Troya Yılı tüm hızıyla devam ediyor
Troya Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine Kabulü’nün 20. yılında Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2018 yılı ‘’TROYA YILI’’ ilan edilmişti. Troya’nın Anadolu'nun kadim değeri olarak dünyaya tanıtılması için uluslararası ölçekte bir kültür ve turizm hamlesi olarak başlatılan Troya Yılı Çanakkale Valiliği ev sahipliğinde tüm hızıyla devam ediyor.
Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabulünün 20.yıldönümü ve Avrupa'da Kültür Mirası Yılı ilan edilmesi nedeniyle 2018, ‘Troya Yılı’ ilan edilmişti. Troya Yılı ile antik kentin dünyanın 7 kıtasına yayılmış olan uluslararası bilinirliği güçlü bir iletişim aracı olarak konumlandırılıyor. Dünyanın birçok ülkesinin eğitim müfredatında yer alan Homeros’un İlyada ve Odesa Destanları’nda anlatılan Troya Efsanesi yeniden canlandırılıyor.
Troya Yılı tanıtımı için gerçekleştirilen etkinliklerle beraber Troya Antik Kenti ve çevresinde yoğun alt ve üstyapı çalışmaları hız kazandı. Turistik Gezi Rotalarının oluşturulması, arkeoloji-tarih bilgi panoları ve çevre köylerin cephe iyileştirilmelerinin yanı sıra yeni destinasyon, rota ve alternatif turizm faaliyetleri çalışmaları yürütülüyor.
Troya yılı boyunca Çanakkale, dünyanın buluştuğu bir merkez olmaya devam edecek
8.ayını geride bırakan Troya Yılı’nda kültür, sanat, eğitim, bilim ve spor alanında Çanakkale Valiliği evsahipliğinde 30’un üzerinde uluslararası ölçekli etkinlik gerçekleştirildi. Birbirinden farklı alanda düzenlenen global ölçekli etkinliklerle tüm dünyadan ve Türkiye’den protokol isimler, ünlü sanatçı ve sporcular, kanaat önderleri, sosyal medya fenomenleri, basın mensupları ve turistler Çanakkale’de ağırlandı. Yılsonuna kadar devam edecek etkinliklerle Troya, bir buluşma merkezi olmayı sürdürecek. 3 – 5 Ekim tarihlerinde Çanakkale’de düzenlenecek Troya Atı Kısa Film Festivali’nde kültür ve sanat dünyasından çok özel konuklar ağırlanacak. Troya Müzesi'nin açılmasından sonra bu sayının daha hızlı artması bekleniyor.
Ziyaretçi sayısı katlandı
Dünyanın en önemli antik yerleşimlerinden olan ve tarihi M.Ö. 3000’lere kadar uzanan Troya Antik Kenti’nin Çanakkale’ye ve Türkiye’ye turizm alanında büyük katkı sunması hedefi ile başlatılan Troya Yılı projesi, tüm dünyada farkındalık oluşturuyor. Turnike geçiş istatistiklerine göre Troya Antik Kenti’nin ziyaretçi sayısı 2017 yılına oranla yüzde 80 artış gösterdi. Troya’yı Ocak ayından bu yana 350.000 kişi ziyaret etti.
Tüm dünyada yankı uyandıracak Troya Müzesi açılış için gün sayıyor
Troya Ören Yeri girişinde 100 dönüm arazi üzerinde yaklaşık 10 bin m2 kapalı alan üzerinde inşa edilen Troya Müzesi, Troya Yılı’nın en kalıcı eseri olacak. Yapımı tamamlanan müzede, dünyanın ve Türkiye’nin farklı müzelerinde sergilenen Troya eserleri yer alacak. Çok yakında resmi açılışı gerçekleşecek olan Troya Müzesi toplamda 3 bin metrekare sergi salonuna sahip.
Troya ve Troas kentlerinden elde edilen taşınır ve taşınmaz yaklaşık 2 bin adet eserin sergilenmesi planlanan müze; Çanakkale Müzesi Müdürlüğü envanterinde bulunan eserler ile kurgusu yapılan yeni müze teşhirinde İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürlüğünden Homeros büstü ile Homeros betimli sikkeler ve 2012 yılında ABD Penn Müzesi tarafından ülkemize iade edildikten sonra evine dönen ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi envanterinde kayıtlı olan Troya kökenli 24 parça altın takıya da ev sahipliği yapacak. Eserlerin en önemlileri arasında ise Polyksena Lahti ve Luvi mührü de bulunacak.
Homeros'un destanı İlyada'daki "Troya Savaşı'nın yapıldığı yer" olarak da bilinen antik kentteki müzenin açılmasıyla birlikte, Troya Yılı’nın daha çok anlam kazanması, ziyaretçi sayısının 1 milyonu geçmesi ve 44 ülkeye kaçırılan hazinelerin de Türkiye'ye iadesinin sağlanması hedefleniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Guns N' Roses İstanbul Konseri Tarihi ve Bilet Fiyatları: Guns N' Roses İstanbul Konseri Ne Zaman, Biletler Satışa Çıktı mı?
Anita Taylor'ın 'Moonraker' sergisi VISION ART PLATFORM'da!
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları