46 Plaka Neresi? 46 Hangi Şehrin Plakası? 46 Hangi İlin Plaka Kodu?
Türkiye'nin plaka sistemi nümeriktir. Plaka başındaki sayılar şehir kodlarını ifade etmektedir. Bu bağlamda alfabetik şehir adları karşılığı 01 den başlayan plaka sıralaması yapılmaktadır.
46 Plaka Neresi?
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan araçlar mutlaka plaka sistemi içerisinde kayıt altında olmak zorundadır. Motorlu tüm araçların plakaları araçların ruhsatlarına işlenmektedir. Bu anlamda taşıtların resmi kurum ve kuruluşlar tarafından gerektiği takdirde bulunmaları ve araç sahiplerine erişimini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca araç vergilendirme ve motorlu taşıtlar vergisi plaka sistemine göre tahsil edilmektedir. 46 plaka Kahramanmaraş iline aittir. Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Kahramanmaraş iline kayıtlı tüm motorlu araçların plakası 46 ile başlamaktadır.
46 Hangi Şehrin Plakası?
Motorlu tüm araçlar, motor, motosiklet, otomobil, otobüs ve bunun gibi tüm motor sistemi ile çalışan araçların plakaları şehir kodlarına göre sıralanmaktadır. Bu anlamda 46 plaka Kahramanmaraş iline ait plaka kodu olarak kayıtlara geçmektedir. Plaka değişikliği sürücüler tarafında talep edilebilir bu anlamda ilgili ile ait plaka için trafik müdürlüğüne başvurmaları ve harç ödemesini yapmaları yeterli olacaktır.
46 Hangi İlin Plaka Kodu?
Türkiye Cumhuriyetine ait plakalar ilk iki rakam şehir il kodu sonraki harf grupları alfabetik sıraya göre ve sayı gruplarından oluşmaktadır. Resmi araç plakaları sivil araç plakalarından farklı gruplama ve renklerde tescil edilmektedir. Sivil araçlar için 46 plaka kodu Kahramanmaraş şehrine ait tescil edilmiştir.
Plakalar Kaç Gruba Ayrılmaktadır?
Sivil araç plakaları beyaz renk olarak belirlenmiştir. Türkiye cumhuriyeti sınırları içerisinde tüm sivil plakalar beyazdır. Kırmızı renk plakalar Emniyet müdürlüğü resmi araçlar Yeşil renk plakalar ise Diplomatların resmi araçları için kullanılmaktadır. Mavi renk plakalar ise resmi polis araçları için tescil edilmektedir.
Kişiye Özel Plaka Çıkarılabilir mi?
Araç sahipleri sıfır alınan bir araçları veya 2. el satın alınan araçlar için kişisel tercihe bağlı olarak kişiye özel araç çıkartabilirler. Bu işlem için sıfır araçlarda bayiden talep ederek, 2. el araçlar için ise aracın noter huzurunda satışının gerçekleştiği ve ruhsat yenilendikten sonra sürücünün ikamet ettiği şehre ait ilçe trafik müdürlüğüne başvurulması halinde kişiye özel araç plakası tescil işlemleri tamamlanabilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trafik Sigortasında Yeni Dönem Başladı: Araç Alım Satımında 6 Aralık İtibarıyla Değişen Uygulamalar
İkinci el araç almak isteyenler dikkat! Yeni dönem başladı
Son Dakika! ÖTV'siz Engelli Araç Alımlarında Yeni Düzenleme: 2025'te Yürürlüğe Girecek Değişiklikler
Kış lastiği takmama cezası ne kadar, kaç TL? Zorunlu kış lastiği uygulaması başladı mı?
AMAN DİKKAT: Trafik Sigortasında '15 Gün' Kuralı Değişiyor!