Otomotiv ihracatı mayısta yüzde 22 artışta
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre otomotiv endüstrisinin mayıs ayı ihracatı bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 22 artış ile 2,3 milyar dolar oldu.
Otomotiv endüstrisinin mayıs ayı ihracatı bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 22 artış ile 2,3 milyar dolar oldu. Türkiye ihracatında ikinci sırada yer alan endüstrinin ülke ihracattan aldığı pay ise yüzde 12,1 olarak gerçekleşti. En önemli pazarlar arasındaki Birleşik Krallık’a yaklaşık yüzde 90’a varan oranda artış kaydedildi. Slovenya ve Belçika’ya yüksek oranlı ihracat artışları dikkat çekti. Ocak- mayıs döneminde otomotiv endüstrisinde toplam ihracat yüzde 4 artışla 12,5 milyar dolar, ortalama aylık ihracat ise 2,5 milyar dolar oldu.
Baz etkisi oldu
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Geçen yıl mayıs ayında çip sorunu nedeniyle ana sanayinde bazı firmaların üretime ara vermesi ve pandemi nedeniyle tam kapanma tedbirlerini uygulaması, özellikle ticari araçlar ihracatını olumsuz etkilemişti. Bu yılın mayıs ayında ise baz etkisi ile eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatında yüzde 288 gibi çok yüksek oranlı artış yaşandı. Toplamda ise yüzde 22 artışla bu yıl aylık bazda en yüksek ihracat artış oranına ulaştık” dedi.
Tedarik endüstrisinde yüzde 0,4 düşüş
Mayısta en büyük ürün grubunu oluşturan Tedarik endüstrisinde ihracat yüzde 0,4 azalarak 921 milyon dolar olurken, Binek Otomobil ihracatı yüzde 11 artarak 758 milyon dolar, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 288 artarak 378 milyon dolar, Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı yüzde 6 azalarak 87 milyon dolar oldu. Tedarik Endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya ihracatta yüzde 4 düşüş görülürken, yine önemli pazarlardan İtalya ve Birleşik Krallık’a yüzde 10, Rusya’ya yüzde 31, Fas’a yüzde 35 ihracat düşüşü, ABD’ye yüzde 43, Fransa ve Polonya’ya yüzde 13, Çekya’ya yüzde 74 ihracat artışı yaşandı.
En büyük üç pazar
Ülke bazında en büyük pazar olan Almanya’ya ihracat yüzde 1 azalarak 315 milyon dolar oldu. İkinci büyük pazar Fransa’ya ise yüzde 26 artışla 304 milyon dolar ihracat yapılırken, üçüncü büyük pazar Birleşik Krallık’a yüzde 89 artışla 220 milyon dolar ihracat oldu. Yine önemli pazarlardan İtalya’ya yüzde 30, İspanya’ya yüzde 59, ABD’ye yüzde 23, Polonya’ya yüzde 26, Slovenya’ya yüzde 303, Belçika’ya yüzde 82 ihracat artışı, Rusya’ya ise yüzde 39, Fas’a yüzde 21, Hollanda’ya yüzde 39, Mısır’a yüzde 63 ve Macaristan’a yüzde 46 ihracat düşüşü yaşandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dacia ikaz lambaları ve anlamları (Dacia araçlarda uyarı ışıkları ve gösterge ışıkları)
Yeniden değerleme uygulandı: İşte 2025 yılında ödenecek olan MTV tutarları! EN SON HABERLER...
Dünya otomotiv devinden kullanıcılara büyük şok! 114 bin araç geri çağırılacak
OTOMOBİL FİYATLARI KASIM 2024| Markalar kasım ayında sıfır araç kampanyalarını güncelledi! İşte güncel 2024 Kasım otomobil fiyatları ve kampanyaları...
TAHMİNLER ALTÜST! Rekora koşuyor!