Sünnetullah Nedir? Kur-An'ı Kerim'de Sünnetullah Kavramı Nasıl Tanımlanır?

Sünnetullah Arapça bir kelime olan sünnet kelimesinden türetilmiştir. Allah'ın (cc) canlıları ve kainatı yaratırken belirli bir düzen ve kural çevresinde yaratmış olması sünnetullah kavramı ile açıklanır. İşte sünnetullah kavramı ile ilgili detaylar ve bilinmesi gerekenler...
Sünnetullah Nedir?
Allah (cc) kainatı ve canlıları yaratırken belirli bir kurallara bağlı olarak yaratmıştır ve bu ölçülü yaratım sünnetullah kavramı ile açıklanmaktadır. Kur'an'da da birçok hadiste anlatılan kader kelimesi anlam olarak ilk olarak ölçü anlamına gelir. Kamer suresinin 49 ve 50. ayetlerinde Allah'ın (cc) her şeyi ölçülü bir şekilde yarattığı açıklanmaktadır.
Bakara suresindeki 286. ayette de Allah'ın (cc) kullarını kaldıramayacağı hiçbir şeyle sınamayacağı yazar. Evrende her şey ölçülü ve nizami bir şekilde yaratılmıştır ve bu da sünnetullah ile anlatılır. Dünyada her şey neden sonuç ilişkisine dayalıdır ve hiçbir şey nedensiz ya da amaçsız bir şekilde gerçekleşmez.
Kur'an-ı Kerim'de Sünnetullah Kavramı Nasıl Tanımlanır?
Kur'an-ı Kerim'de sünnetullah Allah'ın (cc) her şeyi belli bir düzen içinde yaratması ve her şeyin neden sonuç ilişkisi içinde olduğu anlamındadır. Sünnet kelimesinden türetilmiş olan sünnetullah kavramı evrenin yaradılışı ile ilgili birçok açıklama yapar.
Sünnetullah evrendeki her şeyin ve tüm canlıların bir düzen içinde yaratıldığı anlamına gelmektedir. Her şey Allah'ın (cc) istediği ve izni ile gerçekleşmektedir. Allah (cc) bilmeden ve istemeden dünya üzerinde herhangi bir şey olması mümkün değildir. Eğer Allah (cc) isterse her şey olur, istemezse hiçbir şey olmaz.
Din Kültüründe Sünnetullah Teriminin Anlamı Nedir?
Din kültüründe sünnetullah teriminin birden çok anlamı ve tanımı vardır. Bu tanımlardan ilki Allah'ın (cc) kainatı yaratmasında yasalar ve ilkeler bütününün olmasıdır. Yalnızca peygamberlerin mucizelerinden başka her şey kurallar ve kanunlar çerçevesinde gelişmektedir. Bu kanunlar en basit mantık kuralları ile en karışık bilimsel gerçeklere kadar da geçerli olur.
İnsan doğması ve büyümesi, yetişkin olması ve yaşlanması, sonra da ölmesi sünnetullah olarak kabul edilir. Çünkü her insan ahiret için yaratılmıştır ve dünya da insanlar için geçici bir konaklama yeridir. İnsanın iman etmesi için öncelikle Allah'ın (cc) ona hidayet etmesi gerekmektedir. Bu da Allah (cc) tarafından koyulmuş bir yasadır.
Bundan dolayı Hz. Muhammed (SAV) Ebu Talib'in Müslüman olması için gözyaşı döktüğü zaman ayet inmiştir ve ayette de 'sen istiyorsun diye iman etmeyecekler' şeklinde buyurulmuştur. Kainatta herhangi bir şeyin gerçekleşmesi için öncelikle Allah'ın (cc) izin vermesi gerekir. Allah'ın (cc) haberi ve izni olmadan herhangi bir şey gerçekleşemez.
TDK'ye Göre Sünnetullah Ne Anlama Gelir?
Sünnetullah kelimesinin Türk Dil Kurumuna göre iki farklı anlamı vardır. Sünnetullah ilk anlamına göre Allah'ın (cc) yeryüzündeki değiştirilemez olan kanunları, belirlenen prensipler ve kurallar demektir. Türk Dil Kurumuna göre sünnetullah ikinci anlamıyla Allah'ın (cc) her şeyi bir uyum içinde yaratması demektir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bugün Kadir Gecesi Mi? Kadir Gecesi'nin Anlam ve Önemi Nedir? İşte Kadir Gecesi'nin Fazileti
Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur mu? Niyet Etmeden Oruç Tutulur mu?
İL İL RAMAZAN İMSAKİYESİ 2025 | İstanbul, Ankara, İzmir'de iftar saat kaçta? Diyanet il il sahur ve imsak vakitleri!
MUKABELE NE ZAMAN BAŞLIYOR? Mukabele saat kaçta, hangi kanalda? Ramazan mukabelesi detayları!
RESİMLİ RAMAZAN AYI MESAJLARI 2025! Dualı, ayetli, hadisli, 'Hayırlı Ramazanlar' sözlü, resimli Ramazan mesajları!