hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Riba Nedir, Hangi Anlamlarda Kullanılır? Kaç Çeşit Riba Vardır?

    Riba Nedir, Hangi Anlamlarda Kullanılır Kaç Çeşit Riba Vardır
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Riba kelimesinin dinde çok önemli bir yeri vardır. Riba kelimesi, Arapça bir sözcük olduğundan pek çok kişi anlamını bilmez. Buna rağmen riba kelimesi, Kuran- ı Kerim'de sık sık geçer. Bu açıdan kelimenin anlamının araştırılması ve bilinmesi her zaman büyük önem taşır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Riba Nedir?

     Ribâ, sözlükte; çoğalma, artma, şişme gibi çeşitli anlamlara gelir. Türkçe de ribâ ve fâiz eş anlamlı sözcüklerdir. Bir fıkıh terimi olarak, standart (mislî) ve para malların birbiri ile değişiminde, taraflardan birisi için şart konulan karşılıksız fazlalığı ifade eder.

     İslam’ın çıkışı sırasında ise ödünç verilen gerçek borca “re’sü’l-mâl (anapara), belirlenen vade sonunda ödenecek olana da “ribâ” adı verilirdi. Borçları ertelerken eklenecek olan fazlalık da bu niteliğe sahiptir.

     Riba Hangi Anlamlarda Kullanılır?

     Riba kelimesi, dolup taşmak ya da çoğalıp akmak anlamında kullanılır. Yani riba kelimesi, bulunan yerde paranın haksız yere dolup taşması anlamına gelir. Bu da genellikle faize işaret eder.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Riba kelimesinde bulunan a harfi aslında şapkalıdır. Yani dilde telaffuzu da şapkalı a şeklinde yapılır. Anlamı bakımından da genellikle Müslümanlara bir öğüt verir. Her Müslümanın okuduğu şekilde Kuran- ı Kerimi anlaması gerekir. Bu nedenle de Kuran- ı Kerimde çok sık geçen bu kelimenin anlamının bilinmesi gerekir.

     İslam’da Ribanın Yeri

     İslâm’da ve daha önceki semâvî dinlerde, üretime dayalı olmayan, fâizcilik, emek ya da ticaret riski de olmayan bir “haksız kazanç” yolu sayılarak yasaklandı. Mekke’de ilk olarak Miraç ile ilgili geçen hadislerde ribânın kötülendiğine dikkat çeker. Yine Mekke’de inen bir âyette yer alan ribânın sevap kazandıran bir amel olmadığı vurgulanıyor.

     Medine’de konu ile ilgili olarak ilk indirilen âyette de Yahudiler’in başına gelen sıkıntıların en önemli nedenleri içinde, kendilerine yasaklandığında faiz yemeleri gösterilir. Uhud Savaşı’nın sırasında inen bir âyete göre mü’minlere ise, ilk olarak “katlanmış faizin yenmesi” de yasaklanır. Hayber’in fethi esnasında inen âyetlerle de kesin bir faiz yasağı getirilir.

     Kur’an’da sıkça geçen riba sözcüğü, o gün piyasada kullanılan altın ya da gümüş para borçları nedeni ile kaynaklanan ve adına “câhiliyye ribası” da denilen bir çeşittir. Hz Peygamber’in hadisiyle tüm standart malların mübadelesi de bu şekilde faiz kapsamına alınmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Hz. Peygamberler döneminde altının para birimi, gümüşün Dirhem (yaklaşık 2,8 gr.) Dinar (yaklaşık 4 gr.) olarak biliniyordu. Bunlar kendi cinsinden olan gümüş ya da altın ziynet eşyası alım satımı sırasında kullanılacaksa, aynı ağırlıkta da işlem yapılması gerekiyor.

     Bu tarz bir değerli madenin ise, işçilik dışında fazlalıkla değişiminin de reel faizi oluşturduğuna şüphe duyulmaz. Burada faiz yasağı ise, değerini öz madeninden alarak “sağlam para” nın meydana gelmesini sağlar. Kısacası, riba İslamiyet’teki faizin karşılığı olarak da bilinir. Bu nedenle ekonomi ile ilgili pek çok hadiste geçer.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow