Mart Ayında Otomotiv Pazarı Uçuşa Geçti: Fiyat Endişesi Talebi Şişirdi
Fiyat artışı beklentisi otomotivde talebi tetikledi. Türkiye’de ocak ve şubat aylarında satılamayan araçlar, mart ayında güçlü talep sayesinde tüketiciyle buluştu. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, “Tüketici fiyatların artacağından endişe ederek alıma yöneldi. Ocak ve şubattaki stoklar mart ayında eridi” dedi. Talebin nisan ayında da sürmesi bekleniyor. Hürriyet Gazetesi'nden Taylan Özgür Dil'in haberi...

2025 yılı mart ayında otomotiv pazarı yaklaşık yüzde 7 büyüyerek 116 bin 900 adetlik satış ile tarihinin en iyi mart ayını yaşadı. Beklentilerin üzerinde seyreden bu talep, yerli üreticilerin satışlarına da yansıdı. Ocak ve şubatta üretip stoklayan fabrikalar, bu araçları mart ayında piyasaya sürdü.
Talepteki artışta; döviz kurundaki dalgalanmalar, küresel maliyet baskıları ve ABD Başkanı Donald Trump’ın otomotiv politikaları da etkili oldu.

Mart ayında yerli üretimin yüzde 9 gerilediğini belirten OSD Başkanı Eroldu, bu düşüşün nedeni olarak geçmiş aylardan kalan stokların martta eritilmesini gösterdi. “Tüketici fiyatlar artacak korkusuyla araç aldı. Mart verileri bunu net biçimde ortaya koyuyor,” dedi.
Eroldu, mart ayındaki yükselişin 2025’in geri kalanı için olumlu bir sinyal olduğunu belirtti.

Cengiz Eroldu, Avrupa’daki atıl kapasitenin Türkiye’ye kaydırılmasının geçici bir durum olduğunu söyledi. “Şu an bazı markaların Türkiye pazarına yüksek arz yaptığını görüyoruz. Bu da fiyat rekabetini artırıyor. Ancak bu sürdürülebilir değil. Üreticiler kar baskısıyla arzı sabitlemek zorunda kalacak. Bu yıl olur ama önümüzdeki yıl bu tablo değişir,” ifadelerini kullandı.

Eroldu, sektörün durmasının mümkün olmadığını vurguladı:
“Son 10 yılda 10 milyar dolarlık yatırım yapıldı. İki yeni oyuncunun da devreye girmesiyle Türkiye’nin otomotiv ihracat payı yüzde 20’lerin üzerine çıkacak. Bu nedenle olumsuz bir tablo görmüyorum.”

OSD Başkanı, geçen hafta İstanbul’da düzenlenen ilk çeyrek toplantısında ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük politikalarını da değerlendirdi. Türkiye'nin ABD’ye yıllık 1.4 milyar dolarlık otomotiv ihracatı yaptığını belirten Eroldu, vergi artışlarının binek araçları etkilese de ticari araçlar için hâlâ fırsat olduğunu ifade etti:
“Minibüs, traktör, otobüs gibi ürünler için toplamda yüzde 12.5 vergi uygulanıyor. Bu ürünlerde artış potansiyeli var ama yine de niş bir alan. ABD pazarı uzak ve toplam ihracatımızın yüzde 4’ünü oluşturuyor. Yani Trump daha fazla Türk dolmuşuna binebilir ama bu büyük bir sıçrama yaratmaz.”