Akciğer Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur? Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Vücudun farklı bölgelerinde kalıtımsal olarak veya çevresel faktörlerden kaynaklanan hastalıklar olabilir. Bazen de hem çevre hem de kalıtımın etkisi ile hastalık oluşabilir. Kimi zaman vücutta enfeksiyon oluşabilmektedir. Bu durumda teşhis ve tedavi önem kazanır. Akciğer enfeksiyonu çeşitleri bulunan bir hastalıktır.
Akciğer enfeksiyonu farklı nedenlerden ortaya çıkan alt solunum yolu hastalığıdır. Akciğerde toplanarak artan bakteriler veya virüsler bu hastalığa neden olur. Ciğerde iltihaplanma oluşur ve kişi solunum problemi yaşamaya başlar. Kişi hastalığı yakalandıktan sonra enfeksiyon nedeniyle ateş, göğüste ağrısı, öksürük görülmektedir.
Eğer ağır bir enfeksiyon durumu yoksa belirtiler zaman içerisinde kendiliğinden geçer. Ama bazen hastalık ilerler veya ağır seyreder. Ya da hastalığa yakalanan kişinin yaşı ileri olabilir ya da kronik rahatsızlığı olabilir. Bu durumda süreç hastaneye yatmaya kadar ilerleyebilir. Kronik rahatsızlığı olanların doktora başvurması gerekir.
Akciğer Enfeksiyonu Neden Olur?
Akciğer enfeksiyonunda virüs ya da bakteri akciğere yerleşerek burada ilerler. Kışa aylarında ise en çok görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalığın bulaşma hızı da oldukça fazladır. Öksürük yolu ile çevredekilere bulaşır. Bu hastalığı oluşturan mikrobun belli süre havada asılı kalması, bulaşma oranını arttırır. Ayrıca yüzeye inen mikroplar ile temas edenlerde hastalığı kapabilirler.
Bu hastalığın bazı türleri de bulunmaktadır. Genellikle 3 tür olarak görülmektedir Bu türleri ise şunlardır;
Zatürre: Zatürre virüs, bakteri veya enfeksiyon nedeniyle olabilir. Enfeksiyon sonucu akciğerde bulunan kesecikler iltihaplanır. Bu iltihaplanma sonucunda ise akciğerde sıvı oluşur. Bu durumda ise oksijen kana karışamaz ve diğer organlara ulaşma şansı olmaz.
Akut Bronşit: Bakteri veya virüs nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Gribe neden olan virüsler nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Akciğerler için hava nakli yapan bronş tüplerinin iltihaplanması durumdur.
Bronşiyolit: Küçük bebeklerde daha sık görülen bir durumdur. Bakım ile düzelmesi söz konusudur. Ama bebeklerin iştahını olumsuz etkiler ve nefes darlığına neden olur.
Akciğer Enfeksiyonu İle Ortaya Çıkan Belirtiler
Akciğer enfeksiyonu ile birlikte ortaya çıkan bazı belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtiler ise şunlardır;
● Yüksek ateş
● Terleme ve halsizlik
● Sürekli öksürük
● Nefes almada güçlük çekme
● Balgam çıkarma
● Öksürük nedeniyle oluşan göğüs ağrısı
● Kalp ritminin değişmesi
● İştahsızlık
● Vücutta oluşan eklem ağrıları
Bu belirtilerden bir veya birkaçını yaşamanız durumunda hemen bir doktora başvurmanız gerekir. Doktor yaptığı tetkikler ile hastalığın teşhisini ortaya koyacaktır.
Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Nefes testi, röntgen, kan numuneleri ile hastalığın tam olarak teşhis edilmesi sağlanır. Doktorun teşhisi ortaya koymasından sonra tedavi süreci başlar. Tedavi sürecinde antibiyotik kullanımı söz konusudur. Eğer bakteri kaynaklı bir enfeksiyon söz konusu ise antibiyotik olmadan iyileşme söz konusu olmayacaktır. Antibiyotik doktorun belirttiği dozlarda ve sürede alınmalıdır. Düzenli kullanılmadığı takdirde etkili olmayacaktır.
Ayrıca vücutta ateş olduğu için ateş düşürücü kullanılması gerekir. Bunun yanında hastanın ağrı düzeyine göre ağrı kesici ve öksürük ilaçları kullanılabilir. Tüm bunlar doktorun tavsiyesi doğrultusunda alınması gereken ilaçlardır. Bazen hastalığın ileri aşamasında serum verilmesi söz konusu olabilir. Antibiyotiğinde damar yolunda verilmesi gerekebilir.
Kişinin nefes problemi yaşaması durumunda ise oksijen desteği verilebilir. Hastalığın iyileşme süreci kişinin bağışıklık sisteminin gücüne, yaşına ve genel sağlık durumuna göre değişebilmektedir. Bazı kişiler hastalığı dinlenerek ve dengeli beslenerek atlatabilmektedirler. Bazı durumlarda hastalık tekrarlayabilir. Bunun nedenleri ise;
● Aşırı sigara ve alkol tüketimi
● Antibiyotiklerin düzenli kullanılmaması
● Kişinin yeterince dinlenmemesi
● Kronik hastalıklar
● Yaşlılık
● Bağışıklık sisteminin zayıf olması
● Hijyenik koşullara dikkat etmemek
● Dengesiz ve sağlıksız beslenme
Hastalıktan korunmak için beslenmeye dikkat etmek gerekir. Ayrıca kişiler hastalığın tekrarından kurtulmak için aşı yaptırabilirler.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
‘ÖLÜM ÜÇGENİ!’ Dr. Mehmet Öz böyle uyardı! Yüzdeki o bölgeye bunu yapan yandı!
Sakın çöpe atmayın! O meyvenin kabukları da şifa deposu! Yaşlanma sürecini yavaşlatıyor, kolajen üretimini destekliyor
Kainat Güzellik Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden Ayliz Duman'ın eski hali ortaya çıktı! Meğer böyle 2 yılda 30 kilo vermiş!
3 yıl erken yaşlandırıyor! Uyku sorunu olanlara kötü haber
Sonbaharda metabolizmayı ateşleyecek öneriler! Kilo artışını bu adımlarla engellemek mümkün