hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Operasyonel kiralamanın büyüklüğü 21 milyar TL’yi aştı.

    Operasyonel kiralamanın büyüklüğü 21 milyar TL’yi aştı.
    expand
    KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

    2016’da 7 milyar TL’lik yeni araç yatırımı yapan Türkiye’deki operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğü ise 21 milyar TL’yi geçiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TOKKDER (Tüm Oto Kuruluşları Kiralama Derneği) Genel Koordinatörü Tolga Özgül Türkiye operasyonel kiralama sektörünün ülkemizde satılan yeni otomobillerin yüzde 20,2’si olan yaklaşık 99 bin adet yeni aracı filosuna kattığını bildirdi. 2016 ilk 9 ayda 2015 yılı sonuna göre yüzde 10,5 büyüme kaydeden sektörün filosundaki araç sayısı 306 bin 400 adede ulaştı. 2016’nın ilk 9 ayında yaklaşık 7 milyar TL’lik yeni araç yatırımı yapan operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğü ise 21 milyar TL’yi aştı. 

    3.2 MİLYAR TL VERGİ KATKISI

    Özgül 2015’te yaklaşık 4 milyar TL vergi (KDV+MTV+ÖTV) ödeyen operasyonel kiralama sektörünün ilk 9 ayda da yaklaşık 3 milyar 244 milyon TL vergi (KDV+MTV+ÖTV) ödeyerek ülke ekonomisine önemli katkı sağladının altını çizdi. Özgül şöyle devam etti:
    “Sektörümüzün miladını 2003 yılındaki vergi düzenlemesi olarak kabul edersek 13 yıllık yeni ve olgunlaşmamış bir sektörden bahsetmiş oluyoruz. 13 yılda operasyonel kiralama yöntemini tercih edenler genellikle uluslararası ve yerel büyük şirketler olurken, orta ve küçük ölçekli şirketlerde henüz farkındalık seviyesinin pek yüksek olduğunu söyleyemeyiz. Anadolu’da ve küçük şehirlerde sektörümüzü ve yarattığı avantajları tamamen tanımayan çok şirket var. Bulunduğumuz nokta kötü değil ancak daha ilerlenebilecek çok yol var. “

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TİCARİ ARAÇ DA KİRALANMALI

    2009’da yürürlüğe giren yönetmelikle ülkemizde uluslararası ve/veya yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek veya tüzel kişilere ticari araç kiralanamadığını hatırlatan Özgül bu durumun bir düzenleme ile değişmesini arzu ettiklerini, değişikliğin olması durumunda sektörün ekonomiye katkısının artacağını dile getirdi. Otomotiv sektörüne yönelik yeni ÖTV düzenlemesi ve TL’nin değer kaybının araç fiyatlarında artışa neden olacağını belirten Özgül, “Bu noktada, işletmelere verimlilik adına sunduğu avantajlar nedeniyle operasyonel araç kiralama yönteminin ön plana çıkarak kaynaklarını verimli kullanmak isteyen işletmeler için tercih unsuru olacağını düşünüyorum. Ülkemizde 11 milyon 109 bin otomobilden 2.5 milyon kadarının işletmeler tarafından iş amaçlı olarak kullanılmakta olduğu düşünülürse, operasyonel kiralama henüz bu araç parkının ancak yüzde 12’sine hizmet verir durumda. Gelişmiş ülkelerde bu oran % 30-45 arasında değişmekte.”diye konuştu,
    Resimaltı: Sektörün filosundaki araç sayısı 306.4 bin adede ulaştı

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow