Traktörde otonom sürüş başladı
Araçlarda otonom sürüş teknikleri gittikçe yaygınlaşıyor. Yeni geliştirilen teknolojilerle artık iş makine ve traktörler de rotalarını en verimli şekilde gidebilecek.
Yüzde 90’ın üzerinde yerlilik oranıyla yılda 50 bin adete yakın traktör üreten TürkTraktör geçtiğimiz yıl 1 milyonuncu aracını banttan indirmişti. “Tarımı Dönüştürür Geleceğe Hazırlar” felsefesiyle hareket eden firma Ar-Ge çalışmalarıyla uydudan dümenlemeli otonom sürüş, dron ile ilaçlama gibi aksiyonları da hayata geçiriyor. Ar-Ge çalışmalarına hızla devam ettiklerini söyleyen TürkTraktör Genel Müdürü Aykut Özüner ,”Traktör endüstrisinde en güncel emisyon seviyesi olan Faz 5 kriterlerinde ilk yerli motoru ürettik. Bunları New Holland markamızın T3F serisinde kullanıyoruz. Hem çevreyi daha az kirleten hem de enerji tasarrufu sağlayan motorlar geliştirmeye devam ediyoruz” dedi.
Uydudan yönünü buluyor
Geliştirilen “uydudan dümenlemeli” olarak adlandırılan sürüş sistemi ile çiftçiler tarlalarını otonom sürebiliyorlar. Traktörlerin içine yerleştirilen sistem uydudan aldığı ve çiftçilerin yüklediği sürüş hedeflerine göre otomatik hareket edebiliyor. Böylece hem güvenlik hem de verimlilik ön plana çıkıyor. TürkTraktör’ün, New Holland TDD ve CASE IH JX özel serilerinin dünyadaki tek tasarım merkezi olduklarının altını çizen Özüner Utility Light serisi traktörlerin dünyadaki ana üretim üssü ve 66 serisi transmisyonlar için dünyadaki tek mühendislik ve üretim merkezi konumunda bulunduklarını vurguladı.
Drone ile ilaçlama
Tarımda dijital dönüşüm alanında çiftçilere rehber olan Tarlam Cepte uygulamasının 100 binin üzerinde kullanıcı sayısına ulaştığını söyleyen Özüner şöyle devam etti: “Tarlam Cepte uygulamamız üzerinden çiftçilerimiz bitki yetiştiriciliği önerileri, uydu ile bitki sağlığı görüntüleme, canlı yağış ve fırtına takibi gibi özelliklerle birçok başlıkta bilgi sahibi olabiliyor. Çiftçilerin daha verimli çalışması hedefimiz doğrultusunda otomatik dümenleme, telematics ve çiftlik yönetim sistemleri gibi modern teknolojiye sahip donanımları opsiyonel olarak New Holland ile Case IH markalarının traktörlerinde sunuyoruz. Yakın zamanda hayata geçirdiğimiz markamız çatısı altında da Drone ile ilaçlama için şu an beş pilot bayimiz ile sahada ilaçlama hizmetini geliştiriyoruz. Zaman tasarrufu olarak, 30 litrelik insansız hava aracımız saatte 150 dönüme kadar ilaçlama yapabiliyor.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dacia ikaz lambaları ve anlamları (Dacia araçlarda uyarı ışıkları ve gösterge ışıkları)
Yeniden değerleme uygulandı: İşte 2025 yılında ödenecek olan MTV tutarları! EN SON HABERLER...
Dünya otomotiv devinden kullanıcılara büyük şok! 114 bin araç geri çağırılacak
OTOMOBİL FİYATLARI KASIM 2024| Markalar kasım ayında sıfır araç kampanyalarını güncelledi! İşte güncel 2024 Kasım otomobil fiyatları ve kampanyaları...
TAHMİNLER ALTÜST! Rekora koşuyor!