hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çip ve hammaddeden sonra şimdi de... Dünya otomotiv üretiminin yeni problemi "likidite"

    Çip ve hammaddeden sonra şimdi de... Dünya otomotiv üretiminin yeni problemi likidite
    expand

    Son yıllarda çip ve tedarik noktasında sıkıntı çeken otomotiv sektöründen bu kez enerji alanındaki daralmanın yakıcı sesleri geliyor. Almanya’da sektörün en önemli sivil kuruluşlarından VDA’nın başkanı, firmaların likidite sıkıntısı çektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alman Otomotiv Endüstrisi Derneği (VDA) Başkanı Hildegard Müller otomotivde, çip ve hammadde kıtlığı nedeniyle beklemek zorunda kalan birikmiş siparişlerin işlendiğini belirtirken yeni siparişlerin ise “gözle görülür şekilde düştüğünü” açıkladı.

    Rusya’nın enerji alanındaki ambargoya dönüşen kısıtlamalarını derinden hisseden ülkede sektörün önde gelen lobicilerinden Müller, Sueddeutsche Zeitung'a yaptığı değerlendirmelerde likidite yetersizlikleri yaşadığını bildirdi. Müller, "VDA üyelerinin yüzde 10'u hali hazırda likidite problemleri yaşıyor. Üçte biri ise önümüzdeki aylarda ciddi problemler yaşayacak” dedi.

    Sektörde, ekonomik beklentilerin her hafta kötüleştiğine ve tüketicilerin yeni alımlar yapmak konusunda isteksiz olduklarına dikkat çeken Müller, “Bu sadece sınırlı satışlarla ilgili değil. Her şeyden önce, tedarikçiler, özellikle enerji söz konusu olduğunda, dörtnala artan maliyet artışlarından muzdarip. Üye şirketlerimizin yüzde onu zaten likidite sorunu yaşıyor, bir diğer üçte biri ise önümüzdeki aylarda önemli likidite sorunları bekliyor. Bu nedenle üyelerimizin yarısı planlı yatırımları çoktan iptal etti veya erteledi. Beşte birinden fazlası şu anda yurt dışına taşınıyor.” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TARTIŞMALI VERGİ PLANI ÖNERİSİ

    Müller, Almanya'nın rekabet gücünün çarpıcı bir oranda bozulduğunu belirterek “Gerçek şu ki, üreticiler paralarının önemli bir kısmını dış pazarlarda -Avrupa dışında- kazanıyorlar, ancak kârlarını dönüşüm için çok yoğun bir şekilde kullanıyorlar ve böylece rekor meblağlar yatırıyorlar.” ifadelerini kullandı.

    "Elektrik fiyatını düşürmek için her şeyden önce vergileri, harç ve ücretleri aşağı çekmeliyiz" diyen Müller, “Ayrıca elektrik üretebilecek her şeyi şebekeye bağlamalıyız, arz ne kadar fazlaysa fiyat o kadar düşük olur. Artık kararlar hızlı bir şekilde alınmalı ve aynı zamanda dikkatli bir şekilde düşünülmelidir: Örneğin, gaz sürprimi kavramı konusunda iş dünyası derneklerine sadece altı saat danışıldı ve eleştiriler yapıcı bir şekilde karşılanmadı.” diye konuştu.

    Vergi konusunda benzer bir hamleye giden İngiltere’de ise açıklanan paket ile birlikte ekonomi büyük bir darbe almış ve sterlin dolar karşısında tarihi dip seviyeye kadar gerilemişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow