Zekat İle İlgili Hadisler: Peygamber Efendimizin Zekat İle İlgili Sözleri...

Zekatla ilgili ayetler arasında Bakara 110 ve 177. ayet, Araf suresi 156. ayet, Maide suresi 12 ve 55. ayet vardır. Nur suresinin 37 ve 56. ayetleri, Hac suresinin 41 ve 78. ayeti ile Enbiya suresinin 73. ayeti zekat ile ilgilidir.
Zekat İle İlgili Hadisler
'Namazı dosdoğru kılın, rüku edenlerle birlikte siz de rüku edin ve zekatınızı verin.' (Bakara suresi 43. ayet)
'İman edip güzel ameller işleyenler, namazı dosdoğru kılanlar ve zekatlarını verenler, şüphesiz ki onların ecirleri rabbinin katında olur. Onlara korku olmaz ve onlar mahzun olmazlar.' (Bakara suresi 277. ayet)
'Allah'tan bir farz olarak sadece fakirler, düşkünler, işinde görevli olanlar ve köleler, borçlular, yolda kalmış ve Allah (cc) yolunda olanlar zekat içindir. Allah (cc) bilendir ve hüküm hikmet sahibidir.' (Tevbe suresi 60. ayet)
'İnsanların mallarından artması için verdiğiniz faiz Allah (cc) katında aranmamaktadır. Ama Allah (cc) rızasını isteyerek verilen zekat ise sevapları kat kat artırır.' (Rum suresi 39. ayet)
Peygamber Efendimizin Zekat İle İlgili Sözleri...
'Zengin olan ve gücü kuvveti yerinde sağlıklı olan kimselerin zekat almaları helal değildir.'
'Nehir ve yağmur suları ile sulanan ya da kendi kendine sulanan mahsullerde zekatın miktarı onda bir, kovalar ya da hayvanlarla sulanan mahsullerde ise zekat yirmide bir oranında olur.'
'Allah resulü bana şu şekilde buyurdu: 'Sadaka ya da zekat vermek, suyun ateşi söndürmesi gibi hataları da yok etmektedir.''
'İslamiyet beş esas üzerine kurulmuştur: Allah'tan (cc) başka hiçbir ilah olmadığına ve Hz. Muhammed'in (SAV) onun resulü olduğuna şahitlik etmek, zekat vermek, namaz kılmak, ramazanda oruç tutmak ve Kabe'yi haccetmek.'
'Üstünden bir yıl geçmeyen mallar zekata tabi olmaz.'
Zekat Nedir?
Zekat, dini olarak zenginlik ölçüsü olarak kabul edildiği kadar mala sahip olanların Allah (cc) rızası için belli kişilere vermesi gereken miktardır. Zekatın farz olması için ergenlik çağını geçmiş olmak, kazanç sağlayacak bir mala sahip olmak ve Müslüman olmak sayılır. Zekat verilmesi için yeterli miktarda mala sahip olmak ve bu mala sahip olduktan sonra 1 sene geçmiş olmasını beklemek gerekmektedir.
Zekat Ne Zaman Verilir?
Hac ve oruç ibadetlerinde olduğu gibi malın üzerinden sene geçmesi zekat verilmesi için beklenmektedir. Farz olduktan sonra zekatın verilmesi gerekir. Bunun için belirli bir kameri ayı ya da Ramazan ayını beklemek gerekmez. Zekat bir kulluk borcudur ve mutlaka ödenmelidir. Herkesin yükümlü oldukları süre başladıktan sonra zekatını vermesi gerekir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bugün Kadir Gecesi Mi? Kadir Gecesi'nin Anlam ve Önemi Nedir? İşte Kadir Gecesi'nin Fazileti
Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur mu? Niyet Etmeden Oruç Tutulur mu?
İL İL RAMAZAN İMSAKİYESİ 2025 | İstanbul, Ankara, İzmir'de iftar saat kaçta? Diyanet il il sahur ve imsak vakitleri!
MUKABELE NE ZAMAN BAŞLIYOR? Mukabele saat kaçta, hangi kanalda? Ramazan mukabelesi detayları!
RESİMLİ RAMAZAN AYI MESAJLARI 2025! Dualı, ayetli, hadisli, 'Hayırlı Ramazanlar' sözlü, resimli Ramazan mesajları!