Ahlak Nedir? Bireyde ve Toplumda Ahlak Nasıl Tanımlanır?
Ahlak, bireylerin tutum ve davranışlarının tümüdür. Toplumsal varlık olan insanların bir toplumda rahat şekilde yaşayabilmeleri için ahlaklı olmaları gerekir. Ahlak kavramının temeli aile olarak belirlenmiştir. Aile tarafından öğretilen ahlak her kişide farklı şekillerde vücut bulabilir. Etik ahlakın doğru bir şekilde işlemesi için bireylerin görev ve sorumluluklarını bilmesi önemlidir.
Ahlak, bir kişinin tutum, huy ve davranışlarının tamamı olarak tanımlanan bir kavramdır. İyi ya da kötü ahlak sahibi olmak kişilerin davranışlarına göre belirlenmektedir. Temelinde olumlu bir durumu tanımlayan ahlak kavramı toplumsal normlara uygun davranışlarda bulunmak anlamına da gelir.
İnsan sosyal bir varlık olduğu için tutum ve davranışları yalnızca kendisini değil çevresini de etkilemektedir. Ahlak kurallarının yaptırımı yalnızca manevi olduğundan tamamen bireyseldir ve kişinin kendisini gösterir. Toplumsal yaşamın gereği olarak ortaya çıkmış olan ahlak her toplumda farklı şekillerde tanımlanabilir.
Bireyde ve Toplumda Ahlak Nasıl Tanımlanır?
Ahlak, bireyde başlayan ve toplumda devam eden bir kavramdır. Ahlak her ne kadar bireysel olsa da insan sosyal bir varlık olduğundan davranışları toplumu etkileyebilir. İnsanların toplumdaki davranışlarını ve diğer insanlarla ilişkilerini düzenlemek için olması gereken bir kavramdır.
Toplumsal ahlak diğer insanların haklarına saygı duymak ve kendi haklarının da farkında olmak demektir. İnsanların toplumsal kurallara uymaları ve hem kendi hem de toplum düzenini sağlamaları gerekir. Bireyse ve toplumda ahlak sosyal yaşam için önemlidir. Güzel ahlaka sahip olmak saygılı olmak ve her insanın hakkına saygı duymakla olur.
Güzel Ahlak Nedir?
Evrensel insan haklarındaki bildiriye göre insanların özgürlüklerinin başladığı yerde diğer insanların özgürlükleri sınırlanır. İnsanlar sadece kendi doğrularına göre yaşamaya başlarlarsa toplumda karmaşa ve sorunlar baş göstermeye başlar.
Bu nedenle bazı toplumsal kurallar ve evrensel ilkeler oluşturulmuştur. Bu kurallar toplumda yaşamayı kolaylaştıran ve ahlakın temelini oluşturan kurallardır. Olumlu tutum ve davranışlar sergilemek, toplumdaki herkese saygı duymak güzel ahlakın göstergesi olarak kabul edilir. Ancak saygı ve sevgi sadece insanlara karşı değil tüm canlılara karşı olmalıdır. Savunmasız olan canlıların haklarını korumak ve onların haklarına saygı göstermek de güzel ahlak göstergesi olarak kabul edilir.
Toplumsal Alanlarda Uyulması Gereken Ahlak Kuralları Nelerdir?
Kapalı bir alanda yapılan gösterileri ya da toplantıyı izlerken telefonları sessiz almak ve gürültü yapmaktan kaçınmak gerekir,
Kalabalık yollarda yolun sağından ilerlemek ve bekleme yapmamak,
Trafikte anlayışlı ve hoşgörülü olmak,
Farklı düşüncelere saygılı olmak,
Yemek yerken adab-ı muaşeret kurallarına uymaya özen göstermek,
Müsaade almayı ve izin almayı bilmek,
İbadet gerçekleştirilen yerlerde kötü davranış ve kötü sözlerden kaçınmak,
İnsanlara karşı kaba olmamak ve saygı göstermek,
Toplu taşıma araçlarında öncelikli olan kimselere öncelik vermek ve saygı göstermek,
Gişe gibi sıra gerektiren yerlerde sıraya uymak,
Gerektiği zaman özür dilemeyi bilmek,
Çevreye karşı duyarlı olmak.
Kaynak: Makalenet