hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Motosikletçiler Ankara yolunda

    Motosikletçiler Ankara yolunda
    expand
    KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

    Araç satışlarındaki durgunluktan motosiklet sektörü de nasibini aldı. MOTED Yönetim Kurulu Ticaret Bakanlığı’na giderek sektörün içinde bulunduğu durumu ve alınması gereken önlemleri görüşecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MOTED (Motosiklet Endüstrisi Derneği) sektörün içinde bulunduğu olumsuz durumların aşılması için ilgili kurumlar ile müşterek çalışmalarını sürdürüyor. MOTED Yönetim Kurulu bu hafta Ticaret Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur’u ziyaret ederek sektörün içinde bulunduğu durumu ve alınması gereken önlemleri paylaşmayı hedefliyor. MOTED Başkanı Bülent Kılıçer küresel yıllık iki tekerli araç üretiminin, bugünkü seviyesinin üçte bir oranında artarak 2021’de 160 milyon araca çıkacağı öngörüldüğünü söyledi. Kılıçer şöyle devam etti:
    “Motosiklet teknolojisinin iş dünyasının önemli bir itici gücü olma potansiyelini ve istihdam açısından ne kadar önemli olduğunu vurgulayacağız.2005’ten beri koruma önlemleri ile desteklenmeye çalışılan yerli üretim bugüne kadar yüzde 100 ithal girdilerle üretilmenin ötesine geçemediği gibi ürün kalitesi ve AB Standartları koşullarını kapsamayan ürünlerle haksız rekabet içinde olundu.”

    Motosikletçiler Ankara yolunda

    KORUMA İŞE YARAMADI

    Çin ürünlerinin piyasaya girmeye başladığı 2006’dan 2015’e kadar yerli ürünlere karşı getirilen korumanın ülkemize zarar getirdiğini söyleyen Kılıçer şunları kaydetti:
    “Hiçbir yerli üretici bu avantajı ülke menfaatine kullanmadan tüm parçaları yıllardır ithal ederek,yan yan sanayiyi geliştirmeyerek istihdamda da bir katkı sağlamadı. Motosiklet sanayii politikasını şekillendirmek için öncelikle tehditler fırsatlara dönüştürülmeli ve olumsuzlukların üstesinden gelinmelidir. Bunun için de alt yapı eksiklikleri tamamlanmalı, araç edinme kolaylaştırılmalı, ekonomik ölçekte yüksek kapasitede üretim yapılmalı, yüksek ihracat imkanları yaratılmalı ve uygun devlet yardımları sağlanmalıdır. . Bunlar yapıldığında güçlü bir yan sanayinin oluşmasıyla sektör Türk sanayiinde otomotivden sonra ikinci bir lokomotif olacaktır.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2018 VE VE 2019 BEKLENTİLERİ

    Kılıçer motosikletlere 2017’de getirilen ek vergiler, kur artışı ile 2018 ağustos ayında yüzde 10 daralan pazarda küçülmenin 2018 son çeyreğinde daha yüksek seviyede olacağını belirtti. 2018 ikinci yarıdan yüzde 35 daralma beklediklerini söyleyen Kılıçer, “Asıl endişe 2019’da satışların daha da daralması. ÖTV ve ek vergilerde iyileştirme yapılmaması ve kurdaki bu seyrin devam etmesi durumunda 2019’da toplamda yüzde 40 pazar kaybı, 501 cc üzerindeki ürünlerde yüzde 70 düşüş yaşanmasından endişe ediyoruz”dedi. Talebin küçük cc araçlara doğru yöneldiğine değinen Kılıçer kur artışı ile bu sınıflarda bile 2019’da küçülme öngörüldüğünü dile getirdi.

    Motosikletçiler Ankara yolunda

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yerli veya ithal küçülme kaçınılmaz

    MOTED Genel Koordinatörü Remzi Öztürk motosiklette yerli üretimin tamamının ithal girdilerle yapıldığını belirterek ithal ve yerli tüm ürünlerde öngörülen satış küçülmesinin aynı oranlarda olacağını ifade etti. ÖTV ve ek vergilerde iyileştirme yapılmaması durumunda 2019’da 251-500 cc aralığında yüzde 40, 101-150 cc aralığında yüzde 20 satış düşüşü beklendiğini anlatan Öztürk ,”Talebin küçük cc araçlara doğru yöneldiği gözükse de kur artışı ile bu cc aralığında da 2019’da küçülme olacaktır. 50cc’ye talep yüzde 379 arttı. Bu artışın nedenleri ek vergiler ve kur artışı sonrası büyük cc'li motosiklet fiyatlarının önemli oranda artmış olması. Bir diğer neden ise bu motosikletlerin B sınıfı ehliyetle de kullanılabilmesi” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow