Araç kiralamada maliyetler yükselişte
Günlük ve operasyonel araç kiralamada döviz kuru,faiz ve araç fiyat artışlarından kaynaklyanan maliyet yükselmeleri kapıda. Bu yıl hem kısa hem de uzun dönem kiralamada yaklaşık yüzde 10’luk büyüme öngörülüyor.
TOKKDER’in(Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği) raporuna göre Türkiye’de 2017’de satılan yeni otomobil sayısı yüzde 4,5 azalırken aynı dönemde operasyonel kiralama sektörünün filosundaki araç sayısı yüzde 10,6 artarak 365 bin 782 adede ulaştı. 2017’de 13 milyar 854 milyon TL’lik yeni araç yatırımı yaparak Türkiye’de satılan yeni otoların yaklaşık yüzde 20’sini filosuna katan operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğü ise 29 milyar TL’yi aştı. Günlük kiralama sektörü de turizmdeki toparlanmayla tekrar canlandı.
2018 yılı itibarıyla döviz kuru, faiz ve sıfır km araç fiyatlarındaki artış günlük ve operasyonelkiralamacıların maliyetlerini artırıyor. Euro bazında olan kiralamalar haricinde araç fiyatları geçen yıla göre yüzde 25’lerde artarken kiralama fiyatları ise ortalama yüzde 13’lerde zam gördü. Firmalar aralarındaki rekabetten dolayı maliyetleri artmasına rağmen fiyatlarını gereken seviyede yükseltemiyor. Kısa dönem kiralamalarda küçük sınıf araçlarda bugünlerde 100 TL’ye otomobil bulunabilirken yoğun sezonda bu rakamlar artık bulunmayacak gibi gözüküyor. Kısa ve uzun dönem kiralamacıların bu yıl da pazardan yaklaşık 150 bin adetlerde yeni araç alması öngörülmekte.
Zor yıl olmaya aday
TOKKDER Genel Koordinatörü Tolga Özgül 2018’inyılının 2017 kadar zor olmasa da genelde zor geçmeye aday bir yıl olduğunu belyirterek şunları kaydetti:
“ Yönetici anketlerinde temkinli iyimserlik hakimken, tüketiciler gelecek konusunda daha karamsar bir tablo çiziyor. Gerek günlük gerekse operasyonel araç kiralamanın ülkemizde günden güne daha fazla tercih edilir olduğunu görmekteyiz. Sürdürülebilir bir şekilde büyümekte olan araç kiralama sektörünün ekonomik aktivite içinden aldığı pay ve yarattığı katma değer de artmaya devam etmekte.15 yılda operasyonel kiralama yöntemini tercih edenler genellikle uluslararası ve yerel büyük şirketler olurken, orta ve küçük ölçekli şirketlerde henüz farkındalık seviyesinin pek yüksek olduğunu söyleyemeyiz. Anadolu’da ve küçük şehirlerde sektörümüzü ve yarattığı avantajları tamamen tanımayan çok sayıda şirket var.”
Otokoç’un yurtdışı atılımı sürecek
Yurt dışında büyüme stratejisi ile her yıl yeni bir ülkeye yatırım yapan Otokoç’un son ülke yatırımı Yunanistan oldu.Bu çerçevedeAvis, Budget ve Payless lisansları ile kısa ve uzun dönem araç kiralama faaliyetinde bulunan Olympic, Otokoç ve Avis Budget Group ortak girişim ile satın alındı.Otokoç Otomotiv, bu satın alma ile Türkiye dahil 9 ülkede 300’den fazla lokasyona ve yaklaşık 80 bin adetlik araç parkına ulaştı.Otokoç Otomotiv Genel Müdürü GörgünÖzdemir,” Son 8yılda her yıl yeni bir ülkede faaliyet göstermeye başladık. Bundan sonraki yıllarda da yurt içi ve yurt dışında gerçekleştireceğimiz yeni yatırımlarla ulaşım çözümleri sunmaya devam edeceğiz’’ dedi.
Avis’ten yol arkadaşı
Öte yandanAvisİspark ile yaptığı işbirliği çerçevesinde İstanbul’da gerçekleştirilen kiralamalarda günlük sınırsız ücretsiz -otopark- ayrıcalığı sunuyor. Avis’in yeni hizmete sunduğu “Yol Arkadaşı Paketi”ni tercih edenler ayrıca ücretsiz mini hasar sigortası ile yoğun trafikte olası küçük kazalara karşı da korunuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kış Geldi, Araba Hırsızlığı Arttı: Araç Sahipleri İçin Kritik Uyarılar!
Otomotiv Sektöründe Rekor Satışlar ve Düşen Kârlar
Trafik Sigortasında Yeni Dönem Başladı: Araç Alım Satımında 6 Aralık İtibarıyla Değişen Uygulamalar
İkinci el araç almak isteyenler dikkat! Yeni dönem başladı
Son Dakika! ÖTV'siz Engelli Araç Alımlarında Yeni Düzenleme: 2025'te Yürürlüğe Girecek Değişiklikler