hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gıybet ile İlgili Ayetler ve Mealleri... Kuran-I Kerim'de Gıybet Hakkındaki Tüm Ayetler...

    Gıybet ile İlgili Ayetler ve Mealleri... Kuran-I Kerimde Gıybet Hakkındaki Tüm Ayetler...
    expand

    Gıybet, kelime anlamı olarak yerme, kötüleme ve çekiştirme anlamlarına gelir. Bir kişinin ayıbını arkasından söylemek ya da aleyhine konuşmak şeklinde de tanımlanması mümkündür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dinlerde gıybet, genellikle olumsuz bir davranış olarak değerlendirilir ve pek çok din tarafından yasaklanmıştır. İslam, Hristiyanlık ve Yahudilik gibi büyük dinler, gıybeti ahlaki değerlere aykırı bulur ve insanlar arasındaki ilişkilere zarar verebilecek bir davranış olarak görürler.

    Gıybet İle İlgili Ayetler ve Mealleri...

    Nisa suresi 148. ayet: 'Allah (cc) çirkin sözlerin, açıkça söylenmesinden hiçbir şekilde hoşlanmaz. Ancak zulme uğrayan kimselerin durumu ise başkadır. Allah (cc) her şeyi hakkı ile işiten ve kemali ile bilendir.'

    Hucurat suresi 12. ayet: 'Ey iman edenler! Zannın çoğundan sakının çünkü bir kısmı günahtır. Birbirinizin gizli olan hallerini ve kusurlarını araştırmayın. Birbiriniz ile ilgili gıybet yapmayın. Herhangi biriniz ölmüş olan kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksinirsiniz. Allah'a (cc) gönülden saygı besleyin ve ona karşı gelmekten de sakının. Şüphesiz ki Allah (cc) tövbeleri çokça kabul eden engin merhamet sahibidir.'

    Hümeze 1. ayet: 'İnsanları arkadan çekiştirmeyi ve yüzlerine karşı da el, göz, kaş işaretleri ile alay etmeyi adet haline getirmiş olan her bir kimsenin vay haline!'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gıybet ile İlgili Ayetler ve Mealleri... Kuran-I Kerimde Gıybet Hakkındaki Tüm Ayetler...Kuran-ı Kerim'de Gıybet Hakkındaki Tüm Ayetler...

    'Hakkında bilginin olmadığı hiçbir şeyin ardına düşme. Çünkü göz ve gönül, kulak, bunların hepsi yapmış olduklarından sorumludur.' (İsa suresi 36. ayet)

    'Onlar boş söz ettikleri zaman ondan yüz çevirirler.' (Kasas suresi 55. ayet)

    'Ayetlerimiz ile ilgili dedikoduya dalanları gördüğün zaman başka bir söze dalana kadar onlardan yüz çevir ve uzaklaş. Şayet şeytan sana unutturursa hatırlamandan sonra kalk ve o zalimler grubu ile birlikte de oturma.' (En'am suresi 68. ayet)

    'Kadın, bunların dedikodusunu işitince haber göndererek onları çağırdı. Onlar için oturup da yaslanacakları yerleri de hazırladı. Her birine bir bıçak verdi ve Yusuf'a 'Çık karşılarına' dedi. Kadınlar ise Yusuf'u görünce onu çok büyüttüler ve şaşkınlık ile ellerini kestiler. 'Haşa! Allah (cc) için bu insan değil sadece şerefli bir melektir' dediler.' (Yusuf suresi 31. ayet)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gıybet Nedir?

    Gıybet, bir kişinin aleyhinde konuşmak, ayıbını arkasından söylemek anlamlarına gelir. Türkçede bu kelimeye karşılık olarak dedikodu ile çekiştirme kelimelerini kullanmak da mümkündür. İslam dininde en büyük günahlardan biridir ve Hucrat suresinin 12. ayetinde gıybet ölmüş kardeşin etini yemeye benzetilmiştir. 

    Allah (cc) Gıybeti Affeder mi?

    Gıybet, iftira ya da laf taşıma gibi günahları işleyen kimseleri yalnızca tövbe ederse affetmektedir. Mutlaka kendi ve Allah (cc) arasında istiğfar ve tövbe etmesi gerekmektedir. Gıybet, anlam bakımından çekiştirme ve dedikodu ile aynı anlamlara gelir.

    Kaynak: Makalenet

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    o-clock

    SON DAKİKA