hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kadir gecesi oruç tutmak fazileti nedir? Kadir gecesi oruç tutmak sevabı! Kadir Gecesi oruç niyeti nasıl yapılır?

    Kadir gecesi oruç tutmak fazileti nedir Kadir gecesi oruç tutmak sevabı Kadir Gecesi oruç niyeti nasıl yapılır
    expand

    Kadir Gecesi orucuna nasıl niyet edilir? sorusunun yanıtı araştırılıyor. Birçok Müslüman, Kadir Gecesi orucu tutmaktadır. Kadir gecesini oruçlu geçirmenin faziletleri sorgulanıyor. Peki ama Kadir Gecesi oruç tutmanın sevabı nedir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kuran'ın gökten dünyaya ilk indirildiği gece ve aynı zamanda Kuran'ın ilk ayetlerinin İslam peygamberi Muhammed'e indirildiği gecedir; bin ay ibâdetten daha hayırlı olduğu bildirilmiştir.

    Kadir gecesi oruç tutmanın fazileti nedir?

    Kadir Gecesinin gündüzünü oruçlu geçirmek çok feyizli ibadetlerdendir. Onun için Ramazan Ayı boyunca çeşitli sebeplerle oruç tutamayanlar bu günü oruçlu geçirmek için ellerinden geleni yaparlar. Gündüzü oruçla geçirilen Kadir Gecesinin akşamında bol bol tövbe edilmeli, Kur'an okunmalı ve nafile ibadetler yapılmalıdır.

    Bu gece selamet gecesidir. Şeytan bu gece kötülük yapmaya ve eziyet vermeye güç yetiremez. Bu gece çakıl tanelerinden daha çok sayıda melekler yeryüzüne inerler. Bu gece ibadet edip, gündüz oruç tutmak, gece kıyam etmek bin aydan daha hayırlıdır.
     
    Kadir Gecesi orucu ne zaman tutulur?

    1 Mart itibarıyla başlayan Ramazan ayı 29 gün sürecek. Kadir Gecesi, Ramazan ayının 27. gecesi idrak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı 2025 dini günler takvimine göre bu sene Kadir Gecesi 26 Mart 2025 Çarşamba günü idrak edilecek. Dolayısıyla çarşamba gününü oruçlu geçirmek makbuldür.

    Kadir Gecesi Orucuna nasıl niyet edilir?

    Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

    Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nâfile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine (10 dk.) kadarki süredir ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, 2/85). Bu oruçlar için “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazan’ın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/126-127).

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow