Rabıta Nedir, Nasıl Yapılır? Rabıta Ne İçin Yapılır?

Rabıta kelimesinin ilgi, alaka ve bağlılık manasına geldiğini söylemek mümkün olmaktadır. Rabıta ifadesi, dini bir terim olarak da kullanılmaktadır. Bir Müslümanın kendi şahsiyetinden ayrılması ve başka birini veya başka şeyleri düşünerek onunla bir bağ kurması anlamına da gelmektedir. Bir kişinin dünyanın nimetlerinden tamamen vazgeçerek farklı bir yola yönelmesi için yaptığı ifade edilebilir.
Rabıta Nedir, Nasıl Yapılır?
Rabıta kelimesi dini bir terim olarak kullanılmaktadır. Tasavvufi bir görüşte bir müridin mürşidine bağlanması olarak ifade edilebilmektedir. Kuran'da ve sünnetlerde rabıta yapmak ile ilgili herhangi bir bilgi yer almamaktadır.
İnsanın günlük yaşamı içerisinde rabıta sürekli olarak yer almaktadır. Düşünmek anlamına gelmekte olan rabıta günlük yaşamda da yer bulmaktadır. En yaygın olarak bilinmekte olan rabıta türü ise ölümü hatırlamak için yapılan ölüm rabıtası olmaktadır.
Rabıta, kalbi bir beraberlik manasına gelmektedir. Rabıta; gayri ihtiyari rabıta ve iradi rabıta olarak iki ayrı şekilde de incelenebilmektedir. İnsanların uyanık oldukları her an için kötü veya iyi, irade dışı düşüncelerinin rabıta olarak adlandırılacağını söylemek mümkündür. İradi rabıta ise kişinin kendi iradesiyle yaptığı düşünce olarak adlandırılabilir.
Rabıta Ne İçin Yapılır?
Rabıta, kişinin zikir ve ibadetleri sırasında yaptığı bağlılığı ifade etmektedir. Rabıta ile mürit ve mürşid arasında bir bağ oluşması söz konusu olmaktadır. Manevi yönde davranışları bulunan kişinin dünyanın nimetlerinden tamamen vazgeçmesi için rabıta yaptığı ifade edilebilir. Yapılan ibadetlerde rabıtaya yer veren kişinin mürşidine bağlanması sonucunda sadece Allah aşkıyla ibadet edeceğini söylemek mümkün olmaktadır.
Tasavvufi bir terim olarak bilinen rabıta kelimesinin tarikatlarda kullanılan anlamı ise farklılık gösterebilmektedir. Bir tarikatta kullanılmakta olan rabıta kelimesi şeyhin resminin zihinde canlandırılması anlamına da gelmektedir. Bu tarikatlarda kişinin rabıta yapabilmesi için başına bir örtü geçirdikten sonra eline alacağı şeyhin resmiyle rabıtaya girilmesi söz konusu olmaktadır.
Rabıta Kime Yapılır?
Rabıta ruhani veya dini bir uygulama olarak ifade edilebilmektedir. Rabıta kurallarının içerisinde yer alan en önemli detaylardan birisi de üst seviyeye ulaşmış bir şeyhe rabıta yapılması olarak bilinmektedir. Tarikatta yer alan kişinin yaşayan veya ölü şeyhlere rabıta yapabileceğini söylemek mümkün olmaktadır.
Ölüm Rabıtası Ne Zaman Yapılır?
Ölüm rabıtası, en fazla bilinen rabıta türü olarak bilinmektedir. Özellikle de sabah namazından sonra yapılacak olan bir rabıta olduğu söylenebilir. Kişinin ölümü düşünerek kendisini tazelemesi olarak ifade edilebilir. Yeni bir gün başlarken her yeni günün teslimiyetini içermekte olan bir tefekkür şekli olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.
Kişinin ölümü düşünmesi, öldüğünde geride kalanların yapacaklarını düşünmesi gibi durumların zihinde canlandırılması ölüm rabıtası olarak bilinmektedir. Bu şekilde ise kişinin nefsini önceden ölüme alıştırması ve terbiye etme konusunda kolaylık yaşaması hedeflenmektedir. Bazı tarikatlara girilmesi için de rabıta yapılması gerektiğine dair bilgi yer almaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bugün Kadir Gecesi Mi? Kadir Gecesi'nin Anlam ve Önemi Nedir? İşte Kadir Gecesi'nin Fazileti
Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur mu? Niyet Etmeden Oruç Tutulur mu?
İL İL RAMAZAN İMSAKİYESİ 2025 | İstanbul, Ankara, İzmir'de iftar saat kaçta? Diyanet il il sahur ve imsak vakitleri!
MUKABELE NE ZAMAN BAŞLIYOR? Mukabele saat kaçta, hangi kanalda? Ramazan mukabelesi detayları!
RESİMLİ RAMAZAN AYI MESAJLARI 2025! Dualı, ayetli, hadisli, 'Hayırlı Ramazanlar' sözlü, resimli Ramazan mesajları!