Yanyana belgeselinin ilk gösterimi yapıldı
"Yanyana Ortak Bir Gelecek" projesi kapsamında hazırlanan belgeselin ilk gösterimi dün gerçekleşti. Türkiye'nin kültürel çeşitliliği konusunda toplumsal farkındalığı artırmayı hedefleyen, Avrupa Birliği destekli sosyal sorumluluk projesini RUMVADER yürütüyor.
"Yanyana Ortak Bir Gelecek" projesi, gençlerin, Türkiye'nin kültürel çeşitliliğine dair gösterdikleri duyarlılığı geliştirirken nefret söylemini de bertaraf etmeyi hedefliyor. Müslüman olmayan azınlıkların tarihi, kültürü ve bugünkü ilişkileri açısından korkuyu ve bilgi eksikliğini azaltarak, kültürlerarası diyaloğu güçlendirerek, insan haklarını, siyasi çoğulculuğu ve demokratik katılımlarını sağlamlaştırarak, azınlık üyelerinin Türkiye'nin sosyal, ekonomik ve siyasi hayatına katılımını çoğaltmak da projenin diğer hedefleri arasında gösteriliyor.
Türkiye'nin ortak tarihiyle bugünü arasında oluşan mesafeyi aşmak için geliştirilen proje "Geçmişte oluşan mesafeleri aşmak, birlikte ortak bir gelecek inşa etmek" başlığını taşıyor.
Yanyana belgeselinin ilk gösterimi dün yapıldı
Gösterim, Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde Rum, Ermeni, Süryani ve Musevi cemaati mensupları ve davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi. İmroz, İzmir, İstanbul, Mardin, Antakya ve İskenderun'da gerçekleştirilen çekimler sofralar etrafında yapıldı. Sofra kavramı etrafında örülen filmde hem metaforik hem de nesnel olanaklar, "Yanyana" belgeselinin çok katmanlı olmasına en büyük katkıyı sağlayan etkenlerin başında gösteriliyor. Sofralardaki sohbetler, gayrimüslim azınlıkların bugüne ve geçmişe dair öykülerine, ailelerine, kimliklerine, işlerine, tasa ve sevinçlerine de ışık tutuyor.
Nalan Sakızlı'nın yapımcısı olduğu filmin yönetmenliğini Enis Rıza Sakızlı ve Mesut Tufan üstlendi. Belgesel, Türkiye'den sonra dünyanın farklı bölgelerinde de gösterilecek.
"Şu dili benim anlamıyor olmam utanç verici"
Proje kapsamında "Karşılaşma" adıyla hazırlanan ve sosyal medyada paylaşılan kısa videolar da farkındalık yaratma amacını taşıyor. Gönüllü katılımcılarla birlikte gerçekleştirilen sosyal deneyler birbirinden ilginç diyaloglara sahne oluyor. Katılımcılara öncelikle Rumca, Ermenice, Süryanice veya Ladino dillerinden birinde kısa bir video izlettiriliyor. Daha sonra katılımcılardan, videodaki dil ve videonun içeriği hakkında yorum yapması isteniyor. Alınan yorumlardan sonra da, aynı anlatıcı Türkçe olarak anlatıyor. Türkçe anlatım sonrasında katılımcıların tepki ve yorumları oldukça ilgi çekici sahneler yaratıyor: "Ben İzmirliyim. Bir arkadaşımla konuşmuştum, İzmir'de yaklaşık 7 aile kalmış. İnanılır gibi değil, maalesef çok acı. Bunlar çok büyük zenginlik. Şu dili benim anlamıyor olmam öncelikle utanç verici çünkü benim çocukluğumda evimizde Yunan radyosu ve televizyonu, Türk televizyonundan daha iyi çekiyordu. Yaptığınız proje gerçekten de çok enteresan."
Projenin başvuru sahibi RUMVADER, eş başvuranı Boyacıköy Surp Yerits Mangans Ermeni Kilisesi Vakfı'dır. Kültürel Mirası Koruma Derneği, İstanbul Süryani Vakfı, Musevi cemaatini temsilen Şalom Gazetesi, Malatyalı Ermeniler Derneği, İmroz Eğitim ve Kültür Derneği, Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı da projenin destekleyicisi konumunda buulunuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri? Kuruluş Osman'a Çeyiz yoluyla katılan beylik!
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı
7 incisiyle Topkapı Sarayı! İlk kez okuyacağınız detaylar: Arife Tahtı, Topkapı Hançeri, Altın Taht ve niceleri...