İstanbul iftar saatleri… 11 Mayıs 2019 İstanbul için iftar vakti
İstanbul imsakiyesi 11 Mayıs 2019 Cumartesi günü il genelinde iftarın saat kaçta açılacağını gösterdi. Ortalama 16 saat oruç süresinin olduğu İstanbul’da bugün milyonlarca kişi akşam ezanının okunmasıyla birlikte iftarını yapacak. İşte 2019 Ramazan imsakiyesi içerisinde yer alan İstanbul iftar saatleri…
İstanbul için iftar vakti Diyanet verilerinin esas alındığı CNN TÜRK Ramazan imsakiyesi sayfasından kullanıcılarla paylaşılmaya devam ediyor. Ayrıca gün gün hangi ilde iftarın saat kaçta yapıldığı da aynı sayfa üzerinden sorgulanabiliyor.
Bu bilgiler doğrultusunda bugün İstanbul için iftar saati 20:17 olarak belirlendi. 12 Mayıs 2019 Pazar günü imsak vakti ise 03:58 olacak.
İSTANBUL İFTAR SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ…
İMSAK VE İFTAR NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?
Güneş’in her bölgede farklı saatlerde doğup farklı saatlerde batması nedeniyle iftar ve imsak vakitleri bölgelere özel olarak hazırlanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı bölgelerin iftar ve imsak saatlerini her güne özel olarak tespit ediyor. Belirlenen saatler Diyanet’in namaz vakitleri sayfasında illere özel olarak her gün yerini alıyor.
ABDEST ALIRKEN YANLIŞLIKLA SU YUTMAK ORUCU BOZAR MI?
Orucun bozulması konusunda hata; abdest sırasında ağzını çalkalarken isteği dışında boğazına su kaçması örneğinde olduğu gibi, orucu bozan fiilin orucu bozma kastına dayalı olmayarak meydana gelmesidir. Orucu bozan fiilin hataen yapılması orucu bozar ve yalnızca kazayı gerektirir.
Hataen boğaza su kaçması, oruçlu bulunulduğu hatırda değilken meydana gelirse, unutarak yapılmış hükmünü alır ve oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 222). Bir sahabî Resûlullah’a (s.a.s.), “Ey Allah’ın Resulü! Oruçlu iken unutarak yiyip içtim. Orucum bozuldu mu?” diye sormuş. Resûlullah (s.a.s.) da, “(Hayır bozulmadı) Allah seni yedirip içirdi.” (Ebû Dâvûd, Savm 39) cevabını vermiştir.
Şafii mezhebine göre ise; abdest veya gusül alırken ağız ve buruna az miktarda alınan su, elde olmayarak boğazdan inerse oruç bozulmaz. Ancak serinlemek veya suyla oynamak ya da abdest ve gusülde gereğinden fazla abartılı bir şekilde ağza ve buruna su almak gibi meşru olmayan bir sebeple su boğazdan aşağı inerse oruç bozulur. Çünkü bu durumda oruçlu kişi kendisine emredilmeyen bir işi yapmıştır (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 629-630).
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Gıyabi cenaze namazı nedir, nasıl kılınır? Gıyabi cenaze namazı kılınışı
Kedi ile İlgili Ayetler ve Mealleri... Kuran-ı Kerim'de Kedi Hakkındaki Tüm Ayetler...
Fitre parası ne kadar? 2024 fitre miktarı açıklandı! İşte günlük fitre tutarı...
Ramazanda kilo almamak için bunlara dikkat!
Ramazan menüsünde bulunması gereken 10 besin grubu