Ağır ticari “inşaatla” ayakta duruyor
Ağır kamyon satışlarında son 10 yıl satış ortalaması 27-28 bin adetlerde iken bu yıl yaklaşık 15 bin adetlerde kapanacak. İç ve dış pazarlarda yaşanan problemlerden etkilenen taşımacılık sektörü alımları minimuma çekerken özellikle altyapı, inşaat ve mega projeler kamyon satışlarını ayakta tutuyor.
Türkiye’de hafif ticari araç satışları toparlarken ağır ticari pazarda durgunluk devam ediyor. 2017 Ocak-Ağustos döneminde hafif ticari araç batışları yüzde 1,4 artarak 132 bin 793 adete çıkarken 7,5– 16 ton arası kamyon pazarında ise yüzde 2.4 büyüme yaşandi. 16 ton ve üzeri ağır vasıta pazarında (Çekici+Kamyon) ilk 8 ayda satışlar yüzde 14 azalarak 13 bin adetlere geriledi. Ağır ticari araç satışlarında son 10 yıl ortalamasının 27-28 bin civarında olduğunu belirten Doğuş Otomotiv Scania Genel Müdürü İlhami Eksin, Türkiye’de pazarın düşme eğiliminde olduğu da belirterek şunları söyledi:
“Bu yıl yaklaşık 15 bin adetlerde kapanacak bir pazar gözlemliyoruz. Son 5-6 yılda çekici pazarı yüzde 60, kamyon pazarı yüzde 40’larda civarındaydı. Şimdi ise tam tersine döndü. Bugüne baktığımızda artık kamyon yüzde 70, çekici pazarı yüzde 30 gerçekleşiyor. Bunu ekonomik açıdan değerlendirirsek, kamyon pazarının genellikle inşaat ve altyapı çözümlerinde kullanıldığını, çekicilerin ise uluslararası taşımacılık veya ulusal bazlı uzun yol taşımacılığı sektöründe kullanıldığı görüyoruz. Gelişmeler pazarı bu şekilde doğrudan etkiledi.”
2018’DE YÜZDE 20 BÜYÜYEBİLİR
Gelecek yıl için pazarın bu yıldan çok farklı olmasını beklemediklerini dile getiren Eksin,” Ancak 2018’de biraz daha fazla çekici satılabilir. Bu da pazarı 18 bin adetlik seviyeye taşıyabilir” diey konuştu. Türkiye’de ticari araç grubunda ilk 8 ayda üretim yüzde 4 azaldı. Aynı dönemde toplam ticari araç pazarı ise geçen yılın aynı dönemine göre seviyesini korudu. Ağır ticari araç grubunda pazar daralması son 2 yılda yüzde 53 seviyesine ulaştı. Doğu ve güneydoğu sınırlarımızda yaşanan politik istikrarsızlık, terör, savaş gibi nedenlerden dolayı özellikle Ortadoğu’ya yapılan taşımacılık ve nakliye faaliyetleri yeni araç satışlarını olumsuz etkiliyor. Üçüncü köprü, İstanbul’a yeni havalimanı gibi mega projeler ve süregelen yeni inşaat faaliyetleri sektörü ağırlıklı olarak çekici alımından kamyona döndürüyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ÖTV muafiyetli araçlar 2025: Engelli araç limiti ne kadar oldu? ÖTV'siz engelli araç alımında yeni düzenlemeler!
HABER || Araç sahiplerini ilgilendiren haber: Süre uzatıldı
Dünya otomotiv devinden flaş karar! Yüz binlerce araç geri çağırıldı
Kış Geldi, Araba Hırsızlığı Arttı: Araç Sahipleri İçin Kritik Uyarılar!
Otomotiv Sektöründe Rekor Satışlar ve Düşen Kârlar