hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeniden Buluşacağız: İmroz’un 1964 Belleği

    Yeniden Buluşacağız: İmroz’un 1964 Belleği
    expand

    Gazeteci Melike Çapan tarafından hazırlanan Gökçeada’da Kıbrıs olaylarının ardından yaşanan kimliksizleştirme politikasının anlatıldığı dökümantasyon sergisi Yeniden Buluşacağız: İmroz’un 1964 sergisi açılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gerginleşen Kıbrıs politikalarının sonucu olarak 1964'te Yunan pasaportu olan ve sayıları 10 bini aşan Rum’un sınır dışı edilmesi kararı, İstanbul'un yanı sıra Gökçeada'da yaşayan Rumlar için de zorlu bir zamanın başlangıcıydı.

    Nüfusunun büyük bir çoğunluğu Rum olan adada 1964 yılı itibariyle başlayan ve 1974'te daha ağır sonuçlar doğuracak Türkleştirme politikaları uygulanmaya başlandı. 1964 yılı itibariyle sırasıyla adaların kadastrosunun yapılması, modern bir caminin inşası, açık tarım cezaevi tesisi, devlet üretme çiftliği, yatılı ilk öğretmen okulu kurulması ve bir jandarma er eğitim taburu intikali planlandı ve uygulandı.

    Bununla sınırlı kalmadı. Okullar kapatıldı, tarımla yaşayan halkın arazileri istimlak edildi. Geriye sadece ellerinde kalan evleriydi. Sonra mahkumları getirdiler ve İmroz için yaşanmaz günler başladı. O sarı üniformalı insanlar hala hafızalarda.

    Yerli halk arazilerini kaybetti, ana dilde eğitim hakkını kaybetti ve en son vatanım dediği İmroz'da sahip oldukları en güzel hissi, huzuru kaybettiler. Onlar için gitme vakti gelmişti. Gittiler. Ancak hep geriye dönmeyi düşündüler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeniden Buluşacağız sergisi, 1964’ün kara bulut gibi üzerlerine çöktüğü İmroz halkının hikayesini anlatmaktadır. Sergi içerisinde yer alan belgeselde İmrozlular 1964 sürecinde yaşadıklarını, adalarını nasıl terk etmek zorunda kaldıklarını anlatırken, gitmeden önce nasıl bir hayata sahip olduklarını 1964 öncesine ait fotoğraflarıyla sizlere anlatıyor.

    Her daim kalabalıklar içinde beraber olmayı seven bir toplumun tesbih taneleri gibi nasıl dağıldığına tanıklık ederken onların hikayesinden geriye kalan eşyaları görebilirsiniz.

    Resmi tarih yazımında yer almayan İmroz’da uygulanan eritme programına karşı bir bakış açısı sunan Yeniden Buluşacağız sergisi yaşanan acıların belleğe kaydını aynı zamanda da yüzleşmeyi amaçlamaktadır.

    Sergi 9-24 Kasım arasında Yuakimion Rum Kız Lisesi’nde ziyarete açık olacak.

    Adres:

    Balat mahallesi, Tevkii Cafer Mektebi Sokak No:10 Fener/Fatih

    Melike Çapan / Proje Sorumlusu

    1992 yılında İstanbul’da doğdu. Çocukluğu İstanbul’un tarihi semtlerinden biri olan Fener’de geçti. Ailesinin 1920’lerde Karadeniz’den göç etmesi sonrası başlayan İstanbul macerası 4 nesildir aynı mahallede devam ediyor. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü mezunu olan Çapan, aktif olarak mesleğini yapmayı sürdürüyor. Gazetecilikte Türkiye’deki azınlıklar ve kültürel miras hakkında çalışmalar yürüten Çapan’ın konu hakkında sayısız haber ve dört de belgesel-haber çalışması bulunmaktadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow