Yemeğin tadına bakmak orucu bozar mı? Unutup yemeğin tadına baktım! Diyanet'in Açıklaması... Oruçluyken yemek koklanır mı?
Yemeğin tadına bakmak orucu bozar mı? İnsanlar bazı zamanlarda bilinçli olarak aç kalmayı tercih eder. Bu tercih bazen zayıflamak için rejim yapmak, bazen de dini inanış gereği oruç tutmak için olabilir. Dinimizde Kuran-ı Kerim’de belirtilen zamanlara göre ya da kişisel verilen kararlarda Müslümanlar tarafından oruç tutulur. Peki ama oruçluyken yemek koklamak orucu bozar mı?
Oruç tutmak bireylerin, Allah rızası için kötü alışkanlıklardan ya da yiyecek ve içecekten kendini alıkoymasıdır. Oruç tutmak İslam dini açısında en önemli ibadet şekillerinden bir tanesidir. Bu nedenle oruç tutma sırasında nelerin haram ya da oruç bozucu olduğunu bilmekte fayda vardır. Yemeğin tadına bakmak durumu da en çok merak edilen ve hemen her Ramazan ayında insanlar tarafından sorulan bir konudur.
Yemeğin Tadına Bakmak Orucu Bozar mı?
Oruç, ülkemizde daha çok Ramazan ayında ya da üç aylarda tutulmaktadır. Bireysel olarak tutulmamış oruçlarda değişik zamanlarda kişiler tarafından tutulabilmektedir. Oruç tutarken kişilerin aklına takılan sorulardan birisi de yemeği koklamanın orucu bozup bozmayacağıdır. Unutup yemeğin tadına bakmanın birçok sebebi olabilmektedir.
Mecbur kalınan durumlarda dil ucuyla yemeğin tadına tuzuna bakılması sırasında boğazdan aşağıya bir tat ve tuz yaşlığı geçmemesi durumunda, oruç bozulmaz. Böyle bir dil ucu kontrolünde dil ucundaki yaşlığın ağız içine dağılmasına fırsat vermeden, anında dışarıya tükürülerek atılması gerekir ki, orucu bozma vesvese ve şüphesi akla gelmesin. Ayrıca iftar sofrasındakilerin yemeğin tadında, tuzunda bir noksanlık hissetmeleri halinde, bunu yemeği hazırlayanın oruçlu olmasının normal ve meşru bir sonucu olarak görmeleri gerekir, İslam edebinde bu bir kusur sayılmaz.
Oruçlunun, ister erkek olsun, isterse kadın olsun, gerek duyulduğunda yemeğin tadına bakmasında hiçbir sakınca yoktur. Ancak bunu yaparken de dilinin ucuyla yemeğin tadına bakmalı, sonra ağzından dışarı atmalı ve ondan hiçbir şeyi yutmamalıdır.
Konuyla ilgili Nihat Hatipoğlu, ''Damağın içine konup yutmadan yemeğin tadını damakla test edebilirsiniz. Sonra tükürürsünüz. Caiz görülmüştür.'' ifadesini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Gıyabi cenaze namazı nedir, nasıl kılınır? Gıyabi cenaze namazı kılınışı
Kedi ile İlgili Ayetler ve Mealleri... Kuran-ı Kerim'de Kedi Hakkındaki Tüm Ayetler...
Fitre parası ne kadar? 2024 fitre miktarı açıklandı! İşte günlük fitre tutarı...
Ramazanda kilo almamak için bunlara dikkat!
Ramazan menüsünde bulunması gereken 10 besin grubu