Bosch'un geleceği akıllı şehirlerde
Bosch, şehirleşmiş bölgeler için bir mobilite çözümleri sağlayıcısı haline geliyor. Gelecekte şirket, bağlantılı ve akıllı şehirlerde mobilite çözümlerinin geliştirilmesine ve sunulmasına daha fazla odaklanacak.
Bosch, şehirleşmiş bölgeler için bir mobilite çözümleri sağlayıcısı haline geliyor. Gelecekte şirket, bağlantılı ve akıllı şehirlerde mobilite çözümlerinin geliştirilmesine ve sunulmasına daha fazla odaklanacak. Kentler için mobilite konseptlerine olan talep dünya genelinde hızlı bir şekilde artıyor. Alman devinin araştırmalarına göre dünya genelindeki mega şehirler doluluk oranlarına yaklaştı. Birçok şehirde bu oran yaşamı tehdit edecek oranlara ulaştı. Her geçen gün daha fazla insan şehirlerde yaşamaya başlayacak veya şehirlerde gelecekte de yaşamaya devam edecek. 2050 yılı itibarıyla, mega şehirlerde altı milyardan fazla insan yaşayacak. Bu, şu anda yaşayan kişi sayısının iki katı demek. Nüfus bu rakama ulaştığında, şehir trafiği de üçe katlanacak ve şehirlerdeki sorunlar giderek artacak.
Almanya Boxberg'deki toplantıda konuşan Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Rolf Bulander, "Teknolojik çözümler ile Bosch, mega kentlerdeki ve çarpık kentlerdeki yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Bu bağlamda ana yöntem emisyonsuz, stressiz ve kazasız mobilitedir." diyor ve şöyle devam ediyor:
"Ticari açıdan da akıllı şehirler, Bosch için de bir büyüme alanıdır. 2020 yılına kadar olan sürede bile akıllı şehir pazarı 700 milyar Euro’luk bir hacme ulaşarak her yıl yüzde 19 büyüyecek. Çapraz satış projelerinde Bosch, son iki yıl içerisinde bu sektördeki satışlarını ikiye katladı.Park etmek için saatler harcıyoruz, gideceğimiz yere zamanında varamıyoruz, yollar özel araçlar ile dolu ve bunların hepsi büyük şehirlerin ortak sorunu. Bulander konuyla ilgili olarak "Şehirde yaşayanlar için tıkalı yollar eski bir hikaye. Bu konunun iyileşmesi yönünde hiçbir işaret yok. Bağlanabilirlikle birlikte şehirlerdeki trafik akıllık hale gelecek. Gelecekte hiçbir mega şehir, akıllı trafik ve mobiliteye yönelik yeni bir model olmadan sorunlara çözüm sağlayamayacak. Ve Bulander ekliyor, "Otomobil merkezli bir şehirden uzaklaşarak hem akıllı hem de multimodal mobilite fikrine doğru gidiyoruz."
Yarın: emisyonsuz, stressiz ve kazasız mobilite
Boxberg'te gerçekleştirilen Bosch Mobilite Deneyiminde Bosch, şirketin şehirlerdeki mobiliteyi nasıl şekillendirdiğini gösteriyor: Bulander, konu hakkında şunları vurgulamakta:
"Emisyon, stres ve kazanın bulunmadığı bir şehir ortamı oluşturmaya yardımcı olma çabalarımız üç teknolojik gelişmeye bağlı. Bunlar: otonom, elektromobilite ve bağlanabilirlik. Bosch açısından buradaki odak noktası A noktasından B noktasına stressiz bir şekilde ulaşmak. Hareketli bir büyük şehirde bunu başarabilmek için toplu taşımanın, otomobillerin, ayrıca kendi kendini sürebilen paylaşımlı araçların, teslimat araçlarının ve diğer ulaşım yöntemlerinin, kısaca şehirdeki tüm ulaşım araçlarının birbirine sorunsuz bir şekilde bağlı olması gerekecek. Sadece birkaç mouse tıklaması ile kullanıcıların rezervasyon yapabileceği multimodal mobilite hizmetleri, sıkışıklığın azaltılmasında önemli bir rol oynayacak.Şehirlerdeki trafiğin otonom seviyesinin artmasıyla güvenlik artacak ve kazalar azalacaktır. Şu anda bile Bosch'un motosiklet stabilite kontrolü MSC ile motosikletler bir tür ESP sağlanmaktadır. Ve yakın zamanda tanıtımı yapılan e-bike’lar için ABS de önemli bir cankurtaran olabilir. "Ağ bağlantılı araçlar, iki tekerlekliler, trafikteki diğer kullanıcılar ve altyapı da kazaların azalmasına ve bu şekilde hayatların kurtarılmasına yardımcı olabilir.’’
Daha iyi hava kalitesi için elektromobilite ve içten yanmalı motorlar
Özellikle şehirleşmiş bölgelerde hava kalitesi önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Bu nedenle Bosch, düşük emisyonlu trafik hedefine sadık kalıyor. Bulander, "Geleceğin şehirlerinde hem elektromobilite hem de içten yanmalı motorlar çözümün parçası olacak." dedi ve şöyle devam etti:
"Şu anda bile Bosch e-bike ile, elektrikli araç ünitesi alanında dünya lideridir. Çin'in yollarında 200 milyonun üzerinde e-scooter kullanılmakta ve Bosch güç aktarma çözümleri burada da bir rol oynamaktadır. Hafif iki, üç ve dört tekerlekli elektrikli araçlar için Bosch, E-Schwalbe gibi iki tekerlekli bir araca ve e.Go gibi küçük bir dört tekerlekli araca güç verebilen kompakt bir güç aktarma çözümü geliştirmiştir. Ayrıca, büyük şehirlerdeki teslimat şirketlerinin elektrikli araç kullanımı artmaktadır. Alman şirketi Deutsche Post DHL, Bosch'un güç aktarma çözümlerinin bileşenlerini içeren Streetscooter aracı ile burada da liderliğini sürdürmektedir. Tüm araç sınıflarında ve segmentlerinde elektromobilitenin gelişiminin hızlandırılmasının yanında şirket, içten yanmalı motorda iyileştirme yapma üzerinde çalışmaktadır. Bosch, AR-GE bütçesinin yaklaşık yarısını çevre ve kaynak korumasına harcıyor ve bu tutar yaklaşık 3,5 milyar Euro'yu buluyor."
Akıllı şehirler için tam kapasite
Halen Bosch, akıllı şehirlerle ilgili 14 proje yürütüyor. Bunların arasında Singapur, San Francisco, Berlin ve Hamburg'daki kentsel projeler var. Yedi proje, kentsel mobilite çözümleri içeriyor. Ağa bağlı park etme ve filo yönetimi dışında bu çözümler, elektromobilite ve multimodal ulaşımı da içeriyor. Bosch, bu alanda en son Çin'in Tianjin şehriyle bir işbirliği sözleşmesi imzaladı. Bu birliğin amacı, bu limanı akıllı bir şehir haline getirmek.
Pazara oranla üç kat daha hızlı büyüme
Şirket, bir kentsel mobilite sağlayıcısına dönüşümünde hem dünyanın önde gelen otomotiv tedarikçisi olma konusundaki teknolojik uzmanlığından hem de ekonomik gücünden fayda sağlıyor: Mobilite Çözümleri iş sektörümüzün dünya genelindeki 227.000 çalışanı, 2016 yılında 43,9 milyar Euro'luk satış gerçekleştirdi. Bu yıl Bosch Group'un mobilite işinin yüzde 7 civarında büyümesi bekleniyor. Bu, global otomotiv üretiminden neredeyse üç kat daha hızlıdır. Bulander, "Pazardan daha hızlı büyüyoruz ve otomotiv sistemleri tedarikçisi olarak, otomotiv sektörünün güçlü ve her şeyden önemlisi yenilikçi bir iş ortağı olmaya devam edeceğiz. Ayrıca, tüm karayolu kullanıcıları için bir servis sağlayıcı olarak kendimizi geliştiriyoruz." diyor. Bu, Bosch'un yıl içerisinde Mobilite Çözümler iş sektörünün araştırma ve geliştirme çabalarının güçlendirileceği anlamına geliyor. 2017 yılı sonu itibarıyla bu sektör, 48.000 AR-GE çalışanına sahip olacak. Bu rakam, yılın başına oranla 4.000 kişilik bir artış anlamına geliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kış Geldi, Araba Hırsızlığı Arttı: Araç Sahipleri İçin Kritik Uyarılar!
Otomotiv Sektöründe Rekor Satışlar ve Düşen Kârlar
Trafik Sigortasında Yeni Dönem Başladı: Araç Alım Satımında 6 Aralık İtibarıyla Değişen Uygulamalar
İkinci el araç almak isteyenler dikkat! Yeni dönem başladı
Son Dakika! ÖTV'siz Engelli Araç Alımlarında Yeni Düzenleme: 2025'te Yürürlüğe Girecek Değişiklikler