Bayiler pazarın haziranda canlanmasını bekliyor
Türkiye’de son 2 yıldır ertelenen bir araç talebi bulunuyor. Erdemir Otomotiv Başkanı Yüksel Erdemir, piyasanın hareketlenmesini beklediklerini, mayıs ayının ilk iki haftasında bunun işaretlerini gördüklerini kaydetti.
Otomotiv sektörü, pazarın kontrollü normalleşme ile birlikte Haziran’dan itibaren hareketlenmenin başlayacağını öngörüyor. Türkiye genelinde Hyundai ve Opel bayileriyle faaliyet gösteren Erdemir Otomotiv’in Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Erdemir, piyasanın hareketlenmesini beklediklerini, Mayıs’in ilk iki haftasında bunun işaretlerini gördüklerini kaydetti. Yaşanan bu zorlu süreçte markalarının e-randevu, görüntülü görüşme, online tanıtım, satın alınan aracın eve kadar teslimi, kapınızdaki servis, ücretsiz dezenfektasyon gibi hizmetleriyle tüketicilerin yanında olduğunu, müşteri memnuniyetinin yine ön planda tutulduğunu belirten Erdemir, pandemi döneminde işlerinin başında olduklarını ve müşterilerine en iyisini sunmaya devam ettiklerini söyledi.
2 yıldır ertelenen talep umutlandırıyor
Türkiye’de son 2 yıldır ertelenen bir talebin olduğuna dikkat çeken Erdemir, pazarla ilgili şu öngörülerde bulundu: “Otomotiv pazarı 1 milyon adet seviyelerinden 500 binlerin altına kadar geriledi. 2 yıldır tüketiciler otomobil almak için bekliyordu. Geçen yılın son çeyreğinde faizlerin düşmesiyle birlikte o hareket başladı. 2020’ye de iyi başladık. Hatta Ocak ve Şubat ayını gördükten sonra tahminlerimiz bir anda 700 bin adetlere kadar çıktı. Ancak 11 Mart’ta ülkemizde ilk vakanın görülmesiyle birlikte her şey değişti. Nisan ayı ise bize tüketicilerin hâlâ araca ihtiyacı olduğunu, talebi gösteriyor. Salgın sonrası hayatın normalleşmesiyle satışlarda yukarı yönlü ivme bekliyoruz. Düşük faiz ve markaların kampanyaları piyasa için itici güç olacaktır. Her ne kadar kur yükselse de düşük faiz tüketici psikolojisi için önemli.”
Yeni modeller zorlu dönemde avantaj
Erdemir, Hyundai ve Opel markalarının yılın ilk çeyreğinde pazara yeni modeller sunmasının bayileri pozitif yönde etkilediğini belirterek, “Bu zorlu dönemde elimizde yeni Opel Corsa, yeni Opel Astra, yeni Hyundai i10 gibi modellerimizin olması bizin için büyük şans. Önümüzdeki dönemde talep gören araçlarımızın yanı sıra Opel ile Hyundai tarafında önemli yeni modellerin pazara sunulacak olması, hem showroom trafiğini hem de satışların artmasını sağlayacak” şeklinde konuştu.Koronavirüs salgını ile birlikte tüketicilerin taksi, otobüs, metro gibi toplum ulaşımı kullanmamaya özen gösterdiğinin de görüldüğünü aktaran Erdemir, “Son dönemde yapılan araştırmalar başta aileler olmak üzere belirli bir dönem toplu taşımadan uzak durulacağını gösteriyor. İnsanlar gücü yettiğince sıfır veya 2. el araç satın alacak. Bu da pazarı canlandıracak unsurlardan biri olacak” dedi.
Kurumsal 2. el, bayileri güçlendirir
Erdemir, Avrupa ile Türkiye’de fabrikaların yaklaşık 1.5 ay kapalı kalması ve lojistik sorunu nedeniyle araç bulunurluğunda sıkıntı yaşandığını ve önümüzdeki dönemde bunun sürmesini beklediklerini kaydetti. Tedarik sıkıntısı ve sıfır otomobillerin fiyatlarının kurla birlikte yükselmesi ile tüketicilerin alternatif olarak 2. ele yöneleceğinin altını çizen Erdemir, “Mayıs ayı ile birlikte 2. elde canlılık hissediliyor. Mart ve Nisan’da düşen fiyatlar yeniden çıkışa geçti. Biz de Erdemir Otomotiv olarak düşük kilometreli, hasarsız, kusursuza yakın ikinci el araçları stoğumuza dahil etmeye çalışarak bu alanda da en iyi olmaya çalışıyoruz. Kurumsal olarak 2. el satışlarını bünyemizde gerçekleştirmek bayiler için çok önemli. Gerek sıfır km gerek 2. el operasyonlarını bir bütün olarak düşünerek bayilik sistemini ayakta tutabiliriz” değerlendirmesini yaptı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kış Geldi, Araba Hırsızlığı Arttı: Araç Sahipleri İçin Kritik Uyarılar!
Otomotiv Sektöründe Rekor Satışlar ve Düşen Kârlar
Trafik Sigortasında Yeni Dönem Başladı: Araç Alım Satımında 6 Aralık İtibarıyla Değişen Uygulamalar
İkinci el araç almak isteyenler dikkat! Yeni dönem başladı
Son Dakika! ÖTV'siz Engelli Araç Alımlarında Yeni Düzenleme: 2025'te Yürürlüğe Girecek Değişiklikler