Vaftiz Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Vaftiz Etmek Ne Demek?

Vaftiz, Hristiyanlıkta Ortodoks olarak bilinen kişiler için en önemli dini görevler arasında yer alır. Genellikle doğduktan yaklaşık birkaç ay sonra gerçekleştirilen vaftiz töreni de, o kişinin Tanrı’nın yolunda olduğu ve bu yola girdiği düşünülür.
İlerleyen dönemlerde vaftiz olan kişiler ise günahların silineceğine ve daha sonra da tekrar günahsız olarak dini ibadetleri yerine getireceği gösterir.
Vaftiz Ne Demek?
Vaftiz kelimesi, Türkçede "Hıristiyanlarda suya daldırma töreni, suya daldırma" anlamlarına gelir. Vaftiz kelimesi dilimizde sık karşımıza çıkan kelimeler arasındadır. Vaftiz kelimesi ise, Rumca kökenli bir kelimedir. Vaftiz töreni sırasında öncelikle vaftiz anne ve vaftiz baba seçilir. Vaftiz babanın görevi ise, her konuda yanında olduğunu belirtmek ve bu yolda çocuğa yoldaşlık etmektir. Manevi hayata destek için seçilen vaftiz babanın görevi ise, hayatı boyunca devam eder.
Vaftiz anne ve baba seçimi genellikle manevi desteğini hep sağlama bilincinde olan kişiler ve çocuğun hayatı boyunca yanında olacak kişiler arasından yapılır. Bu kişiler ise, çocuğun gelişim sürecinde de bir çeşit sorumluluk üstlenir. Ebeveynler bu kişileri kendileri seçebilecekleri gibi bunun dışında gönüllü vaftiz annesi ya da babası olmak isteyen kişiler de çıkabilir.
Vaftiz TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Vaftiz kelimesinin TDK’ye göre anlamı ise şu anlama gelir:
Hristiyanlıkta doğduktan kısa bir süre sonra çocuğun ilk günahını silmek ve onu Hristiyanlaştırmak için gerçekleştirilen bir kutsal işlemdir.
Vaftiz Etmek Ne Demek?
Vaftiz, kişinin tüm vücudunu suya batırmak ya da alnını ıslatmak şeklinde gerçekleştirilen bir dini "yeniden doğma" ve “arınma” töreni olarak bilinir. Bu işlem, çocukların günahlarından arınması ve Tanrı’nın yolundan ayrılmaması anlamına gelir. Tören şeklinde gerçekleştirilen vaftiz ise, her çocuk doğduktan birkaç ay sonra içinde icra edilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bakan Ersoy: Sanatın gücüyle tiyatro sahnesinde tarih yazıyoruz
Edirne Gezi Rehberi | Tarih, doğa ve lezzetlerin şehri yeniden keşfedilmeyi bekliyor
Göbeklitepe Roma'da rekor kırdı
Septimius Severus’un heykel başı ve pişmiş toprak levhalar anavatanında
Osmanlı Padişahları sırası, padişahların tahtta kalma süreleri! Sırasıyla Osmanlı'da tahta çıkan padişahlar... Osmanlı'da dönemler: duraklama, gerileme dönemi