5 Aylık Bebek Gelişimi: 5 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı? Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Bebeğin gelişim süreci içerisindeki her ay sağlığı açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu sebepten dolayı anne ve babalar mutlaka her ay denemeye dikkat etmeli ve neler gerekiyor uygulamalıdır. 5. ay ise bebeğin yavaş yavaş duygularını belli etmeye başladı ve hareketlendiği dönemdir.
Artık cıvıldamalarının duyulmaya başladı bu dönem içerisinde ve iletişimi de güçlenmeye başlar. Bu sebepten dolayı 5 aylık bebek için gelişim tablosu iyi bilinmeli ve neler yapılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olunmalıdır. Böylece sağlıklı bir gelişim süreci ile beraber, minik yavrular özellikle ilk 6 aylık süreci doğru şekilde atlatabilir.
5 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı?
5 aylık bebeğin kilosu ve boyu ile beraber baş çevresi mutlaka belirlenmiş değerler arasında olmalıdır. Tabii bu durum kız ya da erkek bebek olmasına göre değişkenlik gösterir. Kız bebeklerin kilosu ortalama 6,5 kg olarak hesaplanır.
Boyu ise 63,5 cm olarak öne çıkıyor. Erkek bebeklerde ise ortalama kilo 7,25 kg şeklinde ifade edilmektedir. Boy ise erkek bebeklerde 65 cm şeklinde belirlenmiş durumda. 5 aylık kız bebeklerde baş çevresi 41,5 cm ortalama olması gerekir. Bu miktar erkek bebeklerde ortalama 42,6 cm şeklinde ifade edilir. 5 aylık gelişim süreci içerisinde ortalama bu miktarlar yakalandığı zaman, bebeğin sağlıklı şekilde gelişim gösterdiği anlaşılabilir.
Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Bilindiği üzere ilk 6 ay süre boyunca bebeğin anne sütü ile beslenmesi büyük bir öneme sahiptir. Eğer bu konuda herhangi bir engel teşkil edilmiyorsa, doktor aksini söylemediği süre içerisinde bebeğin bu dönemde de anne sütüyle beslenmesi devam edilmesi gerekir.
Özellikle bazı ebeveynler bu dönem içerisinde ek gıda alınması gerekir mi diye merak ediyorlar. Fakat herhangi bir ek gıdaya gerek olmadığını söylemek mümkün. Bu dönem sadece anne sütü ihtiyacı yeterlidir. Eğer bu gerçekleşemiyorsa o zaman formül mama uzman doktor kontrolü altında kullanılmalıdır. Özellikle bu dönem içerisindeki ek gıdanın bebeğe birçok zararı bulunur.
- Bebeğin alerjiye yakalanma riski artar.
- Sindirim sistemi ek gıdaya henüz alışkın olmadığından dolayı, bağırsak ve mide problemleri söz konusu olabilir.
- Hala emzirme devam ettiğinden dolayı süt üretimi azalır.
- Bebekte istenmeyen bazı tehlikeli durumlar söz konusu olabilir.
5 Aylık Bebeğin Fiziksel ve Zihinsel Gelişimi
5 aylık bebek özellikle de fiziksel açıdan birçok farklı rengi ayırt edebilme özelliğine sahip hale gelir. Aynı zamanda gözleri ile birçok nesneyi takip edebilecek noktaya gelmiştir. Özellikle koordinasyon becerisi gelişmiş bu dönem içerisinde, bebekler seken bir topu takip etme noktasına ulaşır.
İşitme konusunda ise seslerin artık hangi yönden geldiğini tespit edebilecek seviyeye ulaşmıştır. Bu konuda bebeğin bakmadığı bir yerden ses çıkartarak bunun ölçümü yapılabilir. Zihinsel gelişim açısından ise bebeğin hafızası bu dönemde oldukça gelişmiştir. Artık yüzleri ve cisimleri aklında tutabilir ve hatırlayabilir.
5 Aylık Bebekler Neler Yapabilir?
5. aydan itibaren bebekler birçok farklı özelliğe sahip hale gelir. Bu konuda fiziksel ve zihinsel ile beraber sosyal açıdan da önemli etkiler göstermeye başlar.
- Bu dönem içerisinde bebekler artık anneye resmen tanıyor hale gelirler. Özellikle anneyi gördüğü zaman beslenme vaktinin geldiğini anlar ve ağlar. Böyle durumlarda annenin sesini duyması bebeği sakinleştirir.
- Bu dönem içerisinde bebek bol bol neşeli çığlıklar atar.
- Bir yerden başka bir yere yuvarlanabilir.
- Dik oturtulduğu zaman başını dik tutabilir.
- Özellikle karnının üzerinde yatarken kollarından destek alarak kendini kaldırabilir.
- Küçük nesnelere dikkat edebilir.
- Özellikle insan seslerini dikkat eder ve sesin geldiği yöne dönmeli çalışır.
- Dikkat çekmek adına gürültülü sesler çıkarabilir.
- Bebeğin adı söylendiği zaman bunu anlayabilir ve tepki gösterir.
5 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni
Bu dönem içerisinde 5 aylık bebekler ortalama 14 veya 15 saat kadar uyur. Tabii bebeğin bu dönem içerisindeki uykusu değişkenlik gösterebilir. Bazı Bebekler 1 ya da 1,5 saat bir süre içerisinde öğle uykusuna yatabilir. Bazı bebeklerde ise bu durum 20'şer dakikadan olmak suretiyle 5 veya 6 kez yaşanabilir. Burada her bebeğin farklı olduğunu unutmamak gerekir. Bebeğin ihtiyacına uygun şekilde mutlaka uyku kalitesi ve düzeni yakalanmalıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Gözlerdeki sinsi tehlike! Kalıcı görme kaybına neden olabilir
Uzmanı, ergenlerle sağlıklı iletişim kurmanın yollarını açıkladı
Mantar zehirlenmelerine karşı kritik uyarı: “Zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir”
-
2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası! Dikkat! Löseminin bu belirtisi gribal enfeksiyonlarla karıştırılabiliyor
Doğum korkusu ortadan kalkıyor! Sezaryenle mücadelede ‘Tokofobi’ hamlesi