Yaz lastiğine geçişte bunlara dikkat edin!
Kış lastiği uygulaması sona erdi. Şimdi yaz lastiklerine dönüş zamanı. Peki ama yaz lastiğine geçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?
Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren kararla kış lastiği uygulaması zorunlu hale getirilmişti. 1 Aralık 2014 tarihinden bu yana 4 milyondan fazla yük ve yolcu taşıyan ticari araç için uygulanan zorunlu kış lastiği kullanımı, 1 Nisan tarihinde sona erdi.
Zorunluluk kapsamına girmese de binek araç sürücülerinin yoğun ilgi gösterdiği uygulamada şimdi yaz lastiklerine dönüş zamanı. Peki kış lastiklerimizi çıkarıp yerine yaz lastiklerini takarken nelere dikkat etmeliyiz?
Sürüş güvenliği açısından son derece önemli olan bu konuya değinen Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; kış lastiklerinin, ısınan havayla birlikte +7 derecenin altındaki sıcaklıklarda ve kış koşullarında sürücülere sağladığı avantajları yitireceğine; daha üstün performans ve güvenli bir sürüş için yaz lastiklerine zamanında geçişin önemine işaret ederek dikkat edilmesi gerekli noktaları şöyle sıraladı:
Diş derinliği çok önemli: Kış lastiğine geçerken sakladığınız yaz lastiğinizin diş derinliğini mutlaka kontrol etmelisiniz. Diş derinliğinin 1.6 mm’den daha düşük olmaması gerekir. 1.6 mm’den daha az diş derinliği olan lastikler yol tutuşu, fren mesafesi, yakıt tüketimi gibi konularda olumsuzluk getirirken, yasal olarak da kullanılması mümkün olmadığından, yenileri ile değiştirilmelidir.
Düzensiz aşınmalara dikkat: Yaz lastiklerinizin diş, topuk, yanak ve sırt kontrollerini yaptırmalısınız. Lastiğinizin herhangi bir noktasında görülen düzensiz aşınma, delinme, yıpranma ve yırtılma benzeri özürler uzmanları tarafından incelenmeli ve alınacak karara göre uygulama yapılmalıdır.
Doğru janta monte: Lastiklerinizin doğru ve teknik olarak uygun janta monte edilmesini sağlamalısınız.
Aracınıza uygun hava: Yaz lastiklerinizin uygun hava değerlerinde şişirilip şişirilmediğini kontrol edin. Lastiğinize aracınızın kitabında önerilen doğru ve uygun havayı basmalı/bastırmalısınız.
Balans ayarı: Lastiklerinizin balans ayarlarını yaptırmalısınız.
Lastiğin araca montajı: Lastiklerinizi aracınıza monte ettirirken, hep karşılıklı gelen bijonları sıkarak tam ve sağlıklı bir şekilde taktırmalı ve sıkılığı kontrol ettirmelisiniz.
Hava basıncı kontrolü: Lastiğinizin havalarını mümkün olduğunca sık ve lastikler soğuk iken ölçmeli ve azalma var ise tamamlatmalısınız. Unutmayın doğru lastik doğru hava ile daha verimli çalışır. Yüksek hava lastiğinizin sırtının ortasında, düşük hava ise lastiğinizin sırtının omuza doğru kenarlarında anormal aşınmalara yol açar ve zamanından önce lastiğinizi değiştirmek zorunda kalırsınız.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kış Geldi, Araba Hırsızlığı Arttı: Araç Sahipleri İçin Kritik Uyarılar!
Otomotiv Sektöründe Rekor Satışlar ve Düşen Kârlar
Trafik Sigortasında Yeni Dönem Başladı: Araç Alım Satımında 6 Aralık İtibarıyla Değişen Uygulamalar
İkinci el araç almak isteyenler dikkat! Yeni dönem başladı
Son Dakika! ÖTV'siz Engelli Araç Alımlarında Yeni Düzenleme: 2025'te Yürürlüğe Girecek Değişiklikler