Yedek parçanın önemi artacak
Elektrikleşme ile otomotiv yedek parça sektörünün değişim ve dönüşüm sürecinhe girdiği belirtilirken adaptasyonu sağlayamayanların yok olabileceği belirtiliyor.
Başta elektrifikasyon olmak üzere trendlere paralel olarak otomotiv yedek parça sektörünün giderek önem kazanırken aynı şekilde bir değişim içerisine gireceği öngörülüyor. İçten yanmalı motorların kullanımı ve üretimi bir süre daha devam edeceği ve tamamen elektrifikasyona geçiş bir süreç alacağı için özellikle içten yanmalı araçların ihtiyacı olan parça tedariği devam edecek.
Bir taraftan da kademeli olarak devreye girecek elektrikli ve yakıt hücreli araçlar için de yeni bir pazar ve parça ihtiyaçları oluşacak. Sektör yetkilileri bu noktada dönüşüme ayak uydurabilecek üretici ve tedarikçilerin yarış içerisinde kalırken, adaptasyonu sağlayamayanların hareket kabiliyetinin giderek yok olacağını belirtti.
Sektör 2023’ten umutlu
2023 yılı öngörülerinin ekonomik zorluklar sebebi ile global olarak zor bir yıl olacağı belirten yetkililer ,”Ancak özellikle Avrupa’da oluşabilecek muhtemel talep düşüşünü kompanse edebilecek çözümler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. 2022 yılı ilk yarısının açısından geçen yıla oranla supap üretim kapasite kullanım oranlarının arttığına dikkat çeken yetkililer şunları belirtti:
“Yıl sonu itibarı ile toplam kapasite kullanım oranının yüzde 70’ler mertebesinde olacağını öngörüyoruz. Avrupa ve dünya ekonomisindeki yavaşlamanın özellikle yılın ikinci yarısında bir baskı unsuru oluşturabileceğini düşünüyoruz. Hammadde ve enerji kaynaklı artan üretim maliyetleri şu anda global olarak tüm üreticileri etkiliyor. Bunun yanında özellikle önümüzdeki dönem Avrupa’da yaşanacak enerji arz-talep dengesizliğinin etkilerinin nasıl bir sonuç yaratacağı konusu bir soru işareti. Artan enerji maliyetleri ve Rusya kaynaklı arz kesintileri dikkate alındığında Avrupa’da muhtemel bir resesyon riski yaşanması muhtemel görünüyor.”
Üretim maliyetleri artışta
Üretim maliyetlerindeki artışın tüm ürünlerde olduğu gibi bir yan sanayi ürünü olan supap fiyatlanmasında da olumsuz olduğuna dikkat çeken Yetkiller,” Hammadde de dışarıya bağımlı olmamız da en büyük risklerimizden bir tanesi. Yan sanayiide artan bu maliyet baskısının parça fiyatlarına yansıması ise otomobil fiyatlarında da artışa sebebiyet verecek.
Koronavirüs ile mücadele süreci de sektörün özellikle tedarik zinciri yönetimini önemli ölçüde bozdu. Bunun üzerine yaşanan yarı iletkenlerin tedariğindeki sıkıntılar ve son dönem Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği etkiler sektörde üreticilerin kapasite kullanım oranlarını ciddi bir şekilde etkiledi. Bunun neticesi olarak üretim kısıtları sebebi ile oluşan arz-talep dengesizliği hem ülkemiz hem de dünya genelinde önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmakta. Sektördeki öngörüler bu problemlerin azalarak da olsa önümüzdeki yıl sonuna kadar devam edebileceği yönünde” dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
HABER || Araç sahiplerini ilgilendiren haber: Süre uzatıldı
Dünya otomotiv devinden flaş karar! Yüz binlerce araç geri çağırıldı
Kış Geldi, Araba Hırsızlığı Arttı: Araç Sahipleri İçin Kritik Uyarılar!
Otomotiv Sektöründe Rekor Satışlar ve Düşen Kârlar
Trafik Sigortasında Yeni Dönem Başladı: Araç Alım Satımında 6 Aralık İtibarıyla Değişen Uygulamalar