19 Aylık Bebek Gelişimi: 19 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı? Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Bebeklerin ruhsal ve fiziksel gelişimleri her geçen gün artarak devam ediyor. Özellikle 19 aylık bebeklerde gelişim süreci çok hızlı bir şekilde sürüyor. Bu dönemde konuşmalarında ciddi farklar gözlenen bebekler kendilerine ait becerilerini de geliştirirler. Aynı zamanda bebeklerin motor gelişimleri de ortaya çıkabilir. 19 Aylık bebeklerde diş gelişimi de başlamış olur. Bu sürecin doğru besinler ile yönetilmesi son derece önem taşımaktadır.
19 Aylık Bebek Gelişimi
19 Aylık bebeklerde gelişim hızla sürmektedir. Sonrasında ise motor becerileri gelişen bebeklerin dişleri de çıkar. Bu da onların gelişimini etkilemektedir. Bazı bebekler 18. ayında diş çıkarmaya başlarlar.
Kimi bebekler ise 19. aylarına girmelerine rağmen diş çıkarmamış olabilir. Bu süreçte de diş çıkarma süreci çok sancılı olabilir. Bu süreçte bebekler hızlı bir şekilde koşmaya da başlayabilirler. Kendi kas yapılarının ve vücutlarının farkına varan bebekler daha fazla hareket etme ihtiyacı duyarlar. Bu süreç oldukça hareketli geçer.
19 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı?
Bebeklerin gelişim sürecinde boy ve kilo dengesi çok önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen standartlara göre tüm dünyada belli bir kilo ve boy ortalaması bulunmaktadır. Buna göre 19 aylık kız çocuklarının boyu ortalama 82 cm olarak bilinir.
19 aylık erkek çocuklarda ise boy ortalaması yaklaşık 83 cm olur. Aynı şekilde 19 aylık kız çocukların kilo ortalaması 10.5 kg olmaktadır. 19 Aylık bebeklerde ise erkek çocukların kilo ortalaması 11 kg civarında olmaktadır. Bu standartlar da göz önünde bulundurulmalıdır.
Beslenmesi Nasıl Olmalı?
19 Aylık bebeklerde beslenme düzenine çok dikkat edilmelidir. Çünkü bu beslenme düzeni çocukların gelişimini de net olarak etkileyebilir. Bu dönemde yemek yemek bebekler için eğlenceli bir hale getirilmelidir. Özellikle bir yaşından itibaren bebekler kendi kendine yemek yeme alıştırmaları yapabilmeli.
18. aydan sonra ise kaşık ile ek gıda takviyesine başlanmalı. Bu süreçte bebekler mutfakta hamur ile oynayarak yemeklerini de eğlenceli bir şekilde yiyebilirler. Bu dönemde bebekler günde 3 ana öğün şeklinde beslenmeliler. Ayrıca 2 sağlıklı ara öğün olması da önemlidir.
19 Aylık Bebeklerin Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
19 Aylık bebeklerde beslenme aşamalarında dikkatli davranılmalıdır. Bu dönem oldukça hareketli olan bebekler mama sandalyesinde rahat bir şekilde oturmazlar. O nedenle bebeklerin rahat yemek yiyebilmeleri için oyunlar kurgulanır. Oyunlar oynayan çocuklar daha rahat bir şekilde yemek yiyebilirler.
Dişi yavaş yavaş çıkmaya başlayan bebekler çiğnemeyi ve ısırmayı öğrenirler. O nedenle bu dönem yumuşak ve küçük parçalı ek besinler de verilebilir. Bu süreçte bebeklere eğlenceli meyve tabakları hazırlanabilir. Sebzeler ise protein ile birlikte bebeklere yedirilebilir. 19 Aylık bebeklerde beslenme eğlenceli hale getirilmelidir.
19 Aylık Bebeklerde Motor Gelişimi Nasıl Olmalı?
19 Aylık bebeklerin motor gelişimi bu süreçte oldukça önem taşımaktadır. Bu dönemde bebekler koşup, tırmanıp dans etmeye başlarlar. Daha hareketli bir sürece giren bebekler başkalarının yardımı ile yürüme pratikleri yapabilirler. Başkasının yardımı ile pek çok aktivitede de yer alabilirler. Aynı zamanda bu aylarda bebeklerde motor kasları da hızla gelişir.
19 Aylık bebeklerde kaba motor gelişiminin yanı sıra ince motor gelişimi de ön plana çıkar. Bebeklerin bu dönemde kitaplara olan ilgisi artar. Bebekler kitap sayfalarını çevirebilirler. Aynı zamanda top da fırlatabilirler. Ayrıca ellerini de çırpmaya başlayabilirler. Bu dönem bebeklerde dil gelişimi de oldukça önemlidir. Bu aylarda fiiller kullanılmaya başlar.
19 Aylık Bebeklerde Zeka ve Ruhsal Gelişim
19 Aylık bebeklerde zeka gelişiminin yanı sıra bilişsel beceriler de çok fazla ön plana çıkmaktadır. 19 Aylık bebekler bu süreçte kendi kendilerine oyunlar kurabilirler. Bu oyunlar kurulurken ise mantıksal ve matematiksel beceriler de ön plana çıkmaktadır. Bedensel olarak daha esnek olabilen bebekler dans ederek eğlenceli zamanlar geçirebilirler.
Bu dönemde bebeklerin müziğe olan ilgileri de oldukça artabilir. Bebeklerin gelişimleri için ise tablet ve televizyondan uzak durmaları gerekir. Bu teknolojik araçlardan uzak kalan bebeklerin zihinsel gelişimleri çok önemlidir. Çünkü teknolojik aletler bu dönemdeki bebeklerin bilişsel ve duygusal gelişimlerini olumsuz yönde etkilerler. Özellikle televizyon karşısında yemek yedirilen bebeklerde obezite riski çok yüksektir. O nedenle bu sürece çok dikkat edilmelidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sağlıklı yaşamak isteyenler için yeni rota: "Orman banyosu"
'SİHİRLİ KARIŞIM!' Dr. Mehmet Öz'den zayıflama sırrı! Göbek, basen ve beldeki yağları cayır cayır yakıyor: İşin püf noktası bu 3 besinde
Kilosu 150 liraya satılıyor! Omega-3, B12 vitamini ve protein deposu: 'Hafızayı zehir gibi yapıyor, konsantrasyonu artırıyor'
Uykuya dalmakta güçlük çekenler dikkat! 10 yıl boyunca 1.000'den fazla çalışan incelendi! Onlar bu risklere daha yatkın
Herkes yanlış biliyor! Meğer bitter çikolatanın doğru tüketim miktarı... Depresyonu önlüyor, kalp hastalıkları riskini düşürüyor!