hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Güneş enerjisiyle çalışan otomobil: SAGUAR

    Güneş enerjisiyle çalışan otomobil: SAGUAR
    expand

    Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu (SAİTEM) öğrencileri, geliştirdikleri güneş enerjisiyle çalışan otomobil "Sakarya Güneş Arabası-SAGUAR" ile "Avustralya World Solar Challenge"da yarışacaklar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sakarya Üniversitesi Rektörü Mehmet Durman, "SAGUAR"ın tanıtımı için TİM Show Center'da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, rektörlüğe seçildiği günden bu yana birçok projeyi gerçekleştirdiklerini, ancak en çok gurur duyduğu projenin "SAGUAR" olduğunu söyledi.

    Durman, bir şeylerin gerçekleşebilmesi için öncelikle hayal edilmesi gerektiğinin altını çizerek, Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin de bu hayallerini gerçeğe dönüştürdüklerini ifade etti.

    "Bu proje, Türk gençlerinin çok kıt kaynaklarla dahi neler başarabileceğinin göstergesidir" diyen Durman, projenin sadece bir mühendislik ürünü olmadığını, birçok fakültenin daha projeye katkısının olduğunu belirtti.

    Projenin, sivil toplum kuruluşları, sponsorlar ve birçok sosyal grubun katılımıyla hayata geçtiğini dile getiren Durman, "Öğrencilerimizin Avustralya'dan başarı ile döneceğine inanıyorum" dedi.

    Ar-Ge ve çevre ön planda


    Projenin sponsorlarından Otomotiv Endüstrisi Tanıtım Komitesi (OETK) Başkanı Cengiz Kabatepe de Türkiye'nin 2000 yılından sonra otomotiv ihracatına ağırlık verdiğini ve üretimde 1 milyon rakamlarını aştığını hatırlattı.

    Krizden sonra ise üretim rakamlarının ve ihracatın düştüğünü, pazarın daraldığını belirten Kabatepe, "Hükümetler, krizde otomotiv sektörüne destek verirken bazı şartlar öne sürdüler. Burada Ar-Ge, inovasyon ve çevre konuları ön plana çıktı" diye konuştu.

    Fosil yakıtların yerini, giderek hidrojen, güneş enerjisi gibi yenilenebilir kaynakların aldığına dikkati çeken Kabatepe, yeni teknolojilere destek verildikçe otomotiv sektörünün kalkınacağını ifade etti.

    Proje sponsoru Motorola'nın Ülke Müdürü Cenk Cesur da kendilerine birçok sponsorluk teklifi geldiğini, ancak birçoğunu değerlendirmediklerini söyledi. Cesur, "SAGUAR" projesini ise öğrencilerin inançlarını ve kararlılıklarını gördükleri için destekleme kararı aldıklarını belirtti.

    "Yapamazsınız" dediler ama...


    Öğrenciler adına konuşan Mehmet Burak Mısırlı ise, güneş enerjili araba yapma çalışmalarına 2003 yılında başladıklarını bildirdi. "Çoğu zaman laboratuvarlarda uyuduk" diyen Mısırlı, "SAGUAR"ın tasarım, üretim, sponsorluk gibi her aşamasının SAİTEM'de yer alan 40 öğrenci tarafından yürütüldüğünü söyledi.

    Mısırlı, bugüne kadar 8 güneş enerjili araba ürettiklerini belirterek, şöyle konuştu: "SAİTEM'in, 2003 yılında başlayan güneş arabaları çalışmaları devam ediyor. SAGUAR'ı 2 yıllık bir çalışmanın sonucunda tamamladık. 2 Eylül'de Avustralya'da gerçekleştirilecek olan dünyanın en prestijli güneş enerjili araçlar yarışı World Solar Challenge'da, ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz. Araç, Avustralya yarışında kıtayı boydan boya geçecek. Yarış, Avustralya'nın en kuzey noktasından en güney noktasına kadar 3 bin kilometrelik yolda trafik içerisinde yapılacak."

    Bugüne kadar yaptıkları projelerin toplam değerinin 1 milyon lirayı bulduğunu anlatan Mısırlı, "SAGUAR" projesinin ise 500 bin dolara mal olduğunu ifade etti. Aracın, 133 km/saat maksimum hıza ulaşabildiğini belirten Mısırlı, araçta yüksek verimli silikon esaslı güneş gözeleri ile telemetri (aracın performans verilerini aktaran sistem) ve haberleşme sisteminin de olduğunu sözlerine ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow