Akdeniz Ateşinin çaresi bulundu
Behçet hastalığı adını, keşfini yapan Türk doktordan alıyor, Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı ise dünyada en çok Türkiye'de görülüyor. Bu iki hastalığa deva olacak ilaç da Türkiye'de geliştirildi. İlk kez Ege Üniversitesi'nde geliştirilen bu biyolojik ilaç, insanlar üzerinde deneme aşamasına geldi.
Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma- Uygulama Merkezi (ARFEFAR) ile TR-Pharm firması işbirliğinde, ilk kez Türkiye'de geliştirilmeye başlanan biyolojik ilaç, hayvanlar üzerinde yapılan denemelerin ardından bir sonraki aşama olan sağlıklı insanlar üzerinde deneme aşamasına getirildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Yılmaz, hayalinin ilacın Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılında piyasaya çıkması olduğunu söyledi.
1 yılda 2 milyon kutu ilaç içtik
Ege Üniversitesi eski senato salonunda düzenlenen basın toplantısına, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, TR-Pharm Başkanı Tuygan Göker, Ege Üniversitesi öğretim görevlileri ve ilacın geliştirilmesinde görev alan Prof.Dr. Sibel Göksel, Doç.Dr. Uğur Önsel Türk ile firma yetkilileri katıldı.
Sünnet derisinden kelliğe çare buldular, Şafak Sezer'de denediler
Behçet ve Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı'na karşı
Behçet ve Ailevi Akdeniz Ateşi hastalıklarının tedavisinde kullanılacak biyoteknolojik ilacın ilk kez Türkiye'de geliştirildiğini hatırlatan Prof.Dr. Yılmaz, hayalinin ilacın Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılında piyasaya çıkması olduğunu söyledi. Kronik hastalıkların henüz ortadan kaldırılamadığını ancak, geliştirilen tedavi yöntemleriyle hastaların daha kaliteli bir yaşama sahip olduklarını belirten Doç. Dr. Türk, geliştirdikleri ilacın Behçet ve Ailevi Akdeniz Ateşi hastası olan kişilerin yaşam kalitesini arttıracağını, ayrıca mevcut ilaçlarda görülen yan etkilerini ortaya çıkartamadan hedefe yönelik olacağını dile getirdi.
Nöbetçi eczaneler "kepenk arkasından satış" uygulamasına başladı
İnsanlarda denenecek
Bir ilacın geliştirilmesinin ciddi çalışmalar gerektirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Göksel, üzerinde çalıştıkları ilacın hayvanlar üzerinde denendiğini, bir sonraki aşama olan sağlıklı insanlar üzerinde denenmeye başlanacağını dile getirdi.
Akciğer kanseri hastaları için sigara içmeme şartı Meclis gündeminde
İlk kez denenme aşamasında
Rektör Yılmaz, biyoteknolojik ilacın dünyada ilk kez insan üzerinde denenme aşamasına geldiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Yılmaz, "Elimizde biyoteknolojik dediğimiz bir ürün var. Bu ürünün, Behçet ve Ailevi Akdeniz hastalarının tedavisi için sağlıklı gönüllülerde dünyada ilk kez denenme aşamasında. ilaç ruhsatlanıncaya kadar geçireceği aşamanın bir noktasında geri kalan süreci tamamlamaya çalışıyoruz. O sürecin içinde hayvanlar üzerinde yapılan deneyler tamamlanmış ve birinci sınıfını geçmiş, sonraki sınıfında sağlıklı insanlarda denenmesi gerekiyor. Bundan sonraki aşamada hastalıklı insanlarda denenmesi gerekiyor, sonra ruhsat alınması için başvuruda bulunulması gerekiyor, ardından da piyasaya çıkması gerekiyor. Firma, 2019 yılında imalata geçecek fabrika ile üretime geçme safhasına kadar olan altyapısını da yürütülen geliştirme çalışmalarıyla eş zamanlı olarak yapıyor. Bu ilaç Türkiye'nin ilk biyoteknolojik ilacı olacak. Sürece bakarsak aynı zamanda 7-8 yıl sonra ilk kez biyoteknolojik bir ilacı tüm safhalarını tamamlamış olarak Türkiye'de üretecek safhaya getirmek üzereyiz. Biz de bu çalışmanın içinde dünyada ilk kez bu biyoteknolojik ilaçla ilgili bir denemenin denendiği ölçekte standartları olan bir üniversite olarak bu işbirliğinin içinde yer alıyoruz. Bu olay, bu konuda çalışmak ve yatırım yapmak isteyenler için farkındalıktır. Bizim burada esas olarak vurgulamak istediğimiz, Ege Üniversitesi'nin koyduğu hedef doğrultusunda şartlarını hazırlamış bir argeyi ilaç konusunda dünyada ilk kez yapılabilir hale getirmiş olması" dedi.
Yaklaşık maliyet 20-25 milyon dolar
En büyük arzusunun Türkiye'de ilaçla ilgili arge çalışmalarının başlaması olduğunu ve bunun da başladığını söyleyen TR-Pharm Başkanı Tuygan Göker, ilacın geliştirilmesi aşamasına bağlı olarak, benzer türlerin hiç bir türünün son aşamaya gelinceye kadar 20- 25 milyon dolardan daha aşağı bir maliyetinin olmadığını belirtti.
Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA): Hastanın belli bir süre şikayetleri olur ve daha sonra bu şikayetleri kendiliğinden geriler. Tekrarlayan ataklar en çok ateşle birlikte olan karın ağrısı, baldır ağrısı, göğüs ağrısı ve eklem ağrıları şeklindedir. Daha da az olarak testis ağrısı, ayak ve bacak derisi üzerinde kızarıklıklar şeklinde de bulgular verebilir. Genetik geçişli bir hastalıktır. Çok sayıda organ ve sistem tutulumu ile karakterize bir hastalıktır. Dünya üzerinde en sık olarak Türkiye'de görülmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bulanık görme 'şeker'in habercisi
Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Demirdağ: “Kışa girmeden ‘ben’lerinizi kontrol edin, ettirin”
Hızlı bulaşıp, yatağa düşüren hastalıklar: Nezle, grip, bronşit, zatürre.... Önleminizi aldınız mı?
Diyabet için önemli 4 vitamin mineral! Dilara Koçak yazdı
Ünlü cerrahtan estetik isyanı: Üçgen suratlar çökük yanaklar