Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri neler, bulaşıcı mı, nasıl geçer? İstanbul'da yeni tehlike!
İstanbul'da 'Aedes' türü sivrisineklerde artış yaşanmasının ardından virüsle ilgili araştırmalar hız kazandı. Özellikle zika virüsü bulaştıran “Aedes” ısırığı belirtileri merak ediliyor. Uzmanlara göre iklim değişikliği ile birlikte sivrisineklerde artış oldu. Sivrisinekler çok fazla hastalığı taşıyor ve sokarken de insanlara bu hastalıkları bulaştırıyorlar. Peki, Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri neler, bulaşıcı mı, nasıl geçer? İşte detaylar.
İnsanlara hastalık bulaştırma ihtimali yüksek olan Aedes sineklerinin İstanbul’da artış göstermesinin ardından tedirginliğe neden oldu. Aedes sivrisineği, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre özellikle yaz aylarında zika virüsü, dang humması, chikungunya virüsü ve sarıhumma virüsünü bulaştırarak tehlike saçıyor.
AEDES SİVRİSİNEĞİ NEDİR?
Aedes aegypti beyaz işaretlere ve çizgili bacaklara sahip küçük siyah bir sivrisinektir. Aedes aegypti'nin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, Artvin'den başlamak üzere Giresun il sınırına kadar yerleşik popülasyon olarak var olduğu ve Batum'dan Kırım Yarımadası'na doğru yayılmakta olduğu saptanmıştır. Aedes sivrisineği bazı ciddi viral enfeksiyonların insanlara geçme ihtimalini taşıyor. Kan dolaşımına karışarak insanda hastalığa neden olur. Genellikle gelişen belirtilerin hafifletilmesine yönelik bir tedavi uygulanıyor. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Afrika'ya ve Asya’ya özgü olan sivrisinek türü, günümüzde dünyanın tüm tropikal, subtropikal ve ılıman bölgelerinde görülmektedir. Bu sivrisinekler, virüs taşıma kapasitesi yüksek bir türdür.
AEDES SİVRİSİNEK ISIRIĞI BELİRTİLERİ NELER?
Özellikle dere yatağına yakın yerlerde sıklıkla görülmeye başlayan Aedes sivrisineğinin belli başlı belirtileri bulunuyor. Sivrisinek, soktuğu çocuklarda normalinden daha büyük bir yara bırakıyor. Sinek ısırığı sonrası bacağın kaşınmasıyla iz, normal sinekten daha büyük gözüküyor.
Sarıhumma virüsü ile enfekte olan kişilerin birçoğu hiçbir belirti vermeyebilir veya hafif belirtiler gösterebilir. Belirti oluşanlar için kuluçka süresi 3-6 gündür. Hastalığın ilk belirtileri ani ateş, titreme, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, genel vücut ağrıları, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizliktir. Hastaların çoğu ilk dönemden sonra iyileşme göstermektedir.
İyileşen hastalarda halsizlik ve yorgunluk birkaç ay sürebilir Bu hastaların yaklaşık %15’inde daha şiddetli bir faza geçiş olur. Bu ikinci dönemde yeniden ateş yükselmesi, sarılık, karın ağrısı, kusma ve kanama belirtileri görülür. Sonunda şok ve çoklu organ yetmezliği gelişir. Bu hastaların yarısı ilk belirtilerin başlamasından 10-14 gün sonra kaybedilirler.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'HER 4 ERKEKTEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR!' Mustafa Keser, prostat kanserine yakalandı! Bu belirtiler varsa dikkat!
Kalp hastalıkları riskini artırıyor, kansere yol açıyor! Uzman isimden kritik uyarı: 'Tehlike saçıyor!
Kısırlığa ve kansere sebep oluyor! İçtiğiniz suya bile dikkat...
Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en temel yolu! Uzman uyardı
Fazla tüketimi yarardan çok zarara neden oluyor! Uzman uyardı