hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Affetmek neden zordur? Nasıl affederiz?

    Affetmek neden zordur Nasıl affederiz
    expand

    Önem verdiğiniz biri sizi incittiğinde, öfkeye, küskünlüğe ve intikam düşüncelerine tutunabilir veya affetmeyi seçerek geleceğe doğru ilerleyebilirsiniz. Kural basit: Geçmişteki küskünlüğünüzün şimdiki sevincinizin önünde bir engel olmasına izin vermeyin. Uzman Psikolog Tuğba Masalcı, affetmenin ruh sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Belki bir ebeveyn büyümenizi sürekli olarak eleştirdi, bir meslektaşınız bir projeyi sabote etti ya da hayatınızdaki insan hak etmediğinizi düşündüğünüz halde sizi üzdü. Bu yaralar sizde kalıcı bir öfke, acı, hatta intikam duygusu bırakabilir. Ancak geçmişte meydana gelen davranışlarla ilgili küskünlüğümüze tutunduğumuzda, gerçekten zarar verdiğimiz yalnızca kendimizdir.

    Araştırmalar, affetmeme gibi olumsuz duygular taşımanın fiziksel sağlığımızı olumsuz etkilediğini gösteriyor. Duygusal yük; kan basıncımızı ve kalp atış hızımızı yükseltiyor, metabolik hastalık riskimizi ve obezite riskimizi artırabiliyor. Yanlışlar üzerinde kafa yormak ve derin düşüncelere dalmak vücudumuzu stres altında tutabiliyor ve aynı zamanda stres hormonumuzun dolaşımda kalmasını sağlıyor.

    Peki affetmek nedir?

    Affetmek, geçmişte kilitli kalmak yerine şu anda var olmak için kendimizi serbest bırakmakla ilgilidir. Affetmek, bir yanlışın yapıldığını basitçe unuttuğunuz veya kişinin yaptığının doğru olduğunu kabul ettiğimiz anlamına gelmez. Daha çok, geçmiş olayın olumsuz duygu ağırlığından kurtulmak ile birlikte genellikle, küskünlük ve intikam düşüncelerini bırakma kararını içerir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küskünlüğe devam etme kararı ile birlikte geçmişte bize yanlış yapan birinin, şimdi ve gelecekte yaşamlarımız üzerinde olumsuz kontrol uygulamaya devam etmesine izin vermiş oluyoruz ve kendimizi şimdiki zamanda daha dolu yaşamaktan, geleceğe doğru daha özgürce hareket etmekten alıkoymuş oluyoruz.

    Peki nasıl affederiz?

    Olayın yaşandığını kabul edin. Ne kadar istesek de geçmişi geri getiremeyiz.

    Affetmenin değerini ve hayatınızı nasıl iyileştirebileceğini kabul edin.

    Mağdur rolünden uzaklaşın ve sizi rahatsız eden kişinin hayatınızda sahip olduğu kontrolü ve gücü bırakın.

    Size verilen zararın davranışlarınızı nasıl etkilediği hakkındaki duygularınızı kabul edin ve onları serbest bırakmak için çalışın.

    Sadece bir olayın meydana geldiğini değil, arkasında hoş olmayan duyguların kaldığını da kabul edin. Öfkelenmek ya da incinmek sorun değil. Ancak bu duyguları ömür boyu bağlılık olarak taşımak sizin yararınıza değil.

    Geçmişin bugün sizi kontrol etmeye devam etmesine izin vermektense, şimdiki zamanda duygularınızı kontrol altına almakla kazanılacak daha çok şey olduğunu kabul edin.

    Başkalarını affetmeyi öğrenmek biraz zaman alabilir ancak affetmeyi karşı tarafa hediye olarak değil kendinize verdiğiniz en büyük hediye olarak kabul edin.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow