Egzozdan çıkan duman tehlike sinyali olabilir
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla araç güvenliği ve bakımının daha da önem kazandığı şu günlerde, sürücüler tarafından normal olarak görülen bazı durumlar tehlike içeriyor. “Motorun beyaz duman atması” olarak da ifade edilen egzozdan beyaz duman çıkması bu durumlardan biri olabilir.
Özellikle soğuk havalarda egzozdan bir süre beyaz duman gelmesinin normal olduğunu, ancak motor ısındığı halde beyaz dumanın çıkmasının ciddi bir sorun olabileceğini belirten Aloparca.com Kurucusu Ebru Özülkü, “Sorun büyük ihtimalle soğutma sıvısının, silindir yanma odalarına sızması ve buharlaşmasından kaynaklanıyor olabilir. Bu da silindir blok contası arızası, silindir kapak hasarı veya silindir bloğunun çatlaması nedeniyle oluşur. İnce ve şeffaf su buharı çıkıyorsa sorun yok ama yoğun beyaz bir duman soruna işarettir” diyor.
Egzozdan çıkan uzun süreli dumanın çevreye ekstra zarar verdiğine de dikkat çeken Özülkü, durumun tespiti, nedenleri ve çözüm önerilerini ise şöyle sıralıyor;
"Beyaz egzoz dumanının sebebini anlamanın ilk yolu; radyatör veya soğutma suyu haznesindeki antifirizlli suyun kontrol edilmesidir. Motor sıcakken veya çalışırken radyatör kapağını ya da soğutma suyu deposu kapağını kesinlikle açmayın. Motordaki iç basınç, sıcak suyun elinize, yüzünüze fışkırmasına ve yaralanmanıza sebep olur. Her zaman motorun yeteri kadar soğumasını bekleyiniz.Soğutma suyu seviyesi doğru olsa bile, beyaz duman bir sızıntının habercisidir. Bu nedenle ciddi bir şekilde kontrol edilmeli gerekirse motor basınç testi yaptırılmalı."
Kapak contası arızası
Soğutma suyunun yanma odasına karışmasının en büyük nedenlerinden biri silindir kapak contası arızası. Bu conta, silindir kapağı ile motor bloğu arasındaki sızdırmazlığı sağlıyor. Sıcaklığa dayanıklı olmasına rağmen, motor hararet yaptığı zaman ilk olarak bu conta yanıyor. Düzgün çalışmayan soğutma fanı, düşük sıvı seviyesi, kirli soğutma suyu veya bakımları düzenli yapılmayan bir soğutma sistemi motorun aşırı ısınmasına neden oluyor. Kış koşullarında oluşabilecek tehlikeli durumların önlenmesi için aracınızın lastik, egzoz sistemi, akü, kayış, hortum, radyatör, yağ, lamba, fren, kalorifer/buz çözücü, cam sileceği ve ateşleme sistemi gibi elemanlarını kontrol edilmesi önem taşıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ÖTV muafiyetli araçlar 2025: Engelli araç limiti ne kadar oldu? ÖTV'siz engelli araç alımında yeni düzenlemeler!
HABER || Araç sahiplerini ilgilendiren haber: Süre uzatıldı
Dünya otomotiv devinden flaş karar! Yüz binlerce araç geri çağırıldı
Kış Geldi, Araba Hırsızlığı Arttı: Araç Sahipleri İçin Kritik Uyarılar!
Otomotiv Sektöründe Rekor Satışlar ve Düşen Kârlar