hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Turgut Uyar'ı 31. yıldönümünde sevenleri unutmadı

    Turgut Uyarı 31. yıldönümünde sevenleri unutmadı
    expand

    İkinci yeni akımının 'Üç atlısı'ndan birisi olan usta şair Turgut Uyar, aramızdan ayrılışının 31. yıl dönümünde sosyal medyada saygı ve sevgiyle anıldı. Okuyucuları, Uyar'ı unutmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Turgut Uyar severleri sosyal medyada şu paylaşımları yaptı:

    Turgut Uyar kimdir ?

    İkinci yeni akımının öncüleri arasında yer alan şair Ahmet Turgut Uyar, altı çocuklu bir ailenin beşinci çocuğu olarak 4 Ağustos 1927 yılında Ankara'da doğdu. Konya Askeri Okulu, Işıklar Askeri Hava Lisesi ve Askeri Memurlar Okulu'nu bitirip, Posof, Terme ve Ankara 'da personel subayı olarak görev yaptı. Henüz Askeri Memurlar Okulu’nda öğrenciyken 1947’de Yezdan Şener ile evlendi. Bu evlilikten, Semiramis, Tunga ve Şeyda adında üç çocuğu oldu.

    Turgut Uyarı 31. yıldönümünde sevenleri unutmadı
    Turgut Uyar ilk eşi Yezdan Hanım ve büyük kızı Semiramis

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1958'de askerlikten ayrıldı

    Turgut Uyar, 1958'de askerlikten ayrılarak Türkiye Selüloz ve Kağıt Sanayisi'nin Ankara şubesinde çalışmaya başladı.

    Turgut Uyarı 31. yıldönümünde sevenleri unutmadı
    SEKA yıllarında Erdal Öz ile birlikte

    Turgut Uyar'ın sevdası Tomris Uyar

    1966 yılında ilk eşi Yezdan Şener'den boşanıp İstanbul'a yerleştiğinde o dönem Cemal Süreya ile ilişkisi bitme aşamasında olan öykü yazarı Tomris Uyar ile şiir üzerine mektuplaşmaya başladı. Turgut Uyar, şiirler yazdığı Tomris Uyar'la 1969 yılında evlendi ve Hayri Turgut adında bir erkek çocuk sahibi oldu.

    Turgut Uyarı 31. yıldönümünde sevenleri unutmadı
    Turgut Uyar, Tomris Uyar ve oğlu Hayri Turgut

    Edebi hayatı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk şiiri olan "Yad" Haziran 1947'de Yedigün dergisinde çıktı. Birçok çeşitli dergilerde yer alan şiirleriyle adından söz ettirmeyi başardı. İlk dönem şiirlerinde ölçülü, uyaklı ve daha çok kişisel yaşantısı üzerinde durdu. Garip akımından izler taşıyan şiirlerinde aşk, ayrılık, ölüm temalarını işledi. Yoğun imgelerin ve simgeci bir söyleyişin etkili olduğu şiirleriyle İkinci Yenicilerin başlıca şairlerinden biri oldu. Divan şiirinin biçimlerinden yararlanarak halk şiirinin deyişleri sanatını geliştirmesinde yardımcı oldu. Büyük kent yaşamını bütün karmaşıklığı, parçalılığı ve sarsıntılarıyla içeren bir şiir oluşturdu. Lirik şiirin geleneksel sınırlarını zorladı. Şiirle düzyazı arasındaki ayrımı ortadan kaldırdı. Son dönem şiirlerinde başlangıçtaki zengin doku giderek yalınlaştı, daha karamsar olmaya başladığı görüldü. Türk şiiri üzerine yazıları ve edebiyat eleştirileriyle de ilgi topladı. Şiirleri, İngilizce, Fransızca ve Sırpça'ya çevrildi.

    1985'te hayata gözlerini yumdu

    58 yaşında siroz hastalığına yakalanan Turgut Uyar, 22 Ağustos 1985'te hayata gözlerini yumdu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow