hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşitme kaybı hastalık değildir!

    İşitme kaybı hastalık değildir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    3 Mart Dünya İşitme Farkındalığı Günü için Çocuk Eğitim Derneği, Alternatif Yaşam Derneği, Oticon Türkiye ve Ataşehir Belediyesi İşitme Sağlığı Farkındalığı için bir araya geldiler. Uzmanlar işitme kaybının bir hastalık olmadığına ve yaratacağı olumsuz etkilerin önüne geçilebileceğine dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de ve dünyada her yıl binlerce insan işitme kaybı sorunu yaşıyor. İşitme kayıpları, kolay medikal müdahaleler ya da işitme cihazı kullanımı ile ortadan kaldırılabiliyor ya da telafi edilebiliyor. İşitme kayıpları ile mücadele konusunda halk arasında bilinç yaratmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü, 3 Mart gününü “Dünya İşitme Farkındalığı Günü” olarak kutlanıyor.

    Bu yıl, “İşitme için harekete geçin” diyerek tüm dünya çapında işitme kayıplı insanlara dokunabilmek amacıyla Çocuk Eğitim Derneği, Alternatif Yaşam Derneği, Oticon Türkiye, Ataşehir Belediyesi birlikte harekete geçti.  3 Mart 2017 günü, Çocuk Eğitim Derneği 0-6 yaş işitme engelli çocuk ve aile eğitimi projesi kapsamında eğitim alan işitme engelli çocuklar ve aileleri, Zumba dansı yaparak konuya dikkat çektiler.

    Bu etkinlikte Alternatif Yaşam Derneği’nin Düşler Mutfağı’nda hazırlanan lezzetli ve birbirinden farklı kurabiyelerin ikramı da yapılarak, sivil toplum alanında farkındalıkların ve farklılıkların engel olmadığı 3 Mart Dünya İşitme Farkındalığı Günü kutlandı.

    Yeni Doğan İşitme Tarama Testi: Erken Tanı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son yıllarda her yeni doğan bebek için hastanelerin yeni doğan ünitelerinde işitme taraması yapılması devlet tarafından zorunlu hale getirilmiştir. Eğer işitme kaybı tespit edilirse; KBB uzmanı tarafından muayene sonrasında detaylı işitme testleri yapılmakta ve sonrasında işitme cihazı kullanımı veya medikal müdahaleye yönlendirme yapmaktadır.

    İşitme Kaybının Olumsuz Etkileri Önlenebilir!

    İşitme kayıplı kişiler, cihaz kullanımı ve akılcı medikal müdahaleler ile işitebilir duruma gelebilmektedir. Günümüzde işitme cihazları her yaşta bireye göre çok sayıda farklı marka ve özellik ile temin edilebilmektedir. İşitme kayıplı bireyler, cihaz kullanarak içinde bulundukları sessizlikten kurtarabilmektedir. Dünya genelinde işitme cihazı kullanımı, gözlük kullanımı kadar yaygındır.

    İşitme cihazının yeterli olmadığı durumlarda ise hastanın işitme kaybı sebebine göre; kemiğe implant işitme cihazı uygulaması, koklear implant (biyonik kulak) ve beyin sapı implantı gibi cerrahi müdahaleler ile işitme kayıpları rehabilite edilebilmektedir.

    Cihaz ya da implant kullanan bireyler için; günlük aktivitelerine okul ve topluma daha kolay adapte olabilmeleri için ev, okul ya da sosyal ortamlarda kullanıma uygun, yardımcı dinleme sistemleri de bireylerin yaşam kalitesini yükseltmekte, kişileri topluma adapte olmasını kolaylaştırmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Farkında mıyız? İşitme kaybı bir hastalık değildir. Yaratacağı olumsuz etkilerin önüne geçilebilir ve bireyler, toplumla bütünleşerek hayata katılabilirler.

    İşitme farkındalığı için harekete geçiyoruz, siz de #hareketegecin…

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow