Ağız kokusu neden olur? Ağız kokusu nasıl önlenir?
Ağız kokusu, ana semptomun kötü kokulu nefes olduğu bir ağız sağlığı sorunudur. Çoğu durumda, ağız kokusunun nedenini bulmak, bu önlenebilir durumu tedavi etmenin ilk adımıdır. Diş Hekimi Dr. Damla Zenar konu hakkında bilgiler verdi.
Kötü nefes neden olur?
Ağızda birçok bakteri kaynağı olduğu gibi, ağız kokusunun da birçok nedeni vardır. Ağız kokusu aşağıdakilerden kaynaklanabilir:
• Belirli yiyecekler: Yediğiniz şeyler, nefesiniz de dahil olmak üzere ağız sağlığınızla bağlantılıdır. Sarımsak ve soğan gibi maddeler veya herhangi bir yiyecek kan dolaşımına katılır. O yiyecek vücuttan atılana kadar nefesinizi etkileme potansiyeline sahiptir.
• Kötü ağız sağlığı bakımı: Doğru ve düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile rutin diş muayeneleri yapılmadığında yiyecekler ağızda kalır. Burası bakteriler için üreme alanıdır. Dişlerde, diş etlerinde ve dilde biriken yiyecekler çürüyebilir. Bu da ağızda hoş olmayan bir koku ve tada neden olur.
• Protezlerin yanlış temizlenmesi: Düzgün temizlenmeyen takma dişler, ağız kokusuna neden olan bakteri, mantar ve yemek artıklarını toplayabilir.
• Dilde kokuya neden olan bakteriler: Dilin arkasındaki bazı bakteriler, yiyeceklerdeki amino asitlerle etkileşime girebilir ve kokulu kükürt bileşikleri üretebilir.
• Periodontal hastalık: Bu diş eti hastalığının ana semptomlarından biri, kötü kokulu nefes ve ağızda hoş olmayan bir tattır. Bu durumun bir ağız sağlığı uzmanı tarafından acil bakıma ihtiyacı vardır.
• Ağız kuruluğu (kserostomi): Bu durum genellikle ağız kokusunun önemli bir parçasıdır. Tükürük üretiminde büyük bir azalma olduğunda, ağız kendini temizleyemez ve yiyeceklerin geride bıraktığı artıkları ve parçacıkları çıkaramaz. Ağız kuruluğuna bazı ilaçlar, tükürük bezi bozukluğu veya her zaman burun yerine ağızdan nefes alınması neden olabilir.
• Tütün ürünleri: Sigara, puro, dumansız tütün ve enfiye gibi tütün ürünleri dişleri lekeleyerek vücudu birçok hastalık için risk altına sokar. Ama aynı zamanda ağız kokusuna da sebep olurlar. Tütün kullanıcıları ayrıca aşağıdakiler için daha yüksek risk altındadır:
o Periodontal hastalık
o Tat alma yeteneğinin kaybı
o Tahriş olmuş diş etleri
o Ağız kanseri
• Bir sağlık durumu: Ağız kokusu aşağıdaki durumlardan herhangi birinin belirtisi olabilir.
Burun, nefes borusu veya akciğer enfeksiyonu
Kronik bronşit
Geniz akıntısı
Kronik sinüzit
Solunum yolu enfeksiyonu
Diyabet
Gastrointestinal bozukluk
Karaciğer veya böbrek bozukluğu
Ağız kokusunu nasıl önleyebilirim?
Aşağıdaki durumlarda ağız kokusu önlenebilir veya azaltılabilir:
• Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın ve diş ipi kullanın.
• Dilinizi, yanaklarınızı ve damağınızı fırçalayın. Ağız kokusu bakterilerinin çoğu dilde yaşar. Yani dili fırçalamak veya kazımak nefesinizde büyük bir fark yaratabilir.
• Takma dişleriniz varsa, onları gece çıkarın ve tekrar ağzınıza takmadan önce tamamen temizleyin. Koku giderici spreyler veya tabletler kullanmadan önce diş hekiminizle konuşun.
• Sigara içiyorsanız, bırakın. Daha iyi kokan bir nefese ve genel olarak daha sağlıklı bir vücuda sahip olacaksınız.
• Çiğnemenizi sağlayan sağlıklı yiyecekler yiyerek tükürüğünüzün akmasını sağlayın. Havuç ve elma çok fazla tükürük gerektirir. Ayrıca şekersiz sakız çiğneyebilir veya şekersiz şekerleri emebilirsiniz. Hala ağzınızı nemli tutacak kadar tükürüğünüz yoksa, diş hekiminize başvurun.
• Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin. Düzenli kontroller diş eti hastalığı, enfeksiyonlar ve ağız kuruluğu gibi sorunları tespit eder.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İbn-i Sina'nın Asırlık Şifa Reçetesi! Grip Ve Nezle Kabusunuz Olmazsın: 'Öksürüğü Bıçak Gibi Kesiyor, Bağışıklığı Güçlendiriyor!'
Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat
Tok tutuyor, kalbi koruyor, kemikleri güçlendiriyor! İşte balkabağının bilinmeyen faydaları
Yapay zekada cinsel istismar tehlikesi; ebeveynler dikkatli olmalı
Kalp krizine benzer belirtileri var! ‘Panik Bozukluk’ kadınlarda daha sık görülüyor