Van Kalesi için UNESCO'ya başvuru yapıldı
Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van'ın 5 bin yıllık tarihi, yaşamı, üretim biçimi ve mimari yapısının gözlemlenebildiği Van Kalesi'nin, UNESCO Dünya Miras listesine alınması için başvurunun yapıldığını açıkladı.
Aktuğ, yaptığı yazılı açıklamada, Urartu'nun M.Ö 1'inci bin yılda krallığını ilan ettiği Van Kalesi'nin, başkent niteliğiyle Demir Çağ Anadolu'sunun en önemli ve etkileyici kenti olduğunu, bugün halen büyük oranda ayakta kalan Urartu anıt yapılarının "başkent" niteliğini koruduğunu bildirdi.
Gerek mimari gerekse bölgeye getirdikleri yeni yaşam ve üretim biçimleriyle Urartuların Doğu Anadolu ve Kafkasya'da devrim niteliğinde dönüşümler yarattığını ifade eden Aktuğ, şöyle devam etti:
"İşte bu dönüşümün ilk adımlarının atıldığı, bu dönüşümün tüm maddi kültür kalıntılarından örnekleri barındıran yegane yerleşme Van Kalesi/Tuşpakentidir. Urartu'nun bütün özgün karakterini barındıran, Urartu'nun kuruluşunu ilan ettiği bu Demir Çağı başkentinin Kültürel Miras Programına alınması, 5 bin yıllık tarihsel sürece tanıklık eden alanın korunması, yaşatılması vefarkındalığının artması noktasında büyük katkı sunacaktır. Tarihi, sanatsal vekültürel değerleriyle anıt kabul ettiğimiz Van Kalesi'ni, korumaya yönelik alınacak önlemlerle, sadece Türkiye'ye değil dünyaya tanıtıp yaşatılmaya gayretedeceğiz."
"Akdamar Kilisesi geçici listeye alınmıştı"
Daha önce de Van'ın en önemli tarihi ve turistik değerlerinden olan Akdamar Kilisesi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için gereken çalışmaları yaptıklarını anımsatan Aktuğ, bu girişimin ardından kilisenin geçicilisteye alındığını, bu girişimlerinin ikinci meyvesini de Van Kalesi ve Eski Van Şehrini UNESCO Dünya Mirası Listesine aldırmakla taçlandırmak istediklerine işaret etti.
Bu çalışmalarla kenti turizmde hedeflenen noktaya taşımayı amaçladıklarını vurgulayan Aktuğ, Van Kalesi/Tuşpa, Van Kalesi Höyüğü ve Eski Van Şehri'nin, yaklaşık 97 hektarlık bir alana yayıldığını, söz konusu alanda M.Ö. 3.bin yılından 20. yüzyılın başına uzanan süreçte, bölgede yaşayan toplumlara ilişkin maddi kültür kalıntıları bulunduğunu ifade etti.
Erken Transkafkasya toplumları, Urartular, Medler, Persler, Roma,Part, Sassani, Arap, Bizans, Ermeni, Selçuklu, Eyyubi, İlhanlı, Karakoyunlu,Timurlu, Sefavi ve Osmanlı dönemlerine ilişkin kültür katmanlarının bu alandan izlenebildiğini bildiren Aktuğ, bölgede yaklaşık 5 bin yıllık yaşam, üretim biçimi ve mimari sürecin gözlemlenebildiğine değindi. Aktuğ, şu ifadeleri kullandı:
"Bu çok kültürlü yapı mimari de çarpıcı bir zenginlik sunmaktadır. Van Kalesi, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaklaşık 250 yıl egemenlik sürdüren Urartular'ın başkentliğini yapmıştır. Van Gölü'nün hemen doğu kıyısındaki bu konglomerakayalık yaklaşık bin 800 metre uzunluğunda, 20-120 metre genişliğinde ve 100 metre yüksekliğindedir. Başkentin sitadelinde bulunan surlar ve temel yatakları, ana kayanın yontularak düzleştirilmesiyle oluşturulan platformlarda izleri rahatlıkla görülebilen yapı tabanları, açık hava kült alanları, kralların defnedildiği kaya mezarları, ana kaya üzerine işlenmiş kral yıllıkları, yazıtlı steller, inşa yazıtları büyük ve gelişmiş bir devlet yapısının izlerini taşımaktadır. Sitadelin kuzeyinde onunla aynı doğrultuda uzanan Van Kalesi Höyüğüve güneyinde Eski Van Şehri yer almaktadır. Van Kalesi Höyüğü'nde yaklaşık 5 bin yıllık bir yerleşme kültürünün izleri, Eski Van Şehri'nde ise yaklaşık 800 yıllık bir kent dokusunu izleyebilmekteyiz."
Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri UNESCO listesine girdi
"Bölge birçok kültüre ev sahipliği yapmış"
Birçok farklı ulus ve kültüre ev sahipliği yapan bölgede, bu kültür ve uluslara ait mimari kalıntıları bir arada görebilmenin mümkün olduğunu vurgulayan Aktuğ, Urartulu mimarların şekillendirdiği Van Kalesi ve çevresinin, kendinden sonra gelen toplumlara da yerleşebilecekleri uygun alanlar yarattığını belirtti. "Bugün bile ayakta kalan Urartu dönemi kaya işçiliğiyle yapılmış mimarinin tümü Osmanlılar tarafından kullanılmıştır" görüşene yer veren Aktuğ, şunları kaydetti:
"Van Kalesi'nin UNESCO Dünya Miras listesine alınması ile ilgili müracaatımızı yollamış bulunuyoruz. Bunun Van'a ve Van'ın tanıtımına çok katkısının olacağına inanıyorum. Yapılan bu üç aylık çalışma sonucunda başta Valimiz Sayın İbrahim Taşyapan'a, Müze Müdürlüğü personeline, İstanbul Üniversitesi adına kazı çalışmalarını yürütmekte olan ekibe teşekkür ederim."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Guns N' Roses İstanbul Konseri Tarihi ve Bilet Fiyatları: Guns N' Roses İstanbul Konseri Ne Zaman, Biletler Satışa Çıktı mı?
Anita Taylor'ın 'Moonraker' sergisi VISION ART PLATFORM'da!
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları