Otomobillerde kablosuz şarj dönemi başlıyor
Continental, elektrikli bir aracın park halinde temassız şarj edilmesine olanak sağlayan teknoloji geliştirdi
Otomobillerde cep telefonunu şarj etmek için kullanılan kablosuz şarj teknolojisi pek yakında otomobilleri de şarj etmek için devreye girecek. Teknoloji ve lastik üreticisi Continental otonom sürüş, lastik, hafif ağırlıktaki tasarımlar ve sensörler, insan-makine diyaloğu ile elektrikli araçların hızlı ve kolay şarj edilmesi gibi konularda çalışmalarını sürdürüyor.
Continental, Frankfurt Motor Show'da göstereceği önemli yeniliklerin ön tanıtımını Contidrom Test Merkezi'ndeki Continental TechShow 2017 etkinliğinde yaptı. Continental, elektrikli araçların yönelik şarj çözümü çabalarının bir parçası olarak kullanıcı dostu endüktif şarj teknolojisi geliştirdi.
Dünyanın en çok 4x4 satan markası oldu
Geliştirilen çözümle, şarj etme gücü, zemin tabanlı bir şarj yastığından aracın alt kısmındaki bir alıcı yastığa kablosuz olarak aktarılıyor. Sürücünün yapması gereken, yenilikçi bir mikro navigasyon çözümünün yardımıyla şarj yastığının üzerinden park etmek. Sistem, aracın kablosuz şarjlı park yerine 5 santimetre hassasiyetle yaklaşmasına imkan sunarken, kimlik doğrulama işleminin ardından bir iletişim kutusu otomatik olarak çalışmaya başlıyor. Bir insan-makine arabirimi, araç doğru park etme konumuna ulaştığında ve şarjın başladığında sürücüye onay mesajı veriyor.
Bu teknolojiyle 20 dakikalık alışveriş sırasında aracın mevcut sürüş aralığı 20 kilometreye kadar artırılabiliyor.
Şarj altyapısına evrensel çözüm
Continental, elektrikli araçlar için standart olmayan şarj altyapısının getirdiği sorunlara da "AllCharge" sistemiyle yanıt veriyor.
Kurulumunun ucuzluğu dolayısıyla en yaygın şarj türü olan tek fazlı ve üç fazlı AC şarj istasyonları, nispeten uzun şarj sürelerine nedeniyle uzun yolculuklar için pratik olmuyor. Yüksek hızlı DC şarj istasyonları ise pahalı teknolojileri olması dolayısıyla halen çok az ve uzak mesafelerde yer alıyor. Dahası, birçok elektrikli araba henüz yüksek voltajlı DC şarj için donatılmamış bulunuyor.
"AllCharge", sürücülerin doğru şarj istasyonunu bulma konusundaki endişelerini ortadan kaldırıyor, tek fazlı veya üç fazlı AC'den yüksek hızlı DC sistemlere kadar her tür teknolojiye uygun çözüm sunuyor.
Şirket, bunu yaparken, şarj istasyonunun tüm farklı tiplerine uyacak ekstra teknolojiyle arabayı sıkıştırmak yerine, elektrikli güç aktarım organının kendisini bir "şarj cihazı" haline getiriyor.
AllCharge teknolojisiyle, klasik bir elektrikli aktarma organı (DC ve AC gücü arasında geçiş yapmak için elektrikli motor ve inverter içeren bileşenler) temel alınıyor. Farklı voltajlarda sabit AC/ DC anahtarlama elektrikli aktarma organlarının temel özellikleri arasında yer alıyor. Bu bileşenler bir şarj sistemi olarak işlev görmek için gerekli tüm özelliklere de sahip bulunuyor. Getirilen çözümde elektrikli motor ve inverter şarj etme ek görevini üstlenmek için özel olarak uyarlanıyor. Bu sistemde yer alan tek ilave bileşen DC/DC dönüştürücüsü de her zaman en iyi şekilde düzenlenmiş güç akışını sağlamaya yardımcı oluyor.
Continental, tüm bu özelliklerden yararlanarak farklı şarj teknolojileri ile birlikte çalışabilirliği sağlıyor.
Böylece araçlar herhangi bir şarj istasyonunda, 800 Volt'a kadar çıkış hızında ve 350 kilovata kadar şarj edebiliyor. Sürücüler ayrıca gerektiğinde dahili kullanım için 230 volt AC gücüne sahip oluyor.
AllCharge sisteminin V2D (araçtan aygıta) teknolojisi ayrıca, araç aküsünün bir dizüstü bilgisayardan mini buzdolabına, elektrikli bir matkaptan değişen mobil elektrikli aygıtlara kadar bir çok cihaza güç sağlamak için kullanılmasına olanak sağlıyor.
Yeni ihtiyaçlara yeni çözümler
Continental, ayrıca elektrikli araçlar için ağırlık azaltılmış lastik ve fren dizaynından oluşan Yeni Lastik Konsepti geliştirdi.
Bu konseptte, paslanmaz alüminyum fren diski ve özel olarak uyarlanmış fren parçaları korozyona bağlı olarak fren performansının bozulma riskini önlüyor.
Yeni Lastik Konsepti'nin, Continental'in PremiumContact 6 lastikleriyle birleştirilmesiyle araç verimliliğini arttırılması, aynı zamanda lastik/yol gürültüsünün azaltılması hedefleniyor.
Continental'in elektrikli araç teknolojisine yönelik çözümleri arasında kapatma aşamasından sonra motor yeniden başlatıldığında titreşimi izole etmek için yeterince elastiki, yüksek hızlarda viraj alırken aracı stabilize edecek kadar sağlam olan bir motor montaj sistemi bulunuyor.
Buna ek olarak, Continental'in hortum geliştirme mühendisleri, bataryaların menzilini ve ömrünü uzatan verimli hortum ve hatlar oluşturdu. Yaklaşık 4 metre uzunluğundaki batarya soğutucu hatları, elektrikli ve hibrit araçların taban döşemelerine monte edildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Benzinli, dizel, hibrit: Hangisi daha hesaplı? Yakıt ve bakım masrafları cep yakıyor!
Elon Musk'ın Tesla'sından flaş Cybertruck kararı! Binlerce araç geri çağırılacak
Dacia ikaz lambaları ve anlamları (Dacia araçlarda uyarı ışıkları ve gösterge ışıkları)
Yeniden değerleme uygulandı: İşte 2025 yılında ödenecek olan MTV tutarları! EN SON HABERLER...
Dünya otomotiv devinden kullanıcılara büyük şok! 114 bin araç geri çağırılacak