”Kompozit salıncak” ile elektrikli araçların menzili artacak
Sabancı Üniversitesi Mühendislik Fakültesi yürüttüğü proje YÖK’ten “Üstün Başarı ödülü” aldı. Proje ile elektrikli araçların süspansiyon sistemi hafifletilerek menzilleri artırılıyor..
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Kefal’in yürütücülüğünü yaptığı proje ile Sabancı Üniversitesi YÖK'ten “üstün başarı” ödülü aldı. Projede kullanılan kompozit salıncak kolu sadece 665 gram ağırlığı ile standart süspansiyon sistemine gelen kuvvetlere karşı 7 kat dayanıklılık sağlarken hafifliği ile de avantaj sağlıyor. Proje, "Otomotiv Süspansiyon Salıncak Kolunun Kompozit Malzemeden Üretimine Yönelik Tasarım, Analiz ve Optimizasyon Teknolojilerinin Geliştirilmesi ve Deneysel Doğrulanması" başlığını taşıyor.
Üniversite – sanayi işbirliği
Bir aracın süspansiyon sistemi, sürüş esnasında frenleme ve yol tutuş kuvvetlerini zeminden araç gövdesine aktarması sebebiyle kritik bir role sahip. Bu görevdeki anahtar bileşen, otomobil süspansiyonunun temelini oluşturan salıncak kolu. Günümüzde, metal malzemelerden üretilen salıncak kolları, özellikle elektrikli araçların daha uzun menzile sahip olabilmesi için yeterince hafif değil. Bu nedenle üniversite-sanayi iş birliği kapsamında Sabancı Üniversitesi’nin projesi ile metal salıncak kollarının yerine gelecek nesil kompozit malzemelerden üretilmiş.Böylece yüksek mukavemetli, hafif ve akıllı salıncak kolları geliştirilmiş. Yaklaşık 2,8 kilogram ağırlığındaki metal salıncak koluyla karşılaştırıldığında, kompozit salıncak kolu sadece 665 gram ağırlığında ve süspansiyon sistemine gelen kuvvetlere karşı en az 7 kat dayanıklı. Bu yeni kompozit salıncak kolunun sağlamlığı ve hafifliği, aracın performansını artırarak elektrikli araçların menzilini iyileştirmeyi hedefliyor.
Sürücü salıncak kolunun mukavemetini görebiliyor
Ayrıca, projede geliştirilen kompozit salıncak kolu içerisine entegre edilmiş fiber optik sensörler sayesinde, salıncak kolunun güvenliği anlık olarak araç gösterge panelinden sürücüye iletiliyor.. Bu bilgi aktarımı, sürücünün daha bilinçli ve güvenli bir sürüş deneyimi yaşamasını sağlıyor. Yetkililer,” Bu proje, yerli ve milli imkanlarla seri üretilebilen, daha güvenli, hafif ve akıllı otomobil parçalarının geliştirilmesine olanak tanımakta” açıklamasını yaptılar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kış Geldi, Araba Hırsızlığı Arttı: Araç Sahipleri İçin Kritik Uyarılar!
Otomotiv Sektöründe Rekor Satışlar ve Düşen Kârlar
Trafik Sigortasında Yeni Dönem Başladı: Araç Alım Satımında 6 Aralık İtibarıyla Değişen Uygulamalar
İkinci el araç almak isteyenler dikkat! Yeni dönem başladı
Son Dakika! ÖTV'siz Engelli Araç Alımlarında Yeni Düzenleme: 2025'te Yürürlüğe Girecek Değişiklikler