hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hafif ticariler kiralanacak mı?

    Hafif ticariler kiralanacak mı
    expand
    KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

    Türkiye’de 2009’dan beri hafif ticari araç kiralanamıyor. Bundan en çok KOBİ’ler etkilenmekte. TOKKDER hazırlanan yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği için ticari araçların kiralanabilmesi yönünde görüşlerini Ulaştırma Bakanlığı’na iletti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TOKKDER (Tüm Oto Kiralamacıları Derneği) Operasyonel Kiralama Raporu”na göre 2016’da sektör Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 19,4’ü olan 147 bin adet yeni aracı filosuna kattı. 2016 sonunda sektörün filosundaki araç sayısı 330 bin 600 adede ulaştı. 2016’da yaklaşık 10 milyar 885 milyon TL’lik yeni araç yatırımı yapan Türkiye operasyonel kiralamacılarının aktif büyüklüğü ise 23 milyar TL’yi aştı. Bu yıl da filo kiralamacıların 100 binin üzerinde yeni araç alması ve yüzde 10 civarında büyümesi öngörülüyor.

    HAFİF TİCARİLERE SİNYAL

    Sektördeki önemli bir gelişme ise 2009’dan beri kiralanamayın hafif ticarilere izin verilmesi konusunda. 2009’da yürürlüğe giren Karayolu Taşıma Yönetmeliği ile beraber ülkemizde uluslararası ve/veya yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek veya tüzel kişilere ticari araç kiralanamıyor. Bu durumun bir düzenleme ile değişmesi hususunda uzun süredir girişimleri olduğunu söyleyen TOKKDER Genel Koordinatörü Tolga Özgül şunları kaydetti:
    “ Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği taslağı ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alınmak üzere martta kamuoyunun bilgisine sunuldu. Taslak yönetmelik hakkında yapılan detaylı değerlendirmeler sonucunda TOKKDER tarafından hazırlanan öneriler bakanlığa iletildi. Türkiye kaynakları sınırlı bir ülke. Bu bağlamda işletmeler devamlılıklarını sağlamak adına kaynaklarını verimli bir şekilde kullanmak durumunda. İşte bu noktada, operasyonel kiralama yöntemi her ölçekte işletmeye verimlilik adına birçok avantajlar sunuyor, sınırlı kaynakların işletmelerin ana faaliyet alanlarında değerlendirilmesine olanak sağlıyor. Yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği ile ticari araçların kiralanması mümkün kılınabilirse sektörümüzün işletmelerin verimliğine ve ülke ekonomimize katkısı daha da artacak.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TİCARİLER YÜZDE 20’LERE ÇIKABİLİR

     Daralan ekonomik aktiviteye rağmen özellikle sıfır araç fiyatlarındaki artış ve kiralama yönteminin işletmelere verimlilik adına sunduğu birçok avantaj firmaları satın alma yerine kiralamaya yönlendiriyor. Uzmanlar , hafif ticarilere kiralanma izni verilmesi durumunda özellikle KOBİ’lerin sistemden yararlanacağını belirtiyorlar. Konforları artan hafif ticarilere yönelişin artacağı konusunda birleşen uzmanlar aracın hem iş hem de özel amaçlarla kullanılacağını , kiralanmada paylarının yüzde 20’lere çıkabileceğini öne sürüyorlar.

    KİRALAMA FİYATLARI ARTACAK

    Uzun ve kısa dönemli araç kiralamada fiyatlar mayıs itibarıyla yükselişe geçme durumunda. Çünkü ilk 3 ayda ağırlıklı 2016 modelleri kiralayan firmalar 2017 modellerin maliyetlerini mecburen kiraya yansıtacaklar. Ayrıca araç alımında yükselen kredi faizler de zamlarda etkili olacak. Günlük kiralama tarafında ise, ülkemize gelen yabancı turist sayısındaki düşüş iç pazar ile telafi edilmeye çalışılıyor. İlk 4 ayda kısa ve uzun dönem kiralamada geçen yıla göre yaklaşık yüzde 20 büyüme kaydettiklerini söyleyen Otokoç-Avis Genel Müdürü Görgün Özdemir yaz aylarında günlük kiralamanın daha da canlanacağını dile getirdi. Günlük kiralamada fiyat artışlarının kısmen yansıtıldığını belirten Özdemir filoda da yükselişlerin görüleceğini vurguladı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow