Platonik Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Platonik Aşk Ne Demek?

İslam felsefesinde ve kültüründe "Eflatun" adıyla bilinen Platon, M.Ö 5. yüzyılda Atina'da doğdu. Genç yaştan itibaren spor, mantık, müzik gibi farklı alanlara ilgi duyan Platon, 20 yaşından sonra tamamen felsefeye yöneldi.
Sokrates'in öğrencisi olan düşünür, kendisinden sonra gelen yüzlerce filozofu etkilemiştir. Onun isminden türetilen Platonik, hem felsefede hem de ikili ilişkiler için kullanılmaktadır.
Platonik Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Metafizik ve din felsefesinde Platon'un görüşlerini savunan felsefi akıma Platonizm ya da Platonik denir. Bu felsefeye göre varlık sahası, idealar alemi ve duyular alemi olarak ikiye ayrılır. Duyularla algılanabilen, üç boyutlu, somut varlıkların tamamı duyular alemine aittir. Ancak Platon'un felsefesine göre hakikat, fani olanda değil ezeli ve ebedi olandadır. Bunun için duyularla algılanabilen nesnel gerçekçilik, sınırlıdır.
Platon bu alemdeki gerçekleri mağara alegorisiyle anlatmıştır. Yunan düşünüre göre, dünya, mağaraya vuran gölgelerdir. Hakikat ise gölgelerin duvara vurmasını sağlayan güneş ışığında, yani idealar aleminde yer almaktadır. Düşünce sistemlerini Duyular - İdealar Alemi ve Tanrı inancı üzerine inşa etmiş olan tüm filozoflar birer Platoniktir.
Platonik Aşk Ne Demek?
Platonik kelimesi yaklaşık 25 asırdır çok farklı anlamlarda kullanılmıştır. Günümüzde, duygularını aşık olduğu kişiden gizleyen, aşkını itiraf etmekten çekinip duygularını kendi içinde yaşamayı tercih eden kişilerin içinde bulunduğu durum Platonik olarak nitelendirilir.
Ancak aslında bu kelimenin kökeni idealar alemine dayanır. Tensel ve şehevi isteklerden tamamen vazgeçip "varlığı" doğası gereği ve özü itibariyle sevmeye Platonik aşk denir. Bu kavramın tasavvuftaki karşılığı ilahi aşktır.
Örneğin Mecnun'un Leyla için çöllere düşmesi, Ferhat'ın Aslı için öleceğini bile bile dağları delmesi Platonik aşkın bir sonucudur. Bu aşkta, aşık maşuk için her şeyi göze alır ve canını bile feda etmekten çekinmez.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bakan Ersoy: Sanatın gücüyle tiyatro sahnesinde tarih yazıyoruz
Edirne Gezi Rehberi | Tarih, doğa ve lezzetlerin şehri yeniden keşfedilmeyi bekliyor
Göbeklitepe Roma'da rekor kırdı
Septimius Severus’un heykel başı ve pişmiş toprak levhalar anavatanında
Osmanlı Padişahları sırası, padişahların tahtta kalma süreleri! Sırasıyla Osmanlı'da tahta çıkan padişahlar... Osmanlı'da dönemler: duraklama, gerileme dönemi