Güzel Ahlak ile İlgili Hadisler: Peygamber Efendimizin Güzel Ahlak ile İlgili Sözleri...
Hz. Muhammed, hem peygamberliğini ilan etmeden önce hem de ilan ettikten sonra, gerek davranışlarıyla gerek sözleriyle insanlığa örnek olmuştur. Kalem Suresi'nin 4. ayetinde, O'nun büyük bir ahlaka sahip olduğu bildirilir. Peygamber efendimizin güzel ahlak üzerine söylediği sözler de tüm müminlere örnek olmalıdır.
Güzel ahlak, insanın hem kendisiyle hem de çevresiyle barışık, doğru, iyi ve adil bir şekilde yaşamasını sağlayan davranış ve tutumlar bütünüdür. Kişisel erdemler, toplumsal ilişkilerde uyum ve saygı, dürüstlük, yardımseverlik gibi nitelikleri içerir. Güzel ahlak, bireyin kendi iç dünyasında olumlu bir karakter yapısı geliştirmesine ve sosyal çevresinde hoşgörülü, anlayışlı ve adaletli olmasına katkıda bulunur. Bu, hem bireysel mutluluğu hem de toplumsal barışı ve uyumu teşvik eder.
Güzel Ahlak İle İlgili Hadisler
1- İyilik yapmak, güzel ahlakın ta kendisidir.
Bir yoksula zekat ya da bir dilenciye sadaka vermek, yolda kalmışa yardım elini uzatmak ve yaşlılara saygıda kusur etmemek, bir Müslüman'ın gündelik hayatta yapabileceği iyilikler arasında yer alıyor. Hz. Muhammed'in bu hadisinden çıkartılması gereken sonuç ise, karşılık beklemeden yapılan her iyiliğin, güzel ahlakın göstergesi olmasıdır. Bu nedenle Peygamber Efendimiz, hayatı boyunca kimseden karşılık beklemeden, insanlara iyilik yapmış, üstün bir ahlaka sahip olduğunu herkese göstermiştir.
2- Sağ elin verdiğini sol el görmesin
Göstere göstere yapılan yardımlar amacından sapabilir ve yapılmak istenen iyilikler yarardan çok zarar getirebilir. Güzel ahlakın en büyük kanıtlarından biri de müşkül durumda olan insanlara gizlice yardım etmektir. Örneğin yoksul bir insan yiyecek ya da giyecek ihtiyacını karşılarken yapılan yardım mümkün olduğunca gizli tutulmalıdır. Aksi takdirde, yardım ettiğimiz kişinin gururunu kırabiliriz. Hz. Muhammed de bu noktaya dikkat çekmiş ve "sağ elin verdiğini sol el görmesin." demiştir.
3- İnsanı yüzükoyun ateşe atan dilidir.
Güzel ve örnek bir ahlaka sahip olmak, dilini tutmaktan geçer. Dedikodu yapmak, iftira atmak ve yalan söylemek, en büyük günahlar arasında yer alır. Bu günahların ortak özelliği ise dil ile icra ediliyor olmasıdır. Bu açıdan ele alındığında, sadece hayır söyleyen, yalanın değil doğrunun peşinde olan ve insanları çekiştirmeyip gıybet yapmayan kişilerin, güzel bir ahlaka sahip olduğunu söylemek mümkündür.
Peygamber Efendimizin Güzel Ahlak İle İlgili Sözleri
1- Mahşer gününde kurulan terazilerde en ağır gelecek olan şey, mümin kulların güzel ahlakıdır.
Birçok ayette ve hadiste kıyamet gününde terazilerin kurulacağı, bu terazilerde günahların ve sevapların tartılacağı bildirilir. Bu hadiste ise güzel ahlakın, diğer tüm sevaplardan ağır geleceği bildirilmiştir.
2- Takva ve güzel ahlak sahibi olanlar cennete girecektir.
Hz. Muhammed'e kavminin ileri gelenleri sürekli olarak kimlerin cennete gireceğini sormuştur. Bu hadiste ise cennete öncelikli olarak kimlerin gireceği belirtilmiştir.
3- Güzel ahlaklı olmak, gündüz oruç tutup gece namaz kılmakla birdir.
Peygamber efendimiz, güzel ahlaklı olmayı gece kılınan namazla ve gündüz tutulan oruçla bir tutmuştur.
Kaynak: Makalenet