Kötü yılda bile yüzde 10 büyüdü
TOKKDER’in, bağımsız araştırma şirketi Kantar TNS iş birliği ile yürütmekte olduğu pazar araştırmasının 2017yılı sonuçlarını içeren “TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu” yayınlandı.Türkiye’de 2017 yılında gerçekleşen yeni otomobil satışları, 2016 yılına göre yüzde 4,5 oranında azalırken(Kaynak: ODD) aynı dönemde Türkiye operasyonel kiralama sektörünün filosundaki araç sayısı yüzde 10,6 artarak 365 bin 782 adede ulaştı.
2017 yılında 13 milyar 854 milyon TL tutarında yeni araç yatırımı yaparak Türkiye’de bu dönemde satılan yeni otomobillerin yaklaşık yüzde 20’sini filosuna katan operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğü ise 29 milyar TL’yi aştı.
Öte yandan operasyonel araç kiralama sektörü ülke ekonomisine yaptığı katkıyı sürdürerek, 2017 yılında yaklaşık 7 milyar 117 milyon TL vergi (KDV+MTV+ÖTV) ödedi. Bu araştırma dönemi itibarı ile Renault yüzde 28,5’lik payı ile Türkiye operasyonel kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edilen marka olmayı sürdürürken, yüzde 14,2 ile VW, yüzde 10,4 ile Fiat, yüzde 10 ile Ford takipçisi oldular. Sektörün araç parkının yarısından fazlası (yüzde 51,4) C segment araçlardan oluşurken, B segment araçlar yüzde 27, D segment araçlar ise yüzde 13,4 pay aldı. Sektörün araç parkının yüzde 94,5’i dizel araçlardan oluşurken, manuel vites araçlar yüzde 51,9 pay aldılar.
Büyüme devam eder
Türkiye operasyonel kiralama sektörünün 2017 yılını değerlendiren TOKKDER genel koordinatörü Tolga Özgül “2017’nin dünya ve ülkemiz için oldukça zor geçtiğini söylemek yanlış olmaz. Dünya genelinde,ekonomi alanındaki güç savaşları ve bunun jeopolitik yansımaları özellikle gelişmekte olan ülkeleri çok etkiledi. Son bir sene içinde Türk lirası Euro karşısında yüzde 20’den fazla değer kaybetti. Para piyasalarındaki sıkışıklık ve yüksek fonlama maliyetleri ticari hayatı olumsuz yönde etkiledi. Şirketler bu dönemde her zamankinden daha fazla risk yönetimine odaklandı. Verimlilik ticaret hayatının en önemli hedeflerinden biri haline geldi. Bu süreçte, Türkiye operasyonel araç kiralama sektörü verimlilik ve risk yönetimi konusunda sağladığı avantajlardan ötürü 2017 yılında da gelişimini sürdürdü. Sektörümüzün 2018 yılında da sürdürülebilir şekilde büyümeye devam edeceği kanaatindeyim. Sektörümüz büyürken ekonomik aktivite içinden aldığı pay ve yarattığı katma değer artmaya devam edecek.” dedi
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk'ın Tesla'sından flaş Cybertruck kararı! Binlerce araç geri çağırılacak
Dacia ikaz lambaları ve anlamları (Dacia araçlarda uyarı ışıkları ve gösterge ışıkları)
Yeniden değerleme uygulandı: İşte 2025 yılında ödenecek olan MTV tutarları! EN SON HABERLER...
Dünya otomotiv devinden kullanıcılara büyük şok! 114 bin araç geri çağırılacak
OTOMOBİL FİYATLARI KASIM 2024| Markalar kasım ayında sıfır araç kampanyalarını güncelledi! İşte güncel 2024 Kasım otomobil fiyatları ve kampanyaları...