hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çinli elektrikli otomobil devinden Maoist yaklaşım! Batılı rakiplerine savaş ilan etti

    Çinli elektrikli otomobil devinden Maoist yaklaşım Batılı rakiplerine savaş ilan etti
    expand

    Çin'in en büyük elektrikli otomobil üreticisi, ülkenin otomobil üreticilerini birleşerek rekabetlerini “yıkmaya” ve Batılı rakiplerine karşı savaşa çağırdı. Açıklama, Çin'in kurucusu Mao'nun iç savaş ve devrim sırasında yürüttüğü stratejiyi hatırlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin'in en büyük elektrikli otomobil üreticisi BYD'nin kurucusu Wang Chuanfu, şirketinin beş milyonuncu elektrikli aracını teslim etmesinin ardından “Çin markalarının zamanının geldiğini” söyledi.

    Çin'in otomobil firmalarını “eski efsaneleri yıkmaya ve dünya standartlarında yeni markalar elde etmeye” teşvik eden Chuanfu, Çinli rakiplerini Batılı olanlara karşı savaşmaya çağırdı.

    Çin hala karbon yoğun çeliğe bağımlı olduğundan, bu durum Batılı otomobil üreticilerini rekabetçi kılıyor.

    Batı'nın elektrikli otomobil endüstrisi, Çin yapımı arabaların daha yüksek tarifelerle karşı karşıya kalması gerektiğini, yerel olarak üretilen araçların ise daha yeşil üretim nedeniyle daha iyi vergi muamelesi görmesi gerektiğini söyledi.

    BYD, geçen yıl hibritler de dahil olmak üzere dünyanın en iyi elektrikli otomobil üreticisi olarak Tesla'yı geride bıraktı.2023'te tamamen pille çalışan otomobillerde Elon Musk'ın markasını geride bırakmayı hedefliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BATI'DA TEDİRGİNLİK BAŞLADI

    Chuanfu'nun açıklaması Batılı rakipleri tedirgin etmeye yetti. Eski Aston Martin CEO'su Andy Palmer, Avrupa ve ABD'deki üreticilerin "gerçek ve mevcut bir tehlike" ile karşı karşıya olduğunu söyledi

    Çin, devlet desteği ve parçaları hazır hale getirmek için ülke çapındaki bir stratejinin yardımıyla, Batılı markalardan çok daha hızlı ve daha fazla sermaye ile elektrikli otomobil sektörüne girdi.

    Çin'de yavaşlayan pazar koşulları, ülkenin hızla büyüyen otomobil üreticilerinin yeni müşteriler için Batı'ya yönelmesine yol açtı.

    Ülke şu anda pil yapımı için çok önemli bir mineral olan lityum için rafineri kapasitesinin çoğunu kontrol ediyor .

    Ayrıca grafit ve diğer bileşenlere de erişime sahipken, elektrikli otomobiller için dünyanın en büyük pil üreticisi Fujian eyaletindeki Ningde şehrinde bulunuyor.

    Tüm bunlar, Çin'i yurt dışındaki rakiplerini alt etme konusunda güçlü bir konuma getiriyor.

    Stellantis'in patronu geçen ay Çinli elektrikli arabaların "istilası" konusunda uyarıda bulunmuştu. Carlos Tavares, Stellantis'in elektrifikasyona milyarlarca yatırım yapmak zorunda kalırken dörtte bir oranında daha ucuz olan Çin yapımı arabalarla rekabet etmesi gereken "acımasız bir senaryo" ile karşı karşıya olduğunu söylemişti.

    Kaynak: Telegraph

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow