Diyanet cevapladı! Küfür etmek orucu bozar mı? Küfür edince oruç bozulur mu?
Oruçlu olduğu dönemde istemeden ağzından küfür kaçan kişiler bu durumda oruçlarına bir zarar gelip gelmediğini araştırmaya devam ediyor. Peki, Diyanet’e göre küfür etmek orucu bozar mı? Küfür edince oruç bozulur mu?
Her ne kadar küfür etmek bir Müslüman için her dönemde uygun olmayan bir davranış olsa da kişiler bazen istemeden ağzından sinkaflı kelimeler çıkarabiliyorlar. Peki, bu durumda oruç ne olacak?
Küfür Etmek Orucu Bozar mı?
Ramazan ayında oruç tutan kişilerin merak ettiği durumlardan birisi küfür etmektir. Küfür etmenin orucu bozup bozmadığı sıklıkla merak edilmektedir. Öncelikle küfür etmek yanlış olan bir davranıştır. Yani oruçlu veya oruçlu olmamak küfür etme hakkını doğurmaz. Müslüman olan bir kişinin kötü davranışlardan uzak durması lazımdır.
Ancak Diyanet'e göre: Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir. Bu nedenle küfür etmek orucu bozmaz ancak sevabına zarar verir. Bu nedenle oruç tutan kimselerin küfürden kaçınmaları gerekir. Diyanet'in "küfür etmek orucu bozar mı?" sorusuna verdiği yanıt şöyle; Müslüman her zaman ve her yerde haramlardan sakınmalı, başta oruç olmak üzere ibadetle geçirilen Ramazan ayında ise daha da dikkatli davranmalıdır. Oruçlu kimsenin tüm günahlardan sakınarak oruç ibadetinin maksadına uygun hareket etmesi gerekir. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Her kim yalan söylemeyi ve yalanla amel etmeyi bırakmazsa, o kimsenin yemesini içmesini bırakmasına Allah’ın hiçbir ihtiyacı yoktur.” (Buhari, Savm, 8). Oruçlu olan kimsenin yalan konuşmaktan ve yalanla iş yapmaktan uzak durduğu gibi gıybet, kötü söz söylemek, kul hakkı yemek, harama bakmak, kumar oynamak vb. yasak davranışlarda bulunmaktan da uzak durması gerekir. Bu itibarla oruçlu bir kişinin davranışlarına daha çok dikkat etmesi gerekir. Dinin yasakladığı bir eylemin yapılması dinen caiz olmasa da, bu işlem orucu bozmaz. küfür eden kimsenin derhal tevbe etmesi ve aynı hataya tekrar düşmemesi gerekir.
Diyanet'in Açıklamasına Göre Oruçluyken Küfür Edilirse Ne Olur?
Oruçluyken küfür etme konusuna diyanetin de bir açıklaması vardır. Müslümanların her gün ve her şartta iyi davranışlar sergilemesi lazımdır. Bu yüzden oruçluyken küfür etmek doğru değildir.
Oruçlu olduğunuz dönemde her davranışınız dikkatli olmalıdır. Çünkü orucun en önemli amacı insanların iyiliği ve yardımlaşmayı öğrenmesini sağlamasıdır. Bunları yaparken her ne şartta olursa olsun sabırlı ve iyi niyetli olmalısınız.
Zaten normal zamanlarda da küfür etmek hoş bir davranış değildir. Yani oruçlu olduğunuz dönemde de kesinlikle küfür etmemeniz gerekir. Bu konuya özen göstermeniz lazımdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Gıyabi cenaze namazı nedir, nasıl kılınır? Gıyabi cenaze namazı kılınışı
Kedi ile İlgili Ayetler ve Mealleri... Kuran-ı Kerim'de Kedi Hakkındaki Tüm Ayetler...
Fitre parası ne kadar? 2024 fitre miktarı açıklandı! İşte günlük fitre tutarı...
Ramazanda kilo almamak için bunlara dikkat!
Ramazan menüsünde bulunması gereken 10 besin grubu