Yılda 36 bin 2’inci el otomobil satacak
Anadolu Grubu bünyesinde faaliyet gösteren araç kiralama şirketi Garenta ve ikinciyeni.com’un 2017 yılı rakamları ve 2018 hedeflerinin açıklandığı toplantıda, Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü Özgür Maraş, 2010 yılında 5 bin adet olan toplam araç parkını 2017 yılında kısa ve uzun dönem kiralama olmak üzere 7 yılda 7 kat artırarak sektörde ilk 3 firma içinde yer aldıklarını belirtti.
Anadolu Grubu bünyesinde faaliyet gösteren araç kiralama şirketi Garenta ve ikinciyeni.com’un Genel Müdürü Özgür Maraş, düzenlediği basın toplantısında 2017 senesini değerlendirerek 2018 hedeflerini aktardı. Geçtiğimiz yıl 20 bin otomobil sattıklarına dikkat çeken Özgür Maraş, 2018 yılında 27 bin otomobil satışı hedeflediklerini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: ”İkinci el otomobil sektörüne yepyeni bir soluk kazandırmayı hedeflediğimiz İkinciyeni.com platformumuz ile satıcı veya alıcının diğer platformlardaki gibi birden fazla kişiyle muhatap olma derdini ortadan kaldırıyoruz. 2017 yılına kadar sadece Çelik Motor otomobillerinin satışını gerçekleştirdiğimiz ikinciyeni.com’a gelen yoğun talep üzerine sitede oluşturulan açık artırma platformunu tüm bireysel ve kurumsal müşterilerimizin hizmetine sunduk. Hafta içi her gün ortalama 100 otomobil satışa sunuyoruz. Profesyonel ve bağımsız ekspertiz hizmetimizi, alanındaki geniş tecrübeleri ve uzmanlığı ile bağımsız kuruluş olan TÜV SÜD üzerinden yürütüyoruz. Çok yakın zamanda “listele sat” ve “hemen al” gibi yeni satış özelliklerimiz de devreye alacağız.2019’da satışlarımızı 36 bin adetlerin üstüne çıkaracağız”
İkinciyeni.com’un Türkiye’deki ilklere imza atan bir iş modeli olduğunu ifade eden Maraş, yenilenen internet sitesi ile kullanıcılara daha konforlu ve hızlı hizmet vermeye başladıklarını belirtti. Maraş, yeni nesil hizmetlerle daha çok kullanıcıyı hayallerindeki otomobillerle buluşturmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
Carwizz ile piyasa değeri
İkinciyeni.com’u diğer ikinci el otomobil satış platformlarından farklı kılan yapay zeka uygulaması olan Carwizz’e de dikkate çeken Maraş, “Siteye üye olanlar akıllı fiyatlandırma modülü olan Carwizz üzerinden otomobillerinin, piyasa değerini kolayca öğrenebiliyor. Carwizz ekspertiz raporunda mevsimsel ve ekonomik etkilerde dahil olmak üzere otomobiller en ince detayına kadar inceleniyor.
Güncel otomobil değerlemesinin yanı sıra, Carwizz’i otomobiller için yaptığımız gelecek fiyat öngörülerinde ve hasar analizlerinde de kullanabiliyoruz. 2016 Aralık - 2017 Temmuz döneminde değerleme yapılan otomobil sayısı yaklaşık 4 bin iken; 2017 Temmuz ayında hizmete açılan Carwizz ile bugüne dek toplamda 17 bin otomobil anlık olarak değerlendirildi. Carwizz öncesi bir otomobilin değerleme süresi 48 saati geçerken, bugün tam 112 marka ve model anında değerlendiriliyor. Carwizz gibi yapay zeka ürünleri iş süreçlerinin daha optimize ve daha az hatayla sürdürülmesini sağlıyor. Tüm alım satım sürecinin dijital ortama aktarılmış olması, normalde bir haftayı bulan zorlu satış ve noter işlemlerini, bir günde kolaylıkla tamamlanır hale getirdi. Dijital süreçlerin başarılı kurgusu da müşteri memnuniyeti anlamında büyük katkıda bulundu. Böylece sektörde ciddi bir fark yarattık” dedi.
5 milyon TL’den fazla yatırım
İkinciyeni.com ile sadece iyi fiyat değil, doğru veri analizleriyle birlikte satış ve alım aşamasında uzman bir rehber gibi yol göstermeyi de hedeflediklerini ifade eden Özgür Maraş, İkinciyeni.com’un ikinci el otomobil dünyasında sözcü konumda olduğunu kaydetti. Maraş sözlerine şöyle devam etti: “İkinciyeni.com yapısı itibari ile dijital dünyada doğan ve dijital teknolojinin imkanlarını sonuna kadar kullanan bir platform. Geliştirdiğimiz bu teknolojiler insanların fiziki olarak görmeden, dokunmadan; sadece web sitesi ve uygulama üzerinden açık artırma ile otomobil almasına imkân sağladı. Bu yönüyle ikinciyeni.com markamız ile otomotiv sektöründe bir devrim yarattığımızı ve geleneksel müşteri alışkanlıklarına meydan okuduğumuzu söyleyebiliriz. Bugüne kadar dijital teknolojilere 5 milyon TL’den fazla yatırım yaptık. 10 kişilik ekibimizi 70 kişiye çıkardık. Ayrıca şube sayımızı da 3’ten 7’ye çıkardık. Gelecek yıllar için de bu konuda yapılan yatırımları artırmayı hedefliyoruz. Çok yakın bir gelecekte müşterilerimiz evlerinden çıkmadan, işlerinden izin almadan yalnızca birkaç butona basarak otomobillerini saatler içerisinde satma ve yine yalnızca telefonlarını kullanarak hayallerindeki otomobile saatler içerisinde ulaşacak. Sabah işe eski otomobilinizle gelip akşam evinize yepyeni bir otomobille dönebileceksiniz.”
Garenta sektörde ilk 3’e girdi Çelik Motor bünyesinde faaliyet gösteren yenilikçi araç kiralama markası Garenta’ya da ilişkin bilgiler paylaşan Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü Özgür Maraş, 2010 yılında 5 bin adet olan toplam araç parkını 2017 yılında kısa ve uzun dönem kiralama olmak üzere 35 bin adete çıkararak sektörde ilk 3 firma içinde yer aldıklarını belirtti.
Büyümeye devam
Bu senenin ilk yarısında, bir önceki yılın aynı dönemine göre filo büyüklüğünü, uzun dönem kiralama markası GarentaPRO ile yüzde 19,2, kısa dönem markası GarentaDAY ile de yüzde 15,6 büyüme sağladıklarını vurgulayan Maraş, yılın sonunda da bir önceki yıla göre çift haneli büyümesini sürdürdüreceklerini söyledi. Dolayısıyla Garenta’nın sektördeki öncü konumunu koruyacağını kaydeden Özgür Maraş, “Şubeleşme atılımımızda özellikle şehir şubelerine ağırlık vererek devam ediyor, şu an 20 farklı noktada hizmet veriyoruz. Geçtiğimiz yıl Eskişehir’de ve Ankara Tren Garı’nda yeni şubelerimizi açtık. Yine geçtiğimiz sene Kartal, Beylikdüzü ve Ümraniye’de yeni şubelerimizin açtık.. 2017 yılında yatırımımızı müşteri memnuniyetine yaptık. Teknik altyapıya gelince kullandığımız SAP sistemine ciddi yatırım yapıyoruz. Ayrıca altyapımızı iyileştirerek bölgelerdeki şube sayımızı artırmayı hedefliyoruz. Kiralamanın her adımını online platformdan yapabilmek müşterilerimize ayrı bir keyif veriyor. Garenta ve ikinciyeni.com markalarımızla, şirketlere Sat-Kirala adı altında kaçırılmayacak bir fırsatlar sunuyoruz. Araçlarını İkinciyeni.com’da satan şirketler ve bireyler, yeni araçlarını GarentaPRO’dan kiralamaları durumunda ilk ay ücret ödemiyorlar. Üstelik İstanbul, Ankara ve İzmir’e ücretsiz transfer hizmeti sağlıyoruz” dedi. Son olarak Çelik Motor’un 2018 yılında devreye alacağı iki yeni projesinden de bahseden Özgür Maraş, otomobil alım satımına farklı bir boyut getirecek olan Bulur markası ile ikinci el otomobil alıp satmak isteyenleri, ilanlar arasında kaybolmadan, son derece basit bir yolla buluşturacaklarına dikkat çekti.
Tesla gelirse kiralarız
Tesla gibi elektrik araçların kiralanması için de talep geldiğini arcak markanın türkiye7de temsilcisi olmadığı için en yakın servis hizmetinin Venedik veya avusturya'dan alınabildiğini vurgulayan maraş, "Tesla'nın temsilcisi Türkiye7de devreye girerse kiralama mantıklı olabilir" dedi. Sıfır km araç fiyatlarının arttığına değinen Maraş kurun bu seviyelerde kalması durumunda zamların devam edeceğini bunun da uzun dönem kiralamaya rağbeti artırabileceğine dikkat çekti. İkinci elde fiyat artışlarının yüzde 9'larda olduğunu, sıfırda bunun yüzde 15'leri geçtiğini belirten Maraş 2'inci el araçlara da talebin artmasını beklediklerini açıkladı. 2017'de yatlaşık 3.5 milyon otomobilin el değiştirdiğini vurgulayan Maraş 2018'de bunun artabileceğini söyledi. Maraş Garenta ve ikinciyeni markalarında çalışan sayısının 433'e ulaştığını kaydetti.
Filo hizmeti bireylere de verilecek
Üzerinde çalışılan diğer proje Praticar ile de kullanıcılar, otomobilleriyle ilgili vergi, bakım vb tüm süreçleri bir uygulama üzerinden yürütebilecek. Bireyler kendilerine ait araçların bakım, vergi ödemesi, tamir gibi ihtiyaçlarını karşılamak için istediklerini hizmet paketini seçebilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kış Geldi, Araba Hırsızlığı Arttı: Araç Sahipleri İçin Kritik Uyarılar!
Otomotiv Sektöründe Rekor Satışlar ve Düşen Kârlar
Trafik Sigortasında Yeni Dönem Başladı: Araç Alım Satımında 6 Aralık İtibarıyla Değişen Uygulamalar
İkinci el araç almak isteyenler dikkat! Yeni dönem başladı
-
Son Dakika! ÖTV'siz Engelli Araç Alımlarında Yeni Düzenleme: 2025'te Yürürlüğe Girecek Değişiklikler