Regl iken (Adetliyken) oruç tutulur mu? İşte Diyanet’ten gelen cevap?
Regl iken ya da toplumdaki yaygın tabiri ile adetliyken oruç tutulur mu? sorusunun cevabı Ramazan Ayı’nın gelmesiyle birlikte kadınlar tarafından en çok araştırılanlar arsında ilk sıralarda yer alıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından merak edilen konuyla ilgili detaylı açıklama geldi. Peki, adetliyken oruç tutulur mu? İşte cevabı…
Ramazan Ayı’nın gelmesiyle birlikte en çok araştırılanlar arsında regl iken yani adetliyken oruç tutmanın hükmü araştırılıyor. Özellikle kadınlar “Regl iken oruç tutulur mu?” ve “Adetliyken oruç tutulur mu?” sorularının cevabını araştırıyor. İşte, konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek
KADINLAR ADETLİYKEN ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Özel günlerindeki bir kadının namaz kılması ve oruç tutması haramdır. Bu durumdaki kadının namazı ve orucu sahih olmaz. Fakihler bu konuda görüş birliği içindedirler (Şâfiî, el-Ümm, II,130-131; Sahnûn, el-Müdevvene, I, 151; Haddâd, el-Cevhera, I,34; İbn Hazm, el-Muhallâ, II, 162; Merğînânî, el-Hidâye, I, 208-209; İbn Kudâme, el-Muğnî, I, 386-387; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 331, 385; Şevkânî, es-Seylü’l-cerrâr, II, 148). Âdet süresince terk edilen namazların kazâ edilmeyeceği, oruçların ise temizlendikten sonra tutulacağı hususlarında da bütün mezheplerin görüş birliği vardır (İbnü’l-Münzir, el-İcma, s. 47-48; Nevevî, Şerhu Müslim, IV, 26; San‘ânî, Sübülü’s-selâm, I, 383; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe‘a, I, 118).
Söz konusu icmânın dayanağı Hz. Peygamberin (s.a.s.) hadisleri ve sahabe uygulamasıdır. Nitekim Hz. Âişe bu konuda kendisine sorulan bir soru üzerine; Resûlullah döneminde âdet gördüklerinde tutmadıkları oruçları kaza etmekle emrolunduklarını, kılmadıkları namazları ise kaza etmekle yükümlü tutulmadıklarını söylemiştir (Buhârî, Hayız, 20; Müslim, Hayız, 69).
DÜZENSİZ ADET KANAMASI OLAN BİR KADIN ORUÇLARINI NASIL TUTMALIDIR?
Kadınlar âdet dönemlerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Temizlendikten sonra kılamadıkları namazları kaza etmezler fakat oruçlarını kaza ederler (Buhârî, Hayız, 20; Müslim, Hayız, 69; Ebû Dâvûd, Tahâret, 106; Tirmizî, Tahâret, 97).
Her kadının âdet gördüğü gün sayısı eşit değildir. Bu süre Hanefîlere göre en az üç, en çok on gün olabilir. Âdet günlerinin süresi, daha önce yaşanmış tecrübelere göre belirlenir. Düzensiz kanamalarda, üç ile on gün arasındaki kanama âdet sayılıp, o günlerde oruç terk edilir. Daha sonra kaza edilir. On gün dolduktan sonra gusledilip, namaz ve oruca başlanır. İki âdet arasındaki temizlik süresi de 15 günden az olmaz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Gıyabi cenaze namazı nedir, nasıl kılınır? Gıyabi cenaze namazı kılınışı
Kedi ile İlgili Ayetler ve Mealleri... Kuran-ı Kerim'de Kedi Hakkındaki Tüm Ayetler...
Fitre parası ne kadar? 2024 fitre miktarı açıklandı! İşte günlük fitre tutarı...
Ramazanda kilo almamak için bunlara dikkat!
Ramazan menüsünde bulunması gereken 10 besin grubu