hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adet düzensizliği çocuk sahibi olmaya engel mi?

    Adet düzensizliği çocuk sahibi olmaya engel mi
    expand

    Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, adet düzensizliğinin çocuk sahibi olmaya engel olabildiğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir kadının çocuk sahibi olabilmesi için sağlıklı yumurta üretmesi gereklidir. Sağlıklı yumurta üretimi ise düzenli adet döngüsü ile mümkün olabilmektedir. Bu nedenle adet düzensizliği, yumurta üretme fonksiyonunda olası bir bozukluğun işareti olabilir.

    Adet düzensizliği yumurta fonksiyonu bozukluğu işareti olabilir

    Üreme çağındaki her sağlıklı ve doğurgan kadın düzenli olarak adet görmektedir. Adet düzensizliği mevcutsa bu durum tedavi edilerek düzene oturtulur. Ancak bazen altında daha ciddi sorunlar da baş gösterebilir. Erken dönem menopoz veya ağır polikistik over gibi problemlerin oluşmasına engel olmak adına mutlaka uzman doktorlar ile iletişime geçilmelidir.

    Erken teşhis kısırlık tedavisinde başarı oranlarının artmasını sağlar

    Eğer çiftler çocuk sahibi olmak istiyorlarsa, adet düzensizliği yaşayan kadınların yumurta rezervleri ve hormon kontrollerinin yapılması gerekir. Basit yöntemler ile adet dönemleri düzene sokularak yumurta üretme fonksiyonlarının tedavisi sağlanabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erken menopoz, ağır polikistik over ya da yumurtalıklarda kist gibi daha ağır tıbbi koşullar yaşanıyorsa erken teşhis ile tedavisi başarılı bir şekilde tamamlanabilir.

    Adet düzensizliği ihmal edilmemelidir

    Gebeliğin gerçekleşmesi için yumurtlama ve döllenme gibi sistematik süreçlerin düzenli bir şekilde çalışması gerekir. Anne olmak isteyen bir kadında öncelikle yapılması gereken kontrol adet düzenidir.

    Doğal olarak 25-35 günde bir adet gören bir kadının büyük olasılıkla düzenli bir şeklide yumurtladığı söylenebilir. Daha uzun veya daha kısa adet dönemleri, anovulasyonun (yumurtlayamama) işareti olabilir. Bu durumda mutlaka kadın doğum uzmanından kişiye özel destek alınması gerekir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow