Otomotivde satış düştü, dış ticaret fazlası 17 milyar dolara ulaştı
Otomotiv sektörü 2019’da 17 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Ancak geçen yıl 16 yılın en düşük satışı yaşayan sektör 2020’de üretim ve ihracatta 2019 seviyelerini korumayı hedefliyor.
Otomotiv sektörü 2019’da önlem ve önemli teşviklere rağmen düşük bir pazarla biten bir yıl oldu. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün geçen yıl oluşan yaklaşık 492 binlik satışın son 16 yılın en düşük rakamı olduğuna dikkat çekti. Sektörü değerlendiren Haydar Yenigün şunları kaydetti:
“Türkiye otomotivinin geldiği en iyi nokta 2017 yılıydı. 1 milyonluk bir pazar ve 1,7 milyonluk üretime ulaşmıştık. 2019 yılında bu rakam 1 milyon 461 adetlere düştü. Bu da baz etkisi dikkate alındığında üretimde 2017 yılına göre yüzde 14’lük bir azalma yaşandığı anlamına geliyor. Otomotiv endüstrisi sürekli kapasite artırır. Endüstrimiz ne zaman kapasite artırmaz ve yerinde durur ise ortada çok ciddi bir problem var demektir.”
Bu yıl üretim 1.4 milyon adet olur
AB pazarlarının yavaşlaması, küresel pazarların duraksaması, Brexit gibi belirsizlikler, emisyon sınırlamaları ve SUV’a olan talebin ihracatımızı azaltan etmenler olduğunu vurgulayan Yenigün, “AB’de devreye giren yeni regülasyonlar (WLTP) özellikle Eylül ayından sonra talebi azalttı. Yani alımlar 1 Eylül’den önce yapıldı. Geçiş öncesi önlemler alındı. 2020 bu noktada normalleşen bir dönem olacak” dedi, 2019’da otomotivin ihracat fazlasının 17 milyar dolara yaklaşağını belirten Yenigün şöyle devam etti:
“2020 sonunda yüzde 18 artışla 580 bin adetlik bir pazar öngörüyoruz. Üretimin ise yüzde 1 artışla 1 milyon 475 bin adet olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Tabi ki bu tahminler şu anki koşullara göre belirlendi. Çeşitli teşvikler veya ön görülemeyen durumlar yaşadığımızda rakamlar değişiklik gösterebilir. Şu anda OSD üyelerinde çalışan çıkaran küçülmeye giden yok. Ancak bu uzun vadeye yayılırsa öngörü değiştirmeleri konusu gündeme gelebilir.”
2020 sonuna kadar Brexit sürecinin netleşeceğini kaydeden Yenigün ,”Bu anlaşma gerçekleşene kadar, bizim de AB ve İngiltere ile anlaşmış hale gelmemiz gerekiyor. Aksi halde ihracatımızı ciddi bir şekilde etkilenecektir. Ayrıca, regülasyonlar noktasında ciddi kararlar alındı. Örneği ağır ticari araçlar için önümüzdeki 10 yılda yüzde 30 emisyon azaltımı isteniyor. Mevcut içten yanmalı motor teknolojileriyle bu mümkün değil. Yalnızca elektrikliyle mümkün olabilir. Diğer yandan küresel ticaretteki ABD-Çin ilişkisi de bizleri etkiliyor. Çünkü otomotiv sektörü dünyanın her yerinden malzeme alıyor, her yerine malzeme satıyor” diye konuştu.
Sıfır kampanya önerisi
Otomotive özel sıfır faiz kampanyası yapılabileceğini kaydeden Yenigün,sektörün öhühü görebilmesi için tavsiyelerini şöyle sıraladı:
“Sistem kendi kendine üretmeye, çalışmaya başlasın. Hurda teşvikini kapsamını genişleterek sürekli hale getirelim. Vergi yükünü tüm yılı kapsayacak şekilde düşürelim. Devletin vergi gelirini düşürmeden satışları artıralım. Ancak tüm bunları bir bütün çerçevesinde, ekosistem olarak gerçekleştirelim. Böylece geçtiğimiz Aralık’ta olduğu ve bu Ocak’ta olacağı gibi sorunlar yaşamayız. Böylece istihdamda, yatırımda ve ihracatta problemle karşılaşmayız. Stratejik bakış açısıyla uzun vadeli planlar yapmamız gerekiyor.”
Hurda desteği kalıcı olmalı
Hurda desteğinin memlekete verilmiş bir destek olduğunu ifade eden Yenigün ,”Eski teknolojili, yüksek emisyonlu araçların sistemden çıkması sadece otomotiv sektörünün değil ülkemizin lehine olan bir durumdur. Dünyanın birçok ülkesinde hurda teşviki kalıcı bir uygulamadır. Biz de OSD olarak hurda sürecinin sürekli olmasını talep etmekteyiz”dedi. Türkiye’de otomotiv endüstrisinin daha da gelişmesi için iç pazarın yükselmesini sağlamak gerektiğini altını çizen Yenigün şunları söyledi:
“Neyi değiştirmemiz lazım ki Türkiye’deki pazar yükselsin. Biz 1 milyonu 1,5 milyona nasıl çekeriz onu konuşuyorduk. Dünyadan bir danışman firmayı aramıza aldık. Bunun formülünü bulacağız. Tedarikçiler, distribütörler, sanayiciler, danışman ve devlet bir araya gelelim bu 1,5 milyon nasıl olacak. Karşı taraftan çok olumlu cevap aldık, OSD olarak kararı beklemeden çalışmalara başladık. En kısa zamanda sizlerle paylaşmayı umuyoruz.”
Otomotivin üretim ve ihacat bilançosu
2019’da otomotiv sektöründe toplam üretim bir önceki yıla göre yüzde 6 azalarak, 1 milyon 461 bin adet oldu. Otomobil üretimi yüzde 4 azalarak, 983 bin adet gerçekleşirken satışlar yüzde 23 daralarak 492 bin adet seviyesinde kapandı. Otomotiv ihracatı 31,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı ise 11,9 milyar dolara ulaştı. Ticari araç grubu üretiminde yüzde 9 azalma yaşandı. İhracat önceki yıla göre adet bazında yüzde 5 azalarak, 1 milyon 252 bin 586 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde ihracat dolar bazında yüzde 3 azalırken, euro bazında ise yüzde 2 arttı. Buna göre toplam otomotiv ihracatı 31,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı ise 11,9 milyar dolar ile 2019 yılını kapattı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kış Geldi, Araba Hırsızlığı Arttı: Araç Sahipleri İçin Kritik Uyarılar!
Otomotiv Sektöründe Rekor Satışlar ve Düşen Kârlar
Trafik Sigortasında Yeni Dönem Başladı: Araç Alım Satımında 6 Aralık İtibarıyla Değişen Uygulamalar
İkinci el araç almak isteyenler dikkat! Yeni dönem başladı
Son Dakika! ÖTV'siz Engelli Araç Alımlarında Yeni Düzenleme: 2025'te Yürürlüğe Girecek Değişiklikler